Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čím zahustiť polievky a omáčky, ak nechcete použiť klasickú múku? 3 BEZLEPKOVÉ alternatívy, ktoré vám pomôžu zhodiť

Čím zahustiť polievky a omáčky, ak nechcete použiť klasickú múku? 3 BEZLEPKOVÉ alternatívy, ktoré vám pomôžu zhodiť

Zdroj: Getty/martinturzak

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Najlepšie polievky sú tie, po ktorých zostanú prázdne misky. Ak sú navyše pripravené z tých najzdravších surovín, radosť z chuti je dvojnásobná!

Zemiaky

Zemiaky sú najklasickejšou bezlepkovou alternatívou, ktorú určite využijete. Sú bohaté na vitamín A, B a C, horčík a draslík a tiež sú dobrým zdrojom vlákniny a sacharidov. Z nutričného hľadiska sú pre ľudský organizmus najhodnotnejšie uvarené so šupkou, no ak ich rozvarené prepašujete do polievky, nemôžete urobiť chybu.

Zdroj: Getty/elenaleonova

Ilustračný obrázok

Najemno nastrúhaný zemiak pridajte do polievky asi 15-20 minút pred dokončením varenia. Rozvarený zemiak dodá jedlu požadovanú hustotu a príjemnú „krémovú“ konzistenciu. Na záver sa presvedčte, či vašu polievku nie je potrebné po zahustení zemiakom dosoliť.

Pšeno

Pšeno sa získava z prosa odstránením semenných šupiek. Jeho kvalitu ocenia predovšetkým celiatici a ľudia so záujmom o bezlepkové potraviny. Je výborným zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov a má nízky glykemický index, čo znamená, že je vhodnou potravinou pre aktívnych športovcov s osobitným tréningovým či výživovým plánom.

Zdroj: Getty/by sonmez

Ilustračný obrázok

Pšenom môžete nahradiť klasickú cestovinu v polievke, alebo ho použiť ako bezlepkové zahusťovadlo vašich omáčok či krémových polievok.

Pridajte ho do hrnca spolu s obľúbenou zeleninou a po uvarení všetko spolu rozmixuje tyčovým mixérom. Jemná oriešková chuť pšena dodá vašej polievke celkom inú chuť, kombinácia dochucovadiel je na vás!

Ryžová múka

Je prirodzene bezlepková a vždy jemne namletá, čo z nej robí skvelé bezlepkové zahusťovadlo, ktoré netreba rozvárať. Ryžová múka dodá vašim polievkam krásnu mliečnu farbu, dávku sacharidov a veľmi nízky obsah tuku.

Okrem toho, ryža je prirodzeným zdrojom vlákniny a minerálov ako vápnik, horčík či železo. Spomedzi skupiny vitamínov vyniká vitamín D a B, no nechýba ani A a E.

Zdroj: Getty/olgakr

Ilustračný obrázok

Pred dokončením polievky preosejte za stáleho miešania 4 - 5 polievkových lyžíc (podľa preferencií) rovno do hrnca. Ryžová múka chuť vašej polievky nezmení, naopak, krásne ju „doťukne“.

Autor: Ženský Čas

Vyberáme pre vás niečo PLUS