Spríjemnite si JESEŇ syrom HALLOUMI: Jeho chuť a všestrannosť, to je SLNKO na tanieri...
8. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Ešte ste neochutnali syr halloumi? Je čas to napraviť. Jeho príprava je jednoduchá a tá chuť vás zaručene dostane!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Halloumi à la Hasselback
4 porcie
500 g syra halloumi ● 400 g krájaných paradajok z konzervy ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL oregana ● 1/2 ČL čili vločiek ● 1 až 2 ks červenej papriky ● 1 PL kapár ● 20 ks zelených a čiernych olív ● kôra z 1 citróna ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate ● 2 PL olivového oleja ● foccacia alebo bageta na podávanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky, papriku očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime lyžicu oleja a opečieme na ňom cesnak. Keď začne zľahka zlatnúť, prisypeme papriku a ľahko opečieme. Prilejeme paradajky, dochutíme oreganom, soľou, korením a vmiešame kapary, čili vločky, olivy a citrónovú kôru. Necháme krátko povariť. Potom obsah hrnca prelejeme do zapekacej misy. Syry na povrchu narežeme na tenké prúžky, ale pozor, neprerežeme úplne. Uložíme ich do omáčky a pokvapkáme zvyšným olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávame s foccaciou alebo bagetou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Halloumi à la Hasselback
Cícerové karí
4 porcie
2 menšie cukety ● 250 g syra halloumi ● 3 jarné cibuľky ● 400 g sterilizovaného cícera ● 400 ml kokosového mlieka ● 2 cm čerstvého zázvoru ● šťava a kôra z 1/2 citróna ● soľ ● 2 PL žltej karí pasty ● 2 PL pasty tahini ● za hrsť čerstvého koriandra ● 6 PL olivového oleja ● kajenské korenie ● mleté čierne korenie
NA PODÁVANIE: ryža basmati ● šalátová uhorka ● jarná cibuľka
Cícer scedíme a necháme trocha oschnúť. Cuketu nakrájame na polkolieska, cibuľku na tenké kolieska (zelenú časť si odložíme bokom na ozdobu), cesnak prelisujeme do misky a pridáme k nemu najemno nastrúhaný zázvor. V panvici rozpálime 3 lyžice oleja a cícer opečieme dozlatista, trvá to asi 5 minút. Pridáme cesnak a zázvor, necháme minútku rozvoňať a pridáme cibuľku. Krátko ju opečieme a pridáme karí pastu. Opäť necháme minútku rozvoňať, nakoniec prihodíme cuketu a kajenské korenie podľa chuti. Podlejeme kokosovým mliekom, trochou vody, doladíme pastou tahini, citrónovou kôrou, šťavou, osolíme, okoreníme a varíme asi 10 minút, aby omáčka zľahka zhustla a chute sa prepojili. Zatiaľ čo sa omáčka varí, rozpálime v panvici zvyšný olej a opečieme na ňom na plátky nakrájaný syr halloumi dozlatista. Hotové karí ozdobíme nasekaným koriandrom, cibuľkou a podávame s opečeným syrom halloumi, ryžou a uhorkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Cícerové karí
Grilované halloumi s baklažánom
4 porcie
250 g syra halloumi ● 1 menší baklažán ● 200 g gréckeho jogurtu ● 1 malá červená cibuľa ● 1/2 ČL korenia za’atar ● kôra a šťava z 1/2 citróna ● 4 ks chleba pita alebo naan ● za hrsť čerstvého koriandra ● za hrsť čerstvej mäty ● 2 hrste rukoly ● 4 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
Baklažán nakrájame na polkolieska, osolíme ich a necháme 30 minút potiť. Potom z nich papierovou utierkou vysajeme prebytočnú tekutinu. V miske zmiešame 2 lyžice oleja, citrónovú kôru a šťavu, korenie za’atar a do tejto zmesi baklažán namočíme. Necháme marinovať asi 30 minút. Medzitým nasekáme cibuľu aj bylinky nadrobno a vmiešame do jogurtu. Osolíme, okoreníme, prípadne môžeme pridať trocha čili, ak obľubujeme pikantné chute. Rozpálime gril alebo grilovaciu panvicu. Syr nakrájame na plátky a z oboch strán ho ugrilujeme dozlatista, potom opečieme aj marinovaný baklažán. Nakoniec prehrejeme chlebové placky, každú potrieme ochuteným jogurtom a podávame s baklažánom, syrom a čerstvou rukolou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 1 hodina
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Grilované halloumi s baklažánom
Polievka z pečených paradajok a fenikla
6 až 8 porcií
1 a 1/2 kg paradajok ● 1 fenikel ● 4 šalotky ● 6 strúčikov cesnaku ● 100 ml smotany na varenie ● 1,2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru ● 4 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
NA HARISSU: 2 strúčiky cesnaku ● 2 hrste čerstvého koriandra ● za hrsť petržlenovej vňate ● za hrsť čerstvej mäty ● 1 paprička jalapeño ● šťava z 1 citróna ● 1/4 ČL drvenej rasce ● 1/4 drveného fenikla ● 1/4 ČL drveného koriandra ● 100 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
NA KRUTÓNY: 250 g syra halloumi ● 2 PL olivového oleja
Do pekáča vysypeme očistené a na mesiačiky nakrájané paradajky, šalotky a fenikel a celé strúčiky cesnaku zbaveného vrchnej vrstvy šupiek. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút. Kým sa zelenina pečie, pripravíme harissu. Všetky uvedené suroviny rozmixujeme alebo spracujeme v mažiari na hladkú pastu. Syr nakrájame na kocky a opečieme na oleji dozlatista. Z pekáča vyberieme strúčiky cesnaku a pretlačíme ich do hrnca. Pridáme zvyšnú pečenú zeleninu, zalejeme vývarom a pomaly privedieme do varu. Osolíme a okoreníme. Varíme asi 20 minút, aby sa chute spojili, potom rozmixujeme dohladka a zjemníme smotanou. Krátko prehrejeme a stiahneme z ohňa. Hotovú polievku podávame s harissou, halloumi a krutónmi.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Polievka z pečených paradajok a fenikla