Reklama

Vyskúšajte žĺtkové rezy a metrový koláč trocha inak: Na týchto si pochutnajú úplne všetci, MŇAM

žĺtkové rezy

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Máte v rodine bezlepkára? V tom prípade vám tieto tradičné koláče upravené aj pre intolerancie isto prídu vhod. A chutia fantasticky!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poklad zo Slovenska: Je BRYNDZA superpotravina? Odborníčka má jasno!
    Zdroj: Nikoleta Šimonová
    • Mrkvové cupcaky so šľahačkou
    • Plnené vajíčka
    • Čokoládová roláda
    • Metrový koláč
    • Žĺtkové rezy

    Mrkvové cupcaky so šľahačkou

    12 kúskov

    NA CESTO: 1 PL jablkového octu ● 125 ml mlieka ● 2 vajcia ● 120 g kokosového cukru ● 120 ml slnečnicového oleja ● 150 g univerzálnej bezlepkovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 1 ČL mletej škorice ● 75 g strúhanej mrkvy

    NA ŠĽAHAČKU: 250 ml kokosovej smotany na šľahanie ● 2 PL javorového sirupu

    Rúru predhrejeme na 175 °C a plech na cupcaky alebo mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Do šálky dáme ocot, mlieko, premiešame a dáme bokom. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom na nadýchanú penu. Potom za stáleho miešania postupne prilievame olej, zmes mlieka a octu. Do tejto zmesi pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a nakoniec zamiešame aj mrkvu. Pozor, nemiešame dlho. Každý košíček naplníme cestom a plech vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 až 25 minút. Urobíme test špajdľou. Cupcaky necháme 10 minút chladnúť vo forme a potom ich preložíme na mriežku, aby úplne vychladli. Studenú kokosovú smotanu dáme do misy, pridáme javorový sirup a vyšľaháme. Šľahačku preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame ju na vychladnuté cupcaky.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    MRKVOVÉ CUPCAKY SO ŠĽAHAČKOU

    Plnené vajíčka

    6 kúskov

    6 neplnených čokoládových vajíčok

    NA BIELU VRSTVU: 200 g mascarpone ● 70 ml smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 1/2 ČL vanilkového extraktu

    NA ŽLTÚ VRSTVU: 2 žĺtky ● 35 g trstinového cukru ● 35 ml citrónovej šťavy ● 25 g masla ● kôra z 1 biocitróna

    Najskôr pripravíme žltú vrstvu, teda citrónový krém. Do misky nad vodnú paru položíme ďalšiu misku – dáme do nej žĺtky, trstinový cukor, citrónovú šťavu, maslo a jemne nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko spolu miešame, kým zmes nezhustne na puding. Misku zložíme zo zdroja tepla, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme mascarpone so smotanou, s cukrom a vanilkou. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka. Čokoládovým vajíčkam jemne narežeme vrch a postupne poolamujeme do požadovaného tvaru otvoru. Vajíčka položíme do stojančekov a naplníme krémom z mascarpone. Potom pomocou lyžičky urobíme v kréme priehlbinku v tvare žĺtka. Tú naplníme citrónovým krémom. Dáme do chladničky vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    plnené vajíčka

    Náš podcast o zdraví poznáte?

    Čokoládová roláda

    15 kúskov

    NA CESTO: 35 g holandského kakaa ● 1 ČL instantného espresa ● 60 ml horúcej vody ● 45 g ryžovej múky ● 20 g bezlepkovej ovsenej múky ● 20 g pohánkovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL soli ● 4 veľké vajcia ● 115 g kokosového cukru ● 2 PL rastlinného oleja ● 1 ČL vanilkového extraktu ● práškový cukor na posypanie

    NA PLNKU: 250 g smotanového syra ● 120 ml smotany na šľahanie ● 2 až 3 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu

    Rúru predhrejeme na 190 °C a plech s rozmermi 30 x 40 cm vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame kakao s instantnou kávou a zalejeme horúcou vodou. Dobre rozmiešame a odložíme bokom. Do druhej misy preosejeme všetky múky spolu s práškom do pečiva a so soľou. Žĺtky vyšľaháme s kokosovým cukrom na karamelovú penu, pridáme olej, vanilkový extrakt, kakaovo-kávovú zmes a šľaháme, aby sa všetky suroviny spojili. Vsypeme zmes múk a zapracujeme. Nakoniec už len ručne zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 až 18 minút. Korpus necháme 5 minút vychladnúť na plechu. Pripravíme čistú utierku, položíme na ňu list papiera na pečenie a na ten preložíme upečený korpus spodnou stranou nahor. Stiahneme papier a pomocou utierky korpus zrolujeme. Necháme úplne vychladnúť. Pripravíme plnku. V mise vyšľaháme smotanový syr so smotanou na šľahanie, s cukrom a vanilkovým extraktom na pevné špičky. Korpus rozvinieme a potrieme plnkou – 2 cm okraja vynecháme. Naplnený korpus zrolujeme a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    ČOKOLÁDOVÁ ROLÁDA

    Metrový koláč

    15 až 20 kúskov

    NA CESTO: 4 vajcia ● 200 g práškového cukru ● 100 ml rastlinného oleja ● 10 PL horúcej vody ● 130 g mandľovej múky (+ na vysypanie formy) ● 100 g ryžovej múky ● 20 g kukuričného škrobu ● štipka soli ● 2 PL holandského kakaa, maslo na vymastenie formy

    NA KRÉM: 500 ml mlieka ● 40 g vanilkového pudingu (bezlepkového) ● 150 g práškového cukru ● 200 g masla izbovej teploty ● um podľa chuti

    NA POLEVU: 150 g tmavej čokolády (54-percentnej) ● 50 g masla

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu. Postupne pridávame olej, horúcu vodu a zapracujeme. Vsypeme múky spolu so škrobom a zamiešame. Nakoniec zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov a zo štipky soli. Hmotu rozdelíme na polovice. Prvú polovicu vylejeme a uhladíme do vymastenej formy na srnčí chrbát vysypanej mandľovou múkou. Do druhej časti cesta zamiešame kakao a vylejeme ju do druhej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a korpusy pečieme 30 až 35 minút. Po upečení necháme korpusy vo forme chladnúť 5 minút a potom ich vyklopíme na mriežku. Pripravíme krém. Tretinu mlieka nalejeme do misky a rozmiešame v ňom puding. Zvyšok mlieka vlejeme do hrnca a zohrejeme pod bod varu. Vlejeme doň pudingovú zmes a uvaríme hladký krém. Prelejeme do misky a zakryjeme potravinárskou fóliou. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom na penu a postupne pridávame vychladnutý krém. Nakoniec pridáme 2 až 3 lyžice umu, ak chceme. Vychladnuté korpusy nakrájame približne na 1,5 cm široké plátky. Náplňou spájame svetlý plát s tmavým. Koláč potrieme zvyšnou plnkou a vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Nad vodnou parou roztopíme nasekanú čokoládu s maslom a dobre premiešame. Necháme 5 minút chladnúť, polejeme ňou koláč a opäť vložíme do chladničky.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    metrový koláč

    Žĺtkové rezy

    25 kúskov

    NA CESTO: 250 g masla ● 220 g práškového cukru ● 300 g vlašských orechov ● 150 g ryžovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 6 bielkov ● 6 až 7 PL kávy

    NA POLEVU: 6 žĺtkov ● 300 g práškového cukru

    V mise vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom na hladkú penu. Pridáme pomleté vlašské orechy, ryžovú múku, prášok do pečiva. Postupne primiešavame 6 až 7 lyžíc silného espresa (kávy). Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a už len ručne zapracujeme do orechovej hmoty. Zmes vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Na ešte horúci korpus vylejeme vyšľahané žĺtky s cukrom a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu. Keďže je korpus horúci, žĺtková poleva začne rýchlo tuhnúť, takže pri natieraní je potrebné pracovať rýchlo. Koláč necháme úplne vychladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    žĺtkové rezy