Čučoriedkové antioxidanty

Patrí im čestné miesto na špičke najzdravších druhov ovocia. Jedzte ich, ak máte unavené oči, ťažkosti s trávením alebo s metabolizmom. Obsahujú pterostilbén, látku, ktorá účinkuje proti rakovine čriev. Čučoriedky znižujú hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Je v nich veľa flavonoidov, vitamínov, vápnik, horčík, fosfor, železo. Viažu tuk v črevách a likvidujú črevné plesne. Antioxidanty v čučoriedkach zasahujú proti vráskam, sú výdatným pomocníkom žalúdočnej sliznice, aby lepšie odolávala kyseline.

Čučoriedkové antioxidanty
Zdroj: shutterstock

 Slivky plné energie

Slivky síce klamú chuťou, pretože sú sladké, ale majú nízky glykemický index, takže si ich pokojne môžete dopriať. Sú skvelou prevenciou cukrovky druhého typu a ochorení srdca, v jednej je asi 113 miligramov draslíka, ktorý ho chráni. Osvedčili sa pri zápche. Namočte sušené slivky na noc do vody a ráno spolu s ňou zjedzte. Alebo ich nechajte zmäknúť v horúcej vode, k vychladnutým pridajte biely jogurt, ovsené vločky a dajte na pár hodín do chladničky. Zbavia vás únavy, sú bohatou zásobárňou antioxidantov, dôležitých ako prevencia zabúdania. Buďte však obozretné, ak mávate ťažkosti so žlčníkom a s obličkami.

Hrozno pre krásu

Bobule vám dodajú energiu, karotén, kyselinu listovú, zinok, draslík, vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín E. Hrozno tvorí asi osemdesiat percent vody, zvyšok dopĺňa jednoduchý ovocný a hroznový cukor, rozpustná vláknina a veľa bioflavonoidov. Tie posilňujú imunitu. Farbivo obsiahnuté v modrom hrozne podporuje krvný obeh a pomáha cievam, aby sa nezanášali. Doprajte si ho aj vtedy, ak ste málokrvné a trápia vás zápaly dýchacích ciest. Hrozno vám pomôže rozhýbať črevá, v šupkách je vláknina, ktorá podporuje ich činnosť. Je dobré aj pre pleť, obnovuje vrchnú časť pokožky.

Černice proti starnutiu

Ste podráždené a nervózne? Dajte si černice, sú nabité vitamínom B a horčíkom. Upokojíte sa a omladnete, guľôčky brzdia starnutie. Patrí im prvenstvo medzi ostatnými druhmi lesného ovocia, pretože sa z nich do tela dostane najviac rastlinných látok. V černiciach je veľa polyfenolov s účinkami proti rakovine prsníka a krčka maternice. Vláknina v nich kontroluje cukor v krvi a môžete si ich dopriať pri chudnutí. Sirup z plodov aj z listov je výborný proti kašľu, horúčke a zachrípnutiu. Lístky obsahujú éterické oleje a triesloviny, čaj z nich pite, ak máte zapálený hrtan alebo sliznicu ústnej dutiny.

Figy pre trávenie

Figy sú pre svoj osviežujúci účinok a jedinečnú chuť veľmi vyhľadávané. Obsahujú enzýmy na podporu trávenia, antibakteriálne zložky, vlákninu a vyváženú kombináciu 11 vitamínov, 14 minerálov a 14 aminokyselín. Okrem toho, že v sebe skrývajú laxatívne látky, flavonoidy, cukry, sú figy kožné alergény. Asi ste to o nich netušili, no sú skvelým liekom proti kašľu a využívajú sa aj pri anémii.

Kapusta pre imunitu

Červená kapusta sa hojne vyskytuje v našich záhradách a pestovať ju sa naozaj oplatí. Obsahuje selén, ktorý pomáha znižovať cukor v krvi, okysličovať svaly, najmä srdcový sval, detoxikuje organizmus od ťažkých kovov. Selén dokonca chráni detskú žľazu (týmus), hlavný zdroj našej imunity a mladosti. Červená kapusta však obsahuje aj veľa niacínu, kyseliny listovej, vitamínu C a zinku. Posilňuje imunitný systém, znižuje krvný tlak, odstraňuje zápchu a nedostatočné trávenie. Červená kapusta pôsobí na náš organizmus odvodňujúco a podporuje redukčné kúry. Je o nej známe, že stimuluje bunkovú energiu, podnecuje rast buniek a pôsobí omladzujúco.

Kapusta pre imunitu
Zdroj: shutterstock

Baklažán pre chudnutie

Táto zvonka fialová zelenina je bohatá na draslík, ale v malom množstve v nej nájdeme aj minerálne látky ako vápnik či horčík. Okrem toho obsahuje zdraviu prospešnú kyselinu listovú, ktorá je základom pre delenie a rast buniek. Z vitamínov je to C, K a betakarotén. Pretože má nízky obsah tukov, kalórií a sacharidov, je ideálny pre nízkosacharidovú diétu. Je skvelým pomocníkom pri zápaloch a reume. Podľa vedcov slúžia antioxidačné látky, ktoré nájdeme v baklažáne, ako prevencia rakoviny. Zároveň antioxidačné látky zmierňujú príznaky chorôb, ktoré spôsobila vysoká hladina cukru v krvi. Obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a tým zaisťuje dlhodobý pocit sýtosti.