Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 OBROVSKÝCH, ktoré robíme pri skladovaní potravín: Bod 4 robíte aj vy!

chladnička

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Skladovanie potravín má svoje pravidlá. Ak ich nedodržíme, hrozí že suroviny stratia chuť, textúru a môžu sa stať nebezpečné pre zdravie. Na čo by ste si mali dať pozor?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    OBROVSKÉ CHYBY, ktoré robíme pri skladovaní potravín.

     Ovocie a zelenina v chladničke

    Mnohí robia chybu v tom, že do chladničky dávajú takmer všetko. Ale nie každej surovine to prospeje! Čo do chladničky nepatrí? Ide predovšetkým o niektoré druhy ovocia a zeleniny, ktoré v chladných teplotách strácajú chuť, arómu či štruktúru. Patrí sem napríklad cibuľa, cesnak ani zemiaky, ktorým sa darí skôr v pivnici alebo špajze. V chlade nenechávajte ani papriky, paradajky, uhorky či baklažány, ktoré majú radšej izbové teploty, rovnako ako exotické ovocie, ako je mango, ananás, citrusy či banány.

    Správne miesto

    Pri skladovaní potravín v chladničke si dajte pozor aj na to, kam ich umiestnite. Ovocie a zelenina patria na najnižšiu poličku – drží sa tam najviac vlhkosti, ktorá pomáha predchádzať vysušeniu. Druhé poschodie je vhodné pre rýchlo sa kaziace potraviny, napríklad surové mäso a ryby. Vždy ich skladujte v dobre uzavretej nádobe, aby nedošlo ku kontaminácii ostatných potravín.

    Vyššie poschodia sú určené pre mliečne výrobky, šunky a salámy, uložiť sem môžete aj nedojedené zvyšky alebo zákusky. Dole do dverí potom patria nápoje, v strede je miesto na maslo, dresingy alebo nátierky. Ideálne je jednotlivé typy potravín skladovať na rozdielnych policiach, ale nie každá chladnička na to má priestor.

    V obale

    Nechávate potraviny po otvorení v pôvodnom obale? Nie pri všetkom je to dobrý nápad. Ak suroviny spotrebujete do niekoľkých dní, nič sa nestane. Horšie to môže byť pri dlhodobom skladovaní. Obaly nemusia vždy stačiť a hrozí, že k potravinám sa dostanú škodci či plesne.

    V ohrození sú hlavne cestoviny, obilniny, strukoviny alebo múka. Tie je lpšie uchovávať v dobre uzatvárateľných nádobách, najlepšie v sklenených dózach. Vyhnite sa tiež skladovaniu ovocia a zeleniny v igelitových vreckách – nemôžu v nich dýchať a ľahšie sa zaparia. Tvrdý syr vyslobodte z igelitu a zabaľte do papiera na pečenie.

    Príliš dlho v mrazničke

    Ak si myslíte, že potraviny skladovaním v mrazničke vydržia neobmedzenú dobu, ste na veľkom omyle.  Surové mäso by ste  mali skladovať podľa druhu 2 až 3 mesiace a ovocie, zeleninu a varené potraviny najviac rok.

    Nesprávna teplota 

    Jednou z najčastejších chýb pri skladovaní potravín v chladničke je nevhodné nastavenie teploty. Tá by mala byť v rozmedzí 0 až 5 °C. Pri nižších teplotách môžu potraviny namŕzať. Pri vyšších zasa hrozí riziko hnilobných procesov, zlepšujú sa životné podmienky pre baktérie a potraviny sa tak môžu ľahšie kaziť. Zásadnou chybou je aj chladenie teplého jedla v chladničke, pri ktorom sa ohrievajú ostatné potraviny a hrozí ich kazenie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS