Reklama

Milovníčky KÁVY pozor! Tieto lahodné koláče dostanú každého: Teplý kávový koláčik ste už mali?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MAKOVO-CITRÓNOVÝ cheesecake musíte vyskúšať! Je dokonalý...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Petra Mitringová

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Luxusné kávové dezerty nie sú vôbec komplikované na prípravu a ich chuť je znamenitá. Mňam!

    • Teplý kávovo-čokoládový koláč
    • Panna cotta s penou dalgona
    • Tart s kávovou penou
    • Mokka rezy
    • Kávové brownies

    Teplý kávovo-čokoládový koláč

    4 porcie

    100 g horkej čokolády ● 100 g masla (+ na vymastenie formy) ● 150 ml uvarenej kávy ● 3 vajcia ● 1 ČL škrobovej múčky ● 50 g cukru ● 2 PL hladkej múky ● 2 PL hnedého cukru (+ na posypanie formy) ● 2 PL bieleho jogurtu

    Čokoládu nasekáme a spolu s maslom rozpustíme v horúcej káve. Oddelíme jeden bielok a žĺtok. Bielok vyšľaháme so škrobovou múčkou na tuhý sneh. Dve vajcia, zvyšný žĺtok a cukor šľaháme asi 5 minút. Potom do hmoty zapracujeme múku a polovicu kávovo-čokoládovej zmesi. Opatrne vmiešame sneh. Hmotu nanesieme do formy vytretej maslom a vysypanej cukrom. Koláč pečieme pri teplote200 °C asi 15 až 20 minút. Potom ho posypeme hnedým cukrom a necháme ešte asi 2 až 3 minútky zapiecť pri funkcii gril. Koláč vyberieme z rúry, polejeme zvyšnou kávovo-čokoládovou zmesou aj bielym jogurtom a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 23 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    teplý kávovo - čokoládový koláč

    Panna cotta s penou dalgona

    4 porcie

    NA PANNA COTTU: 300 ml smotany na šľahanie ● 300 ml mlieka ● štipka soli ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 až 2 ČL instantnej kávy ● 3 a 1/2 plátka želatíny

    NA PENU: 4 PL kryštálového cukru ● 4 PL horúcej vody ● 3 PL espresa v prášku

    Smotanu, mlieko, soľ, vanilkovú pastu a kávu v prášku privedieme do varu. Necháme asi 15 minút variť. Tri minúty pred ukončením varenia namočíme želatínu do studenej vody a necháme napučať. Smotanovú zmes stiahneme z ohňa a zamiešame želatínu. Miešame, kým sa nerozpustí. Zmes precedíme cez jemné sitko do pripravených pohárov a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Na penu dalgona dáme cukor, horúcu vodu a espreso do menšej misky a šľaháme asi 2 minúty. Bohatú penu potom nanesieme na panna cottuv pohároch a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 4 hodiny

    Tart s kávovou penou

    12 kúskov

    NA KORPUS: 250 g hladkej múky ● 50 g cukru ● 1/2 ČL soli ● 120 g masla ● 5 PL studenej vody

    NA PUDING: 1 kokosové mlieko v konzerve ● 120 g rastlinného mlieka ● 60 g škrobovej múčky● 2 ČL vanilkovej esencie ● 75 g cukru ● 120 g smotanového syra

    NA PENU: 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL cukru ● 1 ČL agar-agar ● 80 ml studenej kávy ● 40 ml mlieka ● 2 PL bieleho jogurtu

