Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aj vy si radi a často doprajete ovocie? Keď zistíte, čo robí s vaším telom, prejde vás chuť!

Ovocie, či radšej zeleninu?

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Máte radšej ovocie ako zeleninu? Keď si prečítate toto, možno svoj postoj prehodnotíte...

Je to tak. Fruktóza je zaujímavý druh jednoduchého cukru. Vyskytuje sa prirodzene v ovocí či v mede a človeku veľmi chutí. Ale na rozdiel od glukózy bunky ju nevedia využívať priamo ako zdroj energie, svoje palivo. Avšak fruktóza je stavebným prvkom tukov, teda zásob na zimu. A pretože je jej v prírode nadbytok častejšie v lete a na jeseň, evolúcia v mozgu vypestovala silnú túžbu po tomto ovocnom cukre. Aby ho lovci zberači uprednostňovali a rýchlo si tak pred zimou vytvorili zásoby tuku. Dnes na to ale doplácame. Máme možnosť doslova sa napchať fruktózou, čo vedie nielen k obezite a cukrovke typu 2, ale aj k agresívnemu správaniu, hyperaktivite a poruche pozornosti.

Zdroj: Shutterstock.com

Ovocie, či radšej zeleninu?

Podľa vedcov z University of Boulder totiž v mozgu existuje nervová dráha, ktorá po stimulácii fruktózou začne podporovať svojho majiteľa v snahe robiť si zásoby (na zimu) a ukladať si v tele tuk. Lenže počas miliónov rokov evolúcie, kedy sme boli lovci zberači, sa nepočítalo s nadbytkom fruktózy. A tak nie je spomínaná dráha kalibrovaná na situáciu, keď človek zje fruktózy priveľa. Akonáhle sa tak stane, nervové dráhy sa zbláznia a začnú byť hyperaktívne. A to sa prejaví v správaní jedinca, môže viesť k rozvoju poruchy pozornosti s hyperaktivitou, agresivitou a rozvoju ďalších psychických problémov.

Zdroj: Shutterstock.com

Ovocie, či radšej zeleninu?

Fruktóza sa dnes používa ako sladidlo v potravinárstve, predovšetkým pri výrobe cukroviniek, ale je tiež vo všetkých sladených mliečnych výrobkoch. Je tiež polovicou molekuly sacharózy (repného a trstinového cukru), druhú tvorí glukóza, takže pri konzumácii repného a trstinového cukru sa fruktóza uvoľňuje počas štiepenia molekuly sacharózy.

Zdroj: Shutterstock.com

Ovocie, či radšej zeleninu?

Ľudia na Západe dnes konzumujú asi štyridsaťnásobok fruktózy, ktorý bol dostupný v strave pred tristo rokmi. "Poruchy správania sú bežné a často spájané s obezitou a západným jedálničkom ... Fruktóza znížením energie v bunkách vyvoláva túžbu po zháňaní potravy, podobne ako pri hladovaní. Táto reakcia stimuluje tiež k riskantnému správaniu, impulzivite, vyhľadávaniu nového, rýchlemu rozhodovaniu a dokonca agresivite, aby si telo zabezpečilo dostatok potravy a prežilo. Takže nadmerná aktivácia tejto dráhy môže viesť k impulzívnemu správaniu," myslí si autor štúdie doktor Richard Johnson z University of Colorado.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Igor Bukovský - Jedlo ako liek

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.