Tip na skvelú večeru: Tatarák
10. 8. 2007, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
Niekto si na konzumovanie surového mäsa trúfa a považuje ho za lahôdku, iným sa javí ako nezdravé. Z našich tatarákov si vyberie každý.
Pravý zo surového mäsa
Choroba šialených kráv tejto delikatese určite nepridala na dobrej povesti. Preto, ak si nevieme kvalitu mäsa overiť, odporúčame objednať si tatarák radšej v kvalitnej (aj keď pravdepodobne drahej) reštaurácii. Mäsový tatársky biftek sa pripravuje z dobre odležaného hovädzieho mäsa, zo sviečkovej alebo z nízkeho roštenca. Mäso zbavené kože a žiliek sa seká asi 15 minút na veľmi jemnú kašu, ktorá sa potom dochutí soľou, čiernym korením a štipkou kajenského korenia. Jednotlivé porcie sa rozdelia na bochníčky, do stredu sa spraví jamka na surový žĺtok a biftek sa podáva s nasekanou cibuľou, kaparami, citrónovou šťavou a s horčicou. Najlepšou prílohou sú hrianky s cesnakom.
Z paradajok
500 g paradajok sparíme, olúpeme a zbavíme jadierok. Dužinu osolíme, okoreníme bielym mletým korením, pokvapkáme olivovým olejom a krátko orestujeme na panvici. Orestované paradajky nasekáme najemno, pridáme 1 nadrobno nasekanú cibuľu, 1 ČL nasekaných kapár, šťavu z 1 citróna a nadrobno nasekanú čerstvú bazalku. Môžeme ešte dochutiť tekvicovým olejom.
S olomouckými tvarôžkami
150 g tvarôžkov roztlačíme vidličkou a zmiešame s 2 prelisovanými v šupke uvarenými zemiakmi, 2 žĺtkami, s 1 nadrobno nakrájanou cibuľou, 60 g masla a s 1 PL horčice. Podľa chuti pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku.
Zo šampiňónov
500 g čerstvých šampiňónov nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Do vychladnutých húb pridáme nadrobno nasekanú 1 cibuľu, ďalej 2 žĺtky, 1 PL horčice, 2 ČL worčesterskej omáčky, 1 PL kečupu a štipku bieleho mletého korenia. Necháme v chladničke odstáť.
Zeleninový s orechmi
Asi polovicu mrkvy a štvrtinu zeleru nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so 4 PL nastrúhaného syra, 4 PL mletých vlašských orechov , 4 prelisovanými strúčikmi cesnaku, s 1 nadrobno nakrájanou cibuľou a 1 PL oleja. Vzniknutú zmes ochutíme soľou, mletým čiernym korením, 1 ČL sójovej omáčky, 1 ČL worčesterskej omáčky, 2 ČL horčice a 2 ČL štipľavého kečupu. Podávame vychladené na celozrnnom chlebe.