Reklama

12 zarážajúcich faktov o paradajkách, o ktorých ste netušili! Čo s tým má spoločná prostata?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V KUCHYNI S PEŤOU: Paradaková polievka, ktorú budete milovať!
    Reklama
    Petra Mitringová

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Paradajky sú zelenina, ktorá by rozhodne nemala chýbať vo vašom jedálničku. No ešte predtým ako sa do nich pustíte, by ste mali vedieť toto...

    ● Pôvodne boli paradajky veľké asi ako čerešne. Ale už Aztékovia a Mayovia dokázali krížením vypestovať väčšie plody. Krištof Kolumbus priviezol tieto vtedy ešte žlté plody do Európy až v roku 1498, ale veľkej popularite sa netešili. Ľudia sa totiž obávali, že sú jedovaté. S ich šľachtením a pestovaním začali až v 16. storočí Taliani, do zvyšku Európy sa začali z Talianska rozširovať až koncom 18. storočia.

    ● Až 95 percent objemu paradajok tvorí voda.

    ● Okrem vody sa v paradajkách skrýva 13 vitamínov a až 17 minerálov, ako aj množstvo sekundárnych rastlinných látok a ovocných kyselín.

    ● Červené farbivo, ktoré spôsobuje, že paradajky sú červené, sa volá lykopén. Je to karotenoid, ktorý má výrazný antioxidačný účinok.

    ● 100 g paradajok obsahuje len 18 kalórií.

    ● Účinná látka lykopén znižuje riziko ochorenia na rakovinu prostaty, má protizápalové a antimutagénne účinky. Chráni srdce. V tele zachytáva voľné radikály, čím zabraňuje, aby poškodzovali bunky.

    ● Lykopén sa nachádza v surových paradajkách vo viazanej forme, takže ho telo vie len veľmi ťažko zužitkovať. Vďaka tepelnej úprave sa však využiteľnosť tohto antioxidantu výrazne zvyšuje.

    ● Príroda veľmi dobre vie, prečo nám nadelila paradajky práve cez leto. Vďaka konzumácii týchto šťavnatých plodov sa neutralizujú voľné radikály, ktoré sa tvoria na pokožke vplyvom UV žiarenia. Vedci však upozorňujú na to, že slnečná ochrana, ktorú docielite konzumáciou tepelne upravených paradajok, sa vyrovná opaľovaciemu prípravku len s nízkym ochranným faktorom.

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    ● Paradajky by sa mali skladovať pri teplote 13 až 18 °C. Rozhodne nepatria do chladničky, kde strácajú svoju arómu aj chuť. Skladovať ich môžete aj 14 dní, pričom nestrácajú zo svojej chuti či výživných látok. Paradajky vylučujú etylén, čo je plyn, ktorý urýchľuje zretie. Preto ich neskladujte s inými druhmi zeleniny či ovocia.

    Zdroj: shutterstock

    Mix,Of,Colourful,Different,Sorts,Of,Tomatoes

    ● Paradajky nevarte v nádobe s obsahom hliníka. Jej kyseliny totiž reagujú s kovom a môžu spôsobiť únik hliníka do jedla.

    ● Nezrelé plody obsahujú alkaloid solanín, ktorý je jedovatý, a mizne až po dozretí paradajky. V malom množstve je však pre organizmus neškodný.

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.