Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyskúšajte tieto fantastické dezerty so sladkými čučoriedkami, je to DOBROTA!

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vrátili ste sa z hôr s vedierkom čerstvých čučoriedok? Okrem lahodného džemu si z nich môžete pripraviť takéto dokonalé dezerty. Mňam!

Vybrali sme pre vás tieto čučoriedkové recepty:

  • Panna cotta so šľahačkou
  • Americký čučoriedkový koláč
  • Pletený kysnutý chlebík
  • Koláč s vločkovou mrveničkou
  • Šťavnaté cupcaky

Panna cotta so šľahačkou

4 porcie

5 plátkov želatíny ● 1/4 vanilkového struku ● 1 ČL limetovej kôry ● 50 g čučoriedok ● 30 g krupicového cukru ● 500 ml smotany na šľahanie ● šľahačka a čučoriedky na ozdobu

Želatínu namočíme do studenej vody. Vanilkový struk prerežeme a vyškrabeme z neho dreň. Do hrnca pridáme vanilkovú dreň, limetovú kôru, 50 g rozmixovaných čučoriedok, 30 g cukru a smotanu. Privedieme do varu. Potom stiahneme, želatínu vyžmýkame a rozpustíme v horúcej čučoriedkovej smotane. Následne nalejeme do pohárikov a necháme vychladnúť. Panna cottu prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a čerstvými čučoriedkami.

Čas prípravy: 15 minút

Čas chladenia: 4 hodiny

Zdroj: shutterstock

Panna cotta so šľahačkou

Americký čučoriedkový koláč

12 kúskov

NA CESTO: 450 g hladkej múky ● 70 g práškového cukru ● štipka soli ● 250 g studeného masla ● 70 ml ľadovej vody

NA PLNKU: 900 g čučoriedok ● 90 g hnedého cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu v prášku ● 2 PL strúhanky

Na cesto v mise vypracujeme z múky, práškového cukru, zo soli, z masla nakrájaného na kocky a ľadovej vody hladké cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Čučoriedky premiešame s hnedým cukrom a vanilkovým pudingom a dáme bokom. Formu na koláč vytrieme maslom. Z 2/3 cesta vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske kruh o niečo väčší ako pripravená forma a prenesieme do formy, pričom vytvarujeme aj okraje. Dno posypeme strúhankou a nanesieme čučoriedky. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, ktorý narežeme na širšie pásy. Tie následne poukladáme na povrch čučoriedok tak, aby vznikla mriežka. Prevísajúce okraje odrežeme. Dáme piecť na 45 až 50 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 45 minút

Čas odležania: 30 minút

Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: shutterstock

Americký čučoriedkový koláč

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Pletený kysnutý chlebík

12 kúskov

NA CESTO: 150 ml mlieka ● 21 g čerstvého droždia ● 40 g krupicového cukru ● 290 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 70 g zmäknutého masla

NA PLNKU: 150 g čučoriedkovej marmelády

NA POLEVU: 80 g práškového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 PL nasekaných orechov

Vlažné mlieko zmiešame s droždím a 1 lyžicou cukru. Dáme na 10 minút bokom, nech vzíde kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme zvyšok cukru a soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku, do ktorej vlejeme kvások a maslo. Dôkladne vymiesime na hladké elastické cesto. Prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, dáme ho na zľahka pomúčenú dosku a vyvaľkáme na 30 x 40 cm veľký plát. Potrieme marmeládou a z kratšej strany zvinieme do valca. Ten ostrým nožom pozdĺžne prerežeme. Obe časti spolu prepletieme a tak vložíme do vymastenej formy na chlebík. Prekryjeme utierkou a necháme ešte 45 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme polevu vymiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy dohladka. Tú nalejeme na vychladnutý chlebík a posypeme nasekanými orechmi.

Čas prípravy: 20 minút

Čas kysnutia: 105 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: shutterstock

Pletený kysnutý chlebík

Koláč s vločkovou mrveničkou

9 kúskov

NA POSÝPKU: 120 g studeného masla ● 150 g polohrubej múky ● 100 g krupicového cukru ● 2 ČL vanilkového cukru ● štipka soli ● 80 g ovsených vločiek

NA CESTO: 250 g zmäknutého masla ● 170 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového cukru ● 4 vajcia ● 400 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 balíček prášku do pečiva ● 5 PL mlieka ● 600 g čučoriedok

Rúru predhrejeme na 190 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Ako prvé si pripravíme mrveničku. Studené maslo nakrájame na kocky, pridáme ostatné suroviny a prstami vytvoríme mrveničku. Dáme zatiaľ do chladničky. Na cesto vyšľaháme zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli na penu. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Ako posledné zapracujeme mlieko. Cesto nanesieme na pripravený plech a posypeme čučoriedkami. Následne prekryjeme vrstvou mrveničky a dáme piecť na 35 až 45 minút dozlatista.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Koláč s vločkovou mrveničkou

Šťavnaté cupcaky

12 kúskov

175 g hladkej múky ● 150 g krupicového cukru ● 85 g masla ● 85 ml mlieka ● 75 g čučoriedok ● 2 vajcia ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL vanilkového cukru ● štipka soli

NA KRÉM: 200 g čučoriedok ● 200 g smotanového syra ● 175 g práškového cukru ● 125 g masla ● 24 g stužovača šľahačky ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL vanilkovej pasty

Na krém očistíme čučoriedky a následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pyré spolu s citrónovou šťavou dáme do hrnca a varíme 7 až 10 minút. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom dokrémova. Pridáme smotanový syr, čučoriedkové pyré, vanilkovú pastu a stužovač a vymiešame dohladka. Zmes dáme do cukrárskeho vrecka a vložíme aspoň na polhodinu do chladničky. Na mafiny predhrejeme rúru na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovým košíčkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom na penu. Ku koncu pridáme vajcia. V druhej mise premiešame múku s práškom do pečiva a so štipkou soli. Na dvakrát zapracujeme do maslovej zmesi spolu s mliekom. Ako posledné zľahka zamiešame čučoriedky. Cesto nanesieme do pripravených košíčkov a dáme piecť na 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až potom ozdobíme krémom, prípadne čerstvými čučoriedkami.

Čas prípravy: 20 minút

Čas chladenia: 30 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: shutterstock

Šťavnaté cupcaky

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.