Vyskúšajte si upiecť tieto štedré MAKOVÉ REZY podľa tradičného poľského receptu, MŇAM!
10. 12. 2023, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Naši severný susedia na Vianoce pečú tento štedrý koláčik plný sladkého maku, ktorý by ste rozhodne mali ochutnať...

Zdroj: Canva
Poľský makovec
18 kúskov
NA KORPUS: 350 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● 250 g studeného masla ● 3 žĺtky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli
NA PLNKU: 400 g mletého maku ● 100 g zmäknutého masla ● 50 g hladkej múky ● 5 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 1 PL kakaa ● za hrsť sušených brusníc ● za hrsť vlašských orechov ● štipka soli
NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 2 PL vody ● mletý mak na ozdobu
Na korpus premiesime múku s maslom, až nám vznikne mrvenička. Pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom jednu časť rozvaľkáme, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na plnku oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu, pridáme mak, zmäknuté maslo, múku, kakao, nasekané orechy a brusnice. Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do plnky. Nanesieme na upečený korpus. Zvyšné cesto rozvaľkáme a položíme na plnku. Pečieme pri teplote 180 °C asi 50 až 60 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Z cukru, vody a citrónovej šťavy urobíme polevu, ktorú nanesieme na vychladnutý koláč. Posypeme makom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 75 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Poľský makovec