Aby viac nevŕzgali: Tu sú najlepšie potraviny na boľavé kĺby!
30. 7. 2011, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:53)

Zdroj: Shutterstock
Kĺby dokážu poriadne potrápiť starých aj mladých. Správnymi potravinami predĺžite ich funkčnosť a pomôžete k ich náprave.
Pobolieva vás občas koleno? Cítite každý drep? V určitom veku je to tak. Ak sa však budete o svoje kĺby starať od mladosti, odmenia sa vám dobrým fungovaním na dlhé roky.
Strava, ktorá robí kĺbom dobre, by mala obsahovať najmä dostatok esenciálnych mastných kyselín, antioxidantov a vitamínov, najmä vitamín A, D, B6, C, E a horčík.
Bobuľky a céčka zo záhrady
Jahody, čučoriedky, maliny a iné bobule pomáhajú spomaliť opotrebovanie kĺbov. Výskum ukázal, že antioxidanty, ktoré obsahujú, môžu pomôcť zabrániť artritíde, spomaliť jej priebeh a priniesť úľavu od bolesti. Vitamín C hrá dôležitú úlohu aj pri tvorbe kolagénu, ktorý je kľúčovou zložkou chrupaviek a kostí. Preto sa vrhnite na jablká, marhule rajčiny a papriky.
Ľanový olej
Omega3 mastné kyseliny v ľanovom semienku sú najzdravšie tuky pre ľudí s artritídou. Ak mávate každé ráno stuhnuté kĺby, každý deň si dajte aspoň 1 až3 polievkové lyžice ľanového oleja do jedla či šalátu.
Panenské oleje a olejčeky
Proti zápalovým kĺbovým ochoreniam účinne pôsobí olivový olej a olej z pupalky, ktorý obsahuje kyselinu gamalinolénovú. Príznaky reumatoidnej artritídy zmierňuje aj sójový olej.
Ryby, rybky, rybičky
Ak chcete mať kĺby čo najdlhšie zdravé, doprajte si aspoň raz do týždňa rybu. Niektoré druhy, ako je losos, tuniak, sardinky, makrela či sardely, sú bohaté na omega3 mastné kyseliny, ktoré pomôžu znížiť zápal a zmierniť bolesti kĺbov. Obsahujú aj vitamín D, ktorý spevňuje kosti a znižuje riziko reumatoidnej artritídy a nepríjemnej osteoartrózy.
Polievky od starej mamy
Základom zdravých kĺbov je dostatok kolagénu. Túto bielkovinu nájdete v slepačej a hovädzej polievke. Huspenina vám zase pomôže obnovovať chrupavky.