Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyskúšajte si upiecť tieto štedré MAKOVÉ REZY podľa tradičného poľského receptu, MŇAM!

Poľský makovec

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Naši severný susedia na Vianoce pečú tento štedrý koláčik plný sladkého maku, ktorý by ste rozhodne mali ochutnať...

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyrobte si s nami ADVENTNÝ VENIEC a ADVENTNÝ KALENDÁR podľa najnovších trendov, LACNO a RÝCHLO!
    Zdroj: Canva

    Poľský makovec

    18 kúskov

    NA KORPUS: 350 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● 250 g studeného masla ● 3 žĺtky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli

    NA PLNKU: 400 g mletého maku ● 100 g zmäknutého masla ● 50 g hladkej múky ● 5 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 1 PL kakaa ● za hrsť sušených brusníc ● za hrsť vlašských orechov ● štipka soli

    NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 2 PL vody ● mletý mak na ozdobu

    Na korpus premiesime múku s maslom, až nám vznikne mrvenička. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom jednu časť rozvaľkáme, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na plnku oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu, pridáme mak, zmäknuté maslo, múku, kakao, nasekané orechy a brusnice. Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do plnky. Nanesieme na upečený korpus. Zvyšné cesto rozvaľkáme a položíme na plnku. Pečieme pri teplote 180 °C asi 50 až 60 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Z cukru, vody a citrónovej šťavy urobíme polevu, ktorú nanesieme na vychladnutý koláč. Posypeme makom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas pečenia: 75 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS