Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chystáte sa k moru? Pozor na morské špeciality

morské plody, bolesť, zdravie, otrava

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Neviete si predstaviť dobrú dovolenku pri mori bez morských špecialít? Pozor, tieto delikatesy nám môžu spôsobiť aj nepríjemnosti. Čo nám hrozí?

Najčastejšie problémy

Odborníci, najmä infektológovia, upozorňujú, že konzumácia jedál z morských živočíchov nám môže spôsobiť zdravotné problémy. Ustrice a pokrmy z mušlí často vyvolávajú hnačkové ochorenia, ako je salmonelóza a šigelóza.

Ustrice, mušle a ryby vylovené z fekálne kontaminovanej vody môžu navyše viesť k ochoreniu hepatitídou A, čiže infekčnou žltačkou. Všetky druhy morskej potravy môžu prenášať pečeňovú či pľúcnu motolicu, morskú hlísticu a niektoré ďalšie choroby, ktoré vedia vyvolať problémy chronického charakteru.

Situácia sa zhoršuje

Jedovaté látky – arzén, ortuť, hliník, kadmium, ktoré ľudia vypúšťajú do potokov a riek, stekajú do zálivov morí a oceánov, odkiaľ sa dostávajú do rýb a do obyvateľov morského dna – ustríc, krabov, lastúr, morských rakov, korytnačiek.

„Ľudia jedia zvyčajne lastúrniky a ustrice celé, takže nekonzumujú len jedy usadené v tkanivách živočíchov, ale aj tie, ktoré uviazli vo fekáliách v črevnom trakte,“ hovorí lekár Igor Bukovský.

Kvalitne pripravené Nedostatočne tepelne spracované kraby spôsobujú črevné problémy s horúčkami. Údené ryby a rybie ikry môžu byť zase kontaminované botulotoxínom. Konzumenti majú zvyčajne chabé znalosti o tom, odkiaľ pochádza ryba, ktorú kupujú, alebo kde žila. V dobrých reštauráciách sa však na tento údaj môžu opýtať a dostanú fundovanú odpoveď.

Ako v detektívke

Jed ciguaterotoxín, ktorý sa nachádza v niektorých rybách lovených v Tichom a Karibskom mori, účinkuje do jednej až šiestich hodín. Idete na večeru, vrátite sa domov v dobrej nálade a potom to začne. Videli sme to už aj v detektívkach, že vrah zabíjal takýmto jedom. Klinický obraz otravy sa líši podľa druhu ryby.

Objaviť sa môžu závraty, nevoľnosť, bolesť brucha, kĺbov a svalov, vracanie, kŕče, halucinácie, poruchy kožnej citlivosti, vyrážka, obrna dýchacieho centra, centra, postihnutie srdcovo-cievneho systému alebo kóma. V najťažších prípadoch je bezprostredne ohrozený život postihnutej osoby.

Aj dobré známe sú niekedy nebezpečné

Ryby typu Scombridae, tuniak aj makrela môžu obsahovať jed scromboid. Jeho účinok sa prejaví niekoľko hodín po požití v podobe bolestí hlavy, nevoľnosti, tachykardie (zrýchlenej srdcovej činnosti), kŕčov v bruchu, sčervenania pokožky, žihľavky, zúženia priedušiek.

Dajte si pozor!

Proti otrave pasívne jedovatými rybami nie je zatiaľ žiadny špecifický liek, je potrebný výplach žalúdka, náhrada tekutín a solí, tlmenie kŕčov a podobne. Prvá pomoc spočíva v upokojení postihnutej osoby a navodení vracania.

  • Alergici by sa jedeniu rýb mali radšej vyhýbať. Okrem infekcie hrozí totiž z nesprávne pripravených alebo jedom kontaminovaných rýb a morských špecialít aj nebezpečná alergická reakcia.
  • Vždy si overte reštauráciu, kde sa chystáte jesť rybie jedlá. Overte si zdroj, odkiaľ sú ryby, ktoré sa v nej pripravujú. Buďte opatrní aj na trhoviskách a myslite na to, že ak kúpite surovinu od neznámeho človeka, môže to byť pre vaše zdravie riskantné. Ak si pripravujete rybu či dary mora, treba ich dokonale tepelne upraviť.

Prečo sú ryby zdravé

  • Rybie mäso obsahuje menej nasýtených tukov, preto je bezpečnejším zdrojom bielkovín ako červené mäso s veľkým obsahom týchto tukov a cholesterolu.
  • Podľa výživových tabuliek mäso pstruha obsahuje len necelé 2 percentá tuku, mäso kapra 7 percent, zatiaľ čo hovädzina vyše 12 a bravčovina až 28 percent tuku.
  • Pre rybie mäso svedčí aj fakt, že čas jeho trávenia je len dve-tri hodiny, kým bravčové nám sedí v žalúdku aj vyše desať hodín.
  • Rybacina obsahuje málo chloridov, ale veľa vitamínov a stopových prvkov, napríklad A, D, B 12, fosfor, horčík, vápnik, dôležitých na stavbu kostí, dobré nervy a peknú pokožku. Aj preto ju internisti odporúčajú pri obehových a obličkových chorobách.
  • Ryby podľa niektorých vedcov dokonca zlepšujú pamäť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS