Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7-dňový jedálniček, s ktorým pôjdu kilá dole jedna radosť: Ráno vypite TOTO, zvyšok bude hračka

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Hovorí sa, že letné chudnutie je hračka. Všade samé ovocie, aj pohybu máme viac. Ale dovolenka je od slova dovoliť si. A kto by odolal všetkým tým dobrotám na švédskych stoloch?

Cestovať znamená spoznávať – nielen krajinu, ale aj jej kuchyňu! Bolo by priam hriechom neochutnať regionálne dobroty, ktoré majú často máločo spoločné s racionálnym stravovaním. Ak po vašom návrate ručička na váhe opäť poskočila, máme pre vás skvelý stravovací plán, vďaka ktorému pôjdu kilá dolu jedna radosť.

Ako na to?

Doprajte si extra dávku účinných látok:

Začnite každý deň detoxikačným kokteilom z jačmeňa, čerstvého zázvoru, z 1 ČL spiruliny alebo chlorely a jablkového džúsu. Podporíte tak látkovú premenu.

Zoštíhľujúce čaje:

Zelený čaj doobeda a matča čaj poobede sú výborné pre štíhlu líniu. Oba obsahujú antioxidanty, ktoré proces chudnutia výrazne urýchlia. Pohár púpavového čaju po večeri zasa zabráni nafukovaniu.

Jedzte čo najprírodnejšie:

Uistite sa, že váš tanier obsahuje hlavne potraviny bohaté na výživné látky – čerstvé ovocie, zeleninu, chudé mäso, orechy a zdravé tuky. Pite len čistú vodu a nesladené bylinkové čaje.

Zdroj: Shutterstock

Cestovať znamená spoznávať – nielen krajinu, ale aj jej kuchyňu!

Nie priemyselne spracovaným potravinám a alkoholu:

Zabudnite na rafinované sacharidy (biely chlieb, čipsy), sladkosti, sladené nápoje, alkohol a kofeín. Všetky tieto potraviny spomaľujú trávenie a vylučovanie.

Áno zelenej:

Náš stravovací plán obsahuje veľa zeleného, ako aj každodennú zelenú večeru. Zelené potraviny sú veľmi výživné, pôsobia detoxikačne, pomáhajú vyrovnávať prekyslenie organizmu a nezaťažia žalúdok.

Korením nešetrite:

Závor, rasca, ako aj čili pomáhajú urýchliť metabolizmus a sladkastá škorica zasa upokojí maškrtný jazýček.

Hýbte sa:

S pohybom to ide ľahšie! S 30 až 45 minútami každodenného aktívneho pohybu sa výsledky dostavia oveľa skôr. Plávanie, joga, bicyklovanie či tancovanie – výber je len na vás.

Váš 7 - dňový stravovací plán

1. deň

Raňajky: Jahodovo-banánové smoothie

Rozmixujeme 1 zrelý banán, hrsť kelových listov, hrsť jahôd, 1 PL rôznych semienok, 250 ml mandľového mlieka a 1 odmerku rastlinného proteínového prášku.

Obed: Pikantná zeleninová polievka

Podusíme cibuľu, cesnak, zázvor, koriander a kurkumu na olivovom oleji. Zalejeme 250 ml zeleninového vývaru, pridáme nasekanú brokolicu, cukinu a kel a varíme, kým zelenina úplne nezmäkne.

Večera: Thajské zelené karí

Na 1/2 ČL kokosového oleja opečieme menší kus mäsa, ideálne z kuracích pŕs, pričom zamiešame aj 1 PL zelenej karí pasty. Zalejeme 100 ml kokosového mlieka, pridáme citrónovú trávu a 1/2 PL thajskej rybacej omáčky. Varíme približne 10 minút, potom pridáme špargľu a zelené fazuľky. Varíme, kým nezmäknú. Podávame s hnedou ryžou posypané čerstvým koriandrom.

Zdroj: Shutterstock

Na 1/2 ČL kokosového oleja opečieme menší kus mäsa, ideálne z  kuracích pŕs, pričom zamiešame aj 1 PL zelenej karí pasty.

