Chudnite s plným žalúdkom! Šaláty nemusíte jesť len v lete, 4 chutné varianty si zamilujete
30. 4. 2020, 6:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 18:45)

Zdroj: Shutterstock
Vôbec neplatí, že ľahké šaláty sú skôr záležitosťou jari a leta. Tieto plody sa do šalátov nesmierne hodia, a na chudnutie sú ako stvorené.
Hovädzí šalát s papájou
4 porcie
● 200 g hovädzej špičky
● 1 papája
● 1 čili paprička
● koriander
● citrón
● 3 PL octu
● 3 PL olivového oleja
● soľ
● cukor
● mleté čierne korenie
Papáju a čili papričku očistíme a nakrájame na malé kúsky. Mäso uvaríme v slanej vode, prípadne použijeme z polievky. Zálievku pripravíme zmiešaním octu, oleja, soli, cukru, nakrájaného koriandra, citrónovej šťavy a korenia. Mäso nakrájame na plátky alebo kocky, jemne premiešame s papájou a čili papričkou. Zalejeme dresingom a môžeme posypať sezamom.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Hovädzí šalát s papájou
Hruškový šalát
4 porcie
● 600 g mixovaného šalátu
● 100 g hrozna
● 2 hrušky
● 250 ml bieleho gréckeho jogurtu
● 100 g syra s modrou plesňou
● 1 jarná cibuľka
● 2 PL pažítky
● olivový olej
● šťava z 1/2 citróna
● soľ
● mleté čierne korenie
Hrušky ošúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Hrozno umyjeme, osušíme, bobule prekrojíme a zbavíme jadierok. Cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska. V mise zmiešame šalát, pridáme hrušky, hrozno a cibuľku. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Syr nastrúhame, zmiešame s jogurtom a pridáme do šalátu. Okoreníme a posypeme nasekanou pažítkou.
Čas prípravy: 30 minút
Cviklový šalát s cícerom
2 porcie
● 1 konzerva cícera
● 3 stredne veľké predvarené cvikly
● 1 jarná cibuľka
● hrsť petržlenovej vňate
● olivový olej
● šťava z 1/2 citróna
● mleté čierne korenie
Cícer scedíme a prepláchneme pod studenou vodou. Necháme odkvapkať. Petržlenovú vňať nasekáme. Cviklu nakrájame na menšie kocky. Cibuľku nasekáme nadrobno. Cícer, cviklu, cibuľku premiešame s ostatnými surovinami a dochutíme citrónovou šťavou a korením.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Cviklový šalát s cícerom
Hokaidový šalát
4 porcie
● 1 tekvica hokaido (približne 2 kg)
● 1 konzerva mexickej zmesi
● 200 g sterilizovaných šampiňónov
● 4 vajcia
● 1 ČL bylinkovej vegety
● 4 zavárané uhorky
● 100 g syra tofu
● olivový olej
● 300 ml bieleho jogurtu
● korenie tzatziki
Uhorky a syr tofu nakrájame na menšie kúsky. Vajcia uvaríme natvrdo. Z tekvice vyberieme vnútro a nakrájame na kúsky, pomiešame so syrom tofu, pokvapkáme olivovým olejom a dáme do vyhriatej rúry piecť pri 180 °C približne na 20 minút. Vyberieme z rúry a ešte horúce posypeme bylinkovou vegetou. Vychladnutú zmes zľahka premiešame s nakrájanými vajcami, uhorkami, mexickou zmesou a so šampiňónmi. Biely jogurt zmiešame s korením tzatziki. Dresing zľahka zamiešame do šalátu a necháme stáť 3 až 4 hodiny v chlade. Podávame s mäsom alebo opečeným chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas státia: 3 hodiny
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Hokaidový šalát