Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Milovníčky KÁVY pozor! Tieto lahodné koláče dostanú každého: Teplý kávový koláčik ste už mali?

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Luxusné kávové dezerty nie sú vôbec komplikované na prípravu a ich chuť je znamenitá. Mňam!

  • Teplý kávovo-čokoládový koláč
  • Panna cotta s penou dalgona
  • Tart s kávovou penou
  • Mokka rezy
  • Kávové brownies

Teplý kávovo-čokoládový koláč

4 porcie

100 g horkej čokolády ● 100 g masla (+ na vymastenie formy) ● 150 ml uvarenej kávy ● 3 vajcia ● 1 ČL škrobovej múčky ● 50 g cukru ● 2 PL hladkej múky ● 2 PL hnedého cukru (+ na posypanie formy) ● 2 PL bieleho jogurtu

Čokoládu nasekáme a spolu s maslom rozpustíme v horúcej káve. Oddelíme jeden bielok a žĺtok. Bielok vyšľaháme so škrobovou múčkou na tuhý sneh. Dve vajcia, zvyšný žĺtok a cukor šľaháme asi 5 minút. Potom do hmoty zapracujeme múku a polovicu kávovo-čokoládovej zmesi. Opatrne vmiešame sneh. Hmotu nanesieme do formy vytretej maslom a vysypanej cukrom. Koláč pečieme pri teplote200 °C asi 15 až 20 minút. Potom ho posypeme hnedým cukrom a necháme ešte asi 2 až 3 minútky zapiecť pri funkcii gril. Koláč vyberieme z rúry, polejeme zvyšnou kávovo-čokoládovou zmesou aj bielym jogurtom a ihneď podávame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 23 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

teplý kávovo - čokoládový koláč

Panna cotta s penou dalgona

4 porcie

NA PANNA COTTU: 300 ml smotany na šľahanie ● 300 ml mlieka ● štipka soli ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 až 2 ČL instantnej kávy ● 3 a 1/2 plátka želatíny

NA PENU: 4 PL kryštálového cukru ● 4 PL horúcej vody ● 3 PL espresa v prášku

Smotanu, mlieko, soľ, vanilkovú pastu a kávu v prášku privedieme do varu. Necháme asi 15 minút variť. Tri minúty pred ukončením varenia namočíme želatínu do studenej vody a necháme napučať. Smotanovú zmes stiahneme z ohňa a zamiešame želatínu. Miešame, kým sa nerozpustí. Zmes precedíme cez jemné sitko do pripravených pohárov a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Na penu dalgona dáme cukor, horúcu vodu a espreso do menšej misky a šľaháme asi 2 minúty. Bohatú penu potom nanesieme na panna cottuv pohároch a ihneď podávame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas chladenia: 4 hodiny

Tart s kávovou penou

12 kúskov

NA KORPUS: 250 g hladkej múky ● 50 g cukru ● 1/2 ČL soli ● 120 g masla ● 5 PL studenej vody

NA PUDING: 1 kokosové mlieko v konzerve ● 120 g rastlinného mlieka ● 60 g škrobovej múčky● 2 ČL vanilkovej esencie ● 75 g cukru ● 120 g smotanového syra

NA PENU: 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL cukru ● 1 ČL agar-agar ● 80 ml studenej kávy ● 40 ml mlieka ● 2 PL bieleho jogurtu

