Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako sa vyhnúť salmonele? Ak máte radi vajíčka, tieto 3 veci nikdy nerobte!

Zeleninový šalát s volským okom

Zdroj: shutterstock

Reklama

Aj keď je leto za nami, črevné ochorenia nikdy nespia. Preto sa oplatí pripomenúť si základné zásady na spracovanie surových potravín.

1. Vyvarujte sa vajec, ktoré sú znečistené trusom alebo sú prasknuté.

2. Vajcia nikdy pred uložením do chladničky neumývame ani neutierame. Narušuje sa tým ich prirodzená ochranná bariéra a otvára sa cesta pre mikróby.

3. Ak však chcete konzumovať surové alebo len mierne tepelne upravené vajcia, vždy by mali byť čo najčerstvejšie a skladované na spodnej hranici odporúčanej teploty, ktorá sa pohybuje od 5 po 18 °C.

4. Surové vajcia a pokrmy s nikdy nikdy nepodávame tehotným ženám, malým deťom, starým ľuďom a osobám so zníženou imunitou. Napadnutie salmonelou sa prejavuje črevnými problémami, s ktorými sa práve spomínané skupiny horšie vyrovnávajú.

5. Salmonelu neničí mráz, ale iba dôkladná tepelná úprava rizikových potravín. Pre úplnú elimináciu baktérii treba vajcia zahrievať aspoň 5 minút pri teplote najmenej 75 °C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS