Chcete schudnúť? Táto diéta naozaj funguje!
6. 8. 2010, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:13)

Zdroj: Shutterstock
Chystáte sa chudnúť? Neviete, ako zostaviť jedálny lístok? Základom je veľa zeleniny a pestrá, vyvážená strava plná bielkovín päťkrát denne.
Čo na raňajky?
Raňajky by sa mali skladať z malého množstva sacharidov a väčšieho množstva bielkovín. Ak je to možné, zjedzte aj kúsok čerstvej zeleniny.
Sacharidy:
jeden kúsok celozrnného pečiva (50g)
Ďalšie možné varianty:
- Celozrný chlieb
- Tri plátky suchárov
Bielkoviny:
Každý, kto chce schudnúť, potrebuje veľké množstvo bielkovín. Bielkoviny totiž prinášajú pocit sýtosti, neukladajú sa ako tuky a hlavne vytvárajú svalstvo, ktoré nám spaľuje tuky. Najčastejšou chybou pri diétach je malé množstvo bielkovín, takže čoskoro dochádza k jo-jo efektu.
Bielkovinové varianty:
- Syr cottage (150 g)
- Syr typu eidam (80g)
- Šunka morčacia alebo kuracia alebo chudé bravčové (100g)
- Dve vajcia (praženica alebo varené)
- Nátierka z polotučného tvarohu s bylinkami (150 g tvarohu)
Tip dietologičky:
Môžete si dať polovicu z množstva bielkovín a druhú polovicu z iných (napríklad pol téglika cottage plus 50 g šunky)
Čo na desiatu?
Nezabúdajte ani na desiaty. Pomôžu vám preklenúť únavu neskorého dopoludnia, zrýchlia metabolizmus a uľahčia chudnutie.
Odporúčame:
- 3 až 5 dl jogurtového mlieka bez príchuti - kefír, cmar, acidofilné mlieko
- Tvaroh nízkotučný 150 g
- Syr eidam 30% tuku (50 g) plus 1 kus ovocia (maximálne 200 g)
- Šunka (80g) plus zelenina
- Jogurt - biely: do 3,5% tuku akýkoľvek (150-200 g)
- Ovocný jogurt light
- Polotučné mlieko (5 dl)
Nezabudnite
Na desiatu nie je vhodné jesť len ovocie a zeleninu, preto sa k nim snažte vždy pridať potravinu s vyšším obsahom bielkovín (syr, šunka, tvaroh).
Obed:
- Kuracie alebo morcacie maso (150 až 200 g)
- Ryby alebo plody mora (200 až 300 g)
- Chudé hovädzie, teľacie, bravčové (100 g)
200 až 300 g zeleniny
Môže byť aj zelenina zapečená so syrom (max 100 g syra), prehriata so šunkou (150 g), alebo s čímkoľvek z tofu (150 až 200 g). Môžete skúsiť aj karfiol s vajciami (1 až 2) alebo brokolicu so syrovou omáčkou a pod.
- Polovičná príloha (150 g zemiakov alebo 100 g varených cestovín alebo varenej ryže) - Navyše môže byť akákoľvek polievka, zeleninová alebo vývar. Zelenina môže byť ako šalát alebo varená, dusenie či pečená.
Tip: Môže byť aj studený obed (možno vymeniť s večerou) a miesto malé prílohy pridať kúsok pečiva.
Olovrant
Rovnaký ako desiata.
Večera
Večera musí byť podávaná najneskôr dve hodiny pred spaním, ale večer už si nedávajte žiadne pečivo ani prílohy!
Šalát (400 g zeleniny) alebo varená (môže byť aj mrazená zeleninová zmes).
- Tuniak v olivovom oleji alebo krabie tyčinky (150 až 200 g)
- Balkánsky syr, mozzarella, eidam (100 g)
- Opečené kúsky kurčaťa (150g)
- 2 vajcia
- Nátierka z tvarohu, rybičiek a cibule
Spolu za celý si môžete dať:
- 1 kus pečiva
- Polovičnú prílohu
- 1 kus ovocia
- Minimálne 500 g zeleniny
Zdroj: Blesk.cz