Reklama

Vyskúšajte si upiecť tieto štedré MAKOVÉ REZY podľa tradičného poľského receptu, MŇAM!

Poľský makovec

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Naši severný susedia na Vianoce pečú tento štedrý koláčik plný sladkého maku, ktorý by ste rozhodne mali ochutnať...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyrobte si s nami ADVENTNÝ VENIEC a ADVENTNÝ KALENDÁR podľa najnovších trendov, LACNO a RÝCHLO!
    Zdroj: Canva

    Poľský makovec

    18 kúskov

    NA KORPUS: 350 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● 250 g studeného masla ● 3 žĺtky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli

    NA PLNKU: 400 g mletého maku ● 100 g zmäknutého masla ● 50 g hladkej múky ● 5 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 1 PL kakaa ● za hrsť sušených brusníc ● za hrsť vlašských orechov ● štipka soli

    NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 2 PL vody ● mletý mak na ozdobu

    Na korpus premiesime múku s maslom, až nám vznikne mrvenička. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom jednu časť rozvaľkáme, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na plnku oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu, pridáme mak, zmäknuté maslo, múku, kakao, nasekané orechy a brusnice. Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do plnky. Nanesieme na upečený korpus. Zvyšné cesto rozvaľkáme a položíme na plnku. Pečieme pri teplote 180 °C asi 50 až 60 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Z cukru, vody a citrónovej šťavy urobíme polevu, ktorú nanesieme na vychladnutý koláč. Posypeme makom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas pečenia: 75 minút