Časté triky výrobcov: Aký syr je najvhodnejší? Nenechajte sa zlákať cenou ani peknými obalmi!
28. 7. 2015, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:19)

Zdroj: Shutterstock
Výber syrov je veľmi pestrý, ale napriek tomu sa nenechajte zlákať peknými obalmi či dobrou cenou.
Ktoré sú najzdravšie?
Najzdravší syr je cottage, lebo má vysoký podiel bielkovín, nízky obsah tuku a soli. Pre zdravie sú vhodné aj nezrejúce tvarohové syry typu žervé či lučina. Väčšinou obsahujú iba mlieko, syridlo, smotanu a nie sú veľmi slané. Do tejto skupiny patrí aj ricotta a mascarpone.
Pozor na plesňové syry
Syry typu hermelín, camembert, niva sú síce lahôdkou, ale zájsť chuť by si na ne mali tehotné ženy a malé deti. Môžu obsahovať baktériu listérie a najmä ušľachtilé plesne môžu pri nesprávnom uskladňovaní či prekročení lehoty použiteľnosti produkovať škodlivé mykotoxíny.
Polotvrdé a tvrdé syry sú slané
Syry typu eidam, ementál, gouda, parmezán a pod. sú vhodné aj pre ľudí, ktorí majú intoleranciu laktózy. Ich nevýhodou je priveľa soli, takže ľudia s vysokým krvným tlakom a deti by ich nemali jesť. Pri nich musíte sledovať aj percento tuku, lebo bývajú dosť tučné.
Syrový výrobok vs. výrobok so syrom
Ak chcete kúpiť skutočný syr, výrobok by mal mať v názve práve toto slovo. Výrobky, ktoré sú označené slovom „syrový“ by mali mať 50 % syra (napr. topené syrové výrobky). Ak má menej ako 50 % syra, ide o výrobok so syrom.
Náhradky syrov
Zrada v obchode je v tom, že náhradky syra, ktoré sa nesmú nazývať syry, sú v obchodoch medzi syrami. Tu pomôže len detailne študovať etikety, pretože sú označené.
Krájané balené syry
Tie, ktoré sú balené v obchode do fólií a často sú cenovo zvýhodnené, si pozorne prezrite, môže sa stať, že sa prelepujú dátumy balenia, alebo inak upravujú, aby boli predajné.