    NA OZDOBU: škorica ● kávové zrnká ● ovocie

    Na korpus zmiešame múku, cukor a soľ vo veľkej mise. Pridáme nakrájané maslo a vodu a rukami vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie a prenesieme do zľahka vymastej formy na tart. Okraje upravíme a dno popicháme vidličkou. Dáme asi na 30 minút do mrazničky. Potom korpus pečieme pri teplote 200 °C asi 20 až 25 minút. Zatiaľ uvaríme puding. Do hrnca dáme kokosové mlieko a privedieme do varu. V menšej miske vymiešame mlieko, škrob, vanilkový extrakt a cukor dohladka. Následne zamiešame do horúceho kokosového mlieka, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Nakoniec do zmesi zašľaháme smotanový syr a potom ju nanesieme na upečený korpus. Povrch zarovnáme. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 20 minút. Tart necháme úplne vychladnúť a dáme na noc do chladničky stuhnúť. Keď je plnka stuhnutá, tart opatrne vyberieme z formy. Pripravíme penu. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha. V menšom hrnci zamiešavame agar-agar do kávy a mlieka, až kým sa úplne nerozpustí. Ďalej pokračujeme podľa návodu na obale. Stiahneme z ohňa a do zmesi zamiešame aj jogurt. Keď začne želírovať, opatrne ju zapracujeme do šľahačky. Hotovú penu ihneď natrieme na tart a necháme 30 minút chladiť. Stuhnutý tart posypeme škoricou, ozdobíme ovocím a kávou a môžeme servírovať.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas chladenia: 30 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    tart s kávovou penou

    Mokka rezy

    12 kúskov

    NA CESTO: 250 g masla(+ na vymastenie formy) ● 150 g jemného kryštálového cukru ● 6 vajec ● 100 g hladkej múky ● 200 g horkej čokolády ● 100 g mletých mandlí ● štipka perníkového korenia

    NA KRÉM: 400 ml smotany na šľahanie ● 100 g kávovej čokolády ● 1 želatína v prášku ● 3 žĺtky ● 80 g práškového cukru ● 3 PL kávového likéru ● 3 PL mokka kávy ● 200 g ríbezľovej marmelády na potretie ● kakao a kávové zrná na ozdobu

    Zmäknuté maslo a kryštálový cukor vyšľaháme na penu. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky po jednom zamiešame do masla. Bielky vyšľaháme dotuha a zapracujeme do maslovej zmesi. Zmiešame múku, mandle, nastrúhanú čokoládu a perníkové korenie, nasypeme na maslovú zmes a vypracujeme cesto. To nanesieme na plech vytretý maslom a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a ešte horúci potrieme ríbezľovou marmeládou. Potom prekrojíme na dva pláty a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na krém ohrejeme smotanu (pozor, nevaríme), pridáme nalámanú čokoládu a necháme rozpustiť. Zapracujeme želatínu a necháme rozpustiť. Žĺtky vyšľaháme nad horúcim vodným kúpeľom spolu s práškovým cukrom, kávovým likérom a kávou na hustý krém. Po lyžiciach ho zapracujeme do šľahačky. Hotový krém nanesieme na jeden plát cesta, prikryjeme druhým. Dezert dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Potom ho ozdobíme kakaom, prípadne kávovými zrnkami, rozkrájame na štvorčeky a môžeme servírovať.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Kávové brownies

    30 kúskov

    NA CESTO: 200 g masla (+ na vymastenie formy) ● 200 g horkej čokolády● 300 g pekanových orechov ● 150 g hladkej múky (+ na pomúčenie formy)● 600 g hnedého cukru ● 2 PL espresa v prášku ● 100 g kakaa + 1 PL na ozdobu ● 3 ČL prášku do pečiva ● 1 balíček vanilkového cukru ● 6 vajec ● 250 g crème fraîche

    NA KRÉM: 600 g smotanového syra ● 6 PL práškového cukru

    Rozpustíme maslo a necháme trocha vychladnúť. Čokoládu a orechy nasekáme nahrubo. V mise zmiešame múku, cukor, kávu, 100 g kakaa, prášok do pečiva aj vanilkový cukor. Vajcia vyšľaháme dokrémova. Potom do nich zašľaháme rozpustené maslo a zapracujeme múčnu zmes. Zamiešame crème fraîche a nakoniec aj čokoládu a orechy. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy(35 x 40 cm) a povrch zarovnáme. Brownies pečieme pri teplote 175 °C asi 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť. Na krém vymiešame smotanový syrs práškovým cukrom dokrémova. Nanesieme na brownies, posypeme kakaom a môžeme servírovať.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kávové brownies

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.