5 OBROVSKÝCH, ktoré robíme pri skladovaní potravín: Bod 4 robíte aj vy!
17. 12. 2021, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: Shutterstock
Skladovanie potravín má svoje pravidlá. Ak ich nedodržíme, hrozí že suroviny stratia chuť, textúru a môžu sa stať nebezpečné pre zdravie. Na čo by ste si mali dať pozor?

Ovocie a zelenina v chladničke
Mnohí robia chybu v tom, že do chladničky dávajú takmer všetko. Ale nie každej surovine to prospeje! Čo do chladničky nepatrí? Ide predovšetkým o niektoré druhy ovocia a zeleniny, ktoré v chladných teplotách strácajú chuť, arómu či štruktúru. Patrí sem napríklad cibuľa, cesnak ani zemiaky, ktorým sa darí skôr v pivnici alebo špajze. V chlade nenechávajte ani papriky, paradajky, uhorky či baklažány, ktoré majú radšej izbové teploty, rovnako ako exotické ovocie, ako je mango, ananás, citrusy či banány.
Správne miesto
Pri skladovaní potravín v chladničke si dajte pozor aj na to, kam ich umiestnite. Ovocie a zelenina patria na najnižšiu poličku – drží sa tam najviac vlhkosti, ktorá pomáha predchádzať vysušeniu. Druhé poschodie je vhodné pre rýchlo sa kaziace potraviny, napríklad surové mäso a ryby. Vždy ich skladujte v dobre uzavretej nádobe, aby nedošlo ku kontaminácii ostatných potravín.
Vyššie poschodia sú určené pre mliečne výrobky, šunky a salámy, uložiť sem môžete aj nedojedené zvyšky alebo zákusky. Dole do dverí potom patria nápoje, v strede je miesto na maslo, dresingy alebo nátierky. Ideálne je jednotlivé typy potravín skladovať na rozdielnych policiach, ale nie každá chladnička na to má priestor.
V obale
Nechávate potraviny po otvorení v pôvodnom obale? Nie pri všetkom je to dobrý nápad. Ak suroviny spotrebujete do niekoľkých dní, nič sa nestane. Horšie to môže byť pri dlhodobom skladovaní. Obaly nemusia vždy stačiť a hrozí, že k potravinám sa dostanú škodci či plesne.
V ohrození sú hlavne cestoviny, obilniny, strukoviny alebo múka. Tie je lpšie uchovávať v dobre uzatvárateľných nádobách, najlepšie v sklenených dózach. Vyhnite sa tiež skladovaniu ovocia a zeleniny v igelitových vreckách – nemôžu v nich dýchať a ľahšie sa zaparia. Tvrdý syr vyslobodte z igelitu a zabaľte do papiera na pečenie.
Príliš dlho v mrazničke
Ak si myslíte, že potraviny skladovaním v mrazničke vydržia neobmedzenú dobu, ste na veľkom omyle. Surové mäso by ste mali skladovať podľa druhu 2 až 3 mesiace a ovocie, zeleninu a varené potraviny najviac rok.
Nesprávna teplota
Jednou z najčastejších chýb pri skladovaní potravín v chladničke je nevhodné nastavenie teploty. Tá by mala byť v rozmedzí 0 až 5 °C. Pri nižších teplotách môžu potraviny namŕzať. Pri vyšších zasa hrozí riziko hnilobných procesov, zlepšujú sa životné podmienky pre baktérie a potraviny sa tak môžu ľahšie kaziť. Zásadnou chybou je aj chladenie teplého jedla v chladničke, pri ktorom sa ohrievajú ostatné potraviny a hrozí ich kazenie.