Trápia vás tráviace problémy počas leta? Tieto ajurvédske tipy vám pomôžu rýchlo sa zotaviť!
10. 7. 2025, 7:00

Zdroj: shutterstock
Tráviace ťažkosti ako pálenie záhy či nadúvanie? Zistite, ako sa týmto problémom vyhnúť a čo vám pomôže, aby ste sa cítili opäť skvele!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Letné grilovačky, svadby či all inclusive dovolenka. Kto by odolal lákavým dobrotám či miestnym špecialitám od grilovaného mäsa, cez úžasné dezerty či farebné kokteily? Po jedinečnom gastronomickom zážitku však môže nasledovať pálenie záhy, zápcha, nadúvanie či hnačka. Ako sa im dá predísť a ako si môžete pomôcť pri týchto nežiadúcich tráviacich ťažkostiach vám poradí certifikovaná ajurvédska výživová poradkyňa Ing. Nikoleta Andová.

1. Tomuto sa vyhnite
Pikantná, kyslá a slaná chuť zvyšujú podľa ajurvédy pocit tepla v našom tele. Preto je dobré vynechať tieto chute z nášho jedálnička. Vhodné sú horké, trpké a sladké potraviny. K horkým a trpkým potravinám patrí väčšina sezónnej zeleniny, najmä zelenej farby. Trpkosť nájdeme aj v strukovinách. Ideálnymi sladkými potravinami počas leta sú rôzne druhy sezónneho ovocia. Ajurvéda zaraďuje k sladkým potravinám aj ryžu, mlieko a maslo. Konzumácia jedál s obsahom bieleho cukru vrátane sladkostí nie je vhodná.
Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?
Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Stačí kliknúť sem!
2. Jedzte ochladzujúce potraviny
K najlepším ochladzujúcim potravinám patria jednoznačne uhorka, cuketa a melón. Uhorka je skvelým zdrojom hydratácie, pretože obsahuje až 96% vody. Podporuje zdravie kože, pomáha pri ekzémoch či zápaloch kože a takisto podporuje aj chudnutie. Vďaka obsahu pyridoxínu a vitamínov skupiny B pomáhajú znižovať stres. Cuketa je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Zlepšuje trávenie, imunitu a zdravie srdca. Melón je skvelým zdrojom hydratácie, chráni pred úpalom, bojuje proti zápalom a dokonca znižuje aj cholesterol.
3. Používajte tieto korenia a bylinky
Na dochutenie jedál počas leta a zároveň prirodzené ochladenie sú vhodné najmä koriander, kôpor, fenikel, rímska rasca a kardamón. Čerstvá koriandrová vňať perfektne dochutí väčšinu jedál. Z celého koriandra (nedrvených semien) si môžete vyrobiť koriandrovú vodu. Stačí zaliať kávovú lyžičku šálkou studenej vody, nechať vylúhovať do rána a na lačno vypiť. Tento nápoj veľmi účinne zmierňuje aj návaly tepla u žien v menopauze. Kôpor pôsobí proti nadúvaniu a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Má protizápalové účinky a pomáha znižovať cholesterol. Fenikel pomáha pri nadúvaní, uľavuje od kŕčov, ukľudňuje nervy a mierne znižuje chuť do jedla. Rímska rasca stimuluje tráviaci oheň a v tele pôsobí zásadito. Má omladzujúce účinky, čistí krv a posilňuje telo. Kardamón sa v ajurvédskej kuchyni používa najmä pri dochucovaní dezertov. Môže sa pridávať aj do jedál z obilnín (napr. raňajkových kaší), strukovín, zeleniny či orechov.

4. STOP ľadovo studeným nápojom
Aj keď sa počas leta potrebujete ochladiť, nikdy nejedzte a nepite ľadovo studené. Môže to výrazne znížiť silu vášho tráviaceho ohňa a spôsobiť veľmi nepríjemné tráviace ťažkosti. K ochladzujúcim nápojom patrí napríklad čistá voda s lístkami mäty či plátkami uhorky.
5. Nekombinujte nevhodné potraviny
Kombinácia niektorých potravín podľa ajurvédy nie je vhodná. Ide o tzv. nekompatibilné potraviny, ku ktorým patrí napríklad: mlieko s banánom, mäsom, kyslým ovocím, kysnutým chlebom a strukovinami. Ovocie by sme mali jesť vždy samostatne a nie so žiadnymi inými potravinami (výnimkou je len mlieko s datlami alebo mangom). Je to kvôli rýchlemu tráveniu ovocia, ktoré by sa v nesprávnej kombinácii spomalilo a kvasilo v tráviacom trakte.
Čítajte na ďalšej strane. >>>
Strana
1/2