NA OZDOBU: škorica ● kávové zrnká ● ovocie

Na korpus zmiešame múku, cukor a soľ vo veľkej mise. Pridáme nakrájané maslo a vodu a rukami vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie a prenesieme do zľahka vymastej formy na tart. Okraje upravíme a dno popicháme vidličkou. Dáme asi na 30 minút do mrazničky. Potom korpus pečieme pri teplote 200 °C asi 20 až 25 minút. Zatiaľ uvaríme puding. Do hrnca dáme kokosové mlieko a privedieme do varu. V menšej miske vymiešame mlieko, škrob, vanilkový extrakt a cukor dohladka. Následne zamiešame do horúceho kokosového mlieka, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Nakoniec do zmesi zašľaháme smotanový syr a potom ju nanesieme na upečený korpus. Povrch zarovnáme. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 20 minút. Tart necháme úplne vychladnúť a dáme na noc do chladničky stuhnúť. Keď je plnka stuhnutá, tart opatrne vyberieme z formy. Pripravíme penu. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha. V menšom hrnci zamiešavame agar-agar do kávy a mlieka, až kým sa úplne nerozpustí. Ďalej pokračujeme podľa návodu na obale. Stiahneme z ohňa a do zmesi zamiešame aj jogurt. Keď začne želírovať, opatrne ju zapracujeme do šľahačky. Hotovú penu ihneď natrieme na tart a necháme 30 minút chladiť. Stuhnutý tart posypeme škoricou, ozdobíme ovocím a kávou a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 30 minút

Čas chladenia: 30 minút

Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

tart s kávovou penou

Mokka rezy

12 kúskov

NA CESTO: 250 g masla(+ na vymastenie formy) ● 150 g jemného kryštálového cukru ● 6 vajec ● 100 g hladkej múky ● 200 g horkej čokolády ● 100 g mletých mandlí ● štipka perníkového korenia

NA KRÉM: 400 ml smotany na šľahanie ● 100 g kávovej čokolády ● 1 želatína v prášku ● 3 žĺtky ● 80 g práškového cukru ● 3 PL kávového likéru ● 3 PL mokka kávy ● 200 g ríbezľovej marmelády na potretie ● kakao a kávové zrná na ozdobu

Zmäknuté maslo a kryštálový cukor vyšľaháme na penu. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky po jednom zamiešame do masla. Bielky vyšľaháme dotuha a zapracujeme do maslovej zmesi. Zmiešame múku, mandle, nastrúhanú čokoládu a perníkové korenie, nasypeme na maslovú zmes a vypracujeme cesto. To nanesieme na plech vytretý maslom a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a ešte horúci potrieme ríbezľovou marmeládou. Potom prekrojíme na dva pláty a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na krém ohrejeme smotanu (pozor, nevaríme), pridáme nalámanú čokoládu a necháme rozpustiť. Zapracujeme želatínu a necháme rozpustiť. Žĺtky vyšľaháme nad horúcim vodným kúpeľom spolu s práškovým cukrom, kávovým likérom a kávou na hustý krém. Po lyžiciach ho zapracujeme do šľahačky. Hotový krém nanesieme na jeden plát cesta, prikryjeme druhým. Dezert dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Potom ho ozdobíme kakaom, prípadne kávovými zrnkami, rozkrájame na štvorčeky a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 35 minút

Čas pečenia: 40 minút

Čas chladenia: 2 hodiny

Kávové brownies

30 kúskov

NA CESTO: 200 g masla (+ na vymastenie formy) ● 200 g horkej čokolády● 300 g pekanových orechov ● 150 g hladkej múky (+ na pomúčenie formy)● 600 g hnedého cukru ● 2 PL espresa v prášku ● 100 g kakaa + 1 PL na ozdobu ● 3 ČL prášku do pečiva ● 1 balíček vanilkového cukru ● 6 vajec ● 250 g crème fraîche

NA KRÉM: 600 g smotanového syra ● 6 PL práškového cukru

Rozpustíme maslo a necháme trocha vychladnúť. Čokoládu a orechy nasekáme nahrubo. V mise zmiešame múku, cukor, kávu, 100 g kakaa, prášok do pečiva aj vanilkový cukor. Vajcia vyšľaháme dokrémova. Potom do nich zašľaháme rozpustené maslo a zapracujeme múčnu zmes. Zamiešame crème fraîche a nakoniec aj čokoládu a orechy. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy(35 x 40 cm) a povrch zarovnáme. Brownies pečieme pri teplote 175 °C asi 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť. Na krém vymiešame smotanový syrs práškovým cukrom dokrémova. Nanesieme na brownies, posypeme kakaom a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

kávové brownies

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.