2. deň

Raňajky: Kokosový jogurt s ovocím

Zmiešame 125 g kokosového jogurtu s čerstvými černicami, malinami a nasekanými orechmi.

Obed: Omeleta s kelom a cibuľou

Na olivovom oleji udusíme cibuľu a hrsť kelu domäkka. Zalejeme 2 vyšľahanými vajcami, osolíme a okoreníme. Podávame so šalátom pokvapkaným jablčným octom a citrónovou šťavou.

Zdroj: Shutterstock

Quinoa so zázvorom a  zeleninou.

Večera: Quinoa so zázvorom a zeleninou

Zmiešame 40 g uvarenej quinoy s opečenou brokolicou, cibuľou a karfiolom. Pokvapkáme omáčkou z 1 PL sójovej omáčky, kúska strúhaného zázvoru, 1/2 strúčika cesnaku, 1/2 ČL sezamu a 1 ČL ryžového octu.

3. deň

Raňajky: Zelené smoothie

Rozmixujeme 1 avokádo, 2 datle, 1 PL semienok, baby špenát, zelený alebo žltý melón a 200 ml kokosového oleja.

Zdroj: Shutterstock

Rozmixujeme 1 avokádo, 2 datle, 1 PL semienok, baby špenát, zelený alebo žltý melón a 200 ml kokosového oleja.

Obed: Wrap s hummusom

Teplú tortilu potrieme hummusom, posypeme nastrúhanou mrkvou, hrozienkami a 1/2 ČL rasce. Zvinieme a podávame s avokádom a paradajkou.

Večera: Opekané konjakové cestoviny

Na kokosovom oleji opečieme zelenú fazuľku, jarnú cibuľku, hráškové struky, brokolicu a huby šitake. Pridáme zázvor, cesnak a korenie čili. Vmiešame konjakové cestoviny, uvarené krevety a polejeme 1 PL sezamového oleja. Krátko opečieme.

4. deň

Raňajky: Ovsené vločky so slivkami

Zmiešame 40 g ovsených vločiek s 200 ml mandľového mlieka, 1 PL semienok a 2 nakrájanými sušenými slivkami. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi.

Obed: Tuniakový šalát s vajcom

Zelené šalátové listy zmiešame s uhorkou, paradajkou, avokádom a jarnou cibuľkou. Pridáme konzervu tuniaka a 1 nakrájané varené vajce. Pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a jablčným octom.

Zdroj: Shutterstock

Zelené šalátové listy zmiešame s uhorkou, paradajkou, avokádom a jarnou cibuľkou.

Večera: Losos s pestom

Na oleji ugrilujeme porciu lososa a potrieme 1 PL zeleného pesta. Podávame s opečenými píniovými orieškami, parmezánom a so šalátom.

5. deň

Raňajky: Omeleta s lososom

Na troche olivového oleja opečieme jarnú cibuľku a pridáme 20 g nasekaného údeného lososa. Zalejeme 2 vymiešanými vajcami a dochutíme soľou a korením. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Obed: Mrkvová polievka

Krátko opečieme nasekanú cibuľu, zázvor a trocha kurkumy. Zalejeme 250 ml vody a vmiešame nakrájanú mrkvu a 1 sladký zemiak. Uvaríme a rozmixujeme. Podávame posypané čerstvým koriandrom.

Zdroj: Shutterstock

Krátko opečieme nasekanú cibuľu, zázvor a trocha kurkumy.

Večera: Ryža so zelenou šošovicou

Uvaríme 50 g zelenej šošovice vo vode s 1/2 ČL kurkumy. Zamiešame zmes udusenej cibuľky, rasce, cesnaku, zázvoru a 1/2 ČL korenia garam masala. Podávame s divokou ryžou.

6. a 7. deň

Zopakujeme ktorýkoľvek jedálny lístok z predchádzajúcich dní.

Vyberáme pre vás niečo PLUS