Geniálna vitamínová diéta: Stačí 5 dní, kilá sa začnú vytrácať a nové šaty vám sadnú ako uliate
13. 5. 2019, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:25)

Zdroj: Shutterstock
Tie najlepšie zbrane našej matky prírody pre vašu postavu prvýkrát zjednotené v unikátnom stravovacom koncepte – geniálne!
Jar je tu a s ňou aj všetky tie krásne jemné šaty a sukne, ktoré viac odhaľujú, ako zakrývajú. Konečne môžeme odhodiť ťažké svetre a dlhé kabáty, no zároveň ukážeme aj to, čo sme pod nimi skrývali. Žiaden strach. Stačí 5 dní a s našou vitamínovou diétou vám nové šaty sadnú ako uliate.
Ako na to
● Kľúčom k spáleniu prebytočných tukových zásob je nízkokalorická, ale súčasne vyvážená strava bohatá na vitamíny.
● Nový zoštíhľujúci plán kombinuje 6 tukov dôležitých pre látkovú premenu vitamínov a vytvára tak neprekonateľnú zbraň proti tukovým vankúšikom.
● Počas piatich dní si denne vychutnávajte tri hlavné jedlá, ktoré sú nielen skutočne zdravé, ale aj veľmi chutné. Na pravej strane je plán, ktorý si môžete vystrihnúť a zavesiť na chladničku, aby ste ho mali na očiach.
● Môžete maškrtiť? Nie, áno! Počas diétnych dní sa gumových medvedíkov a čokolády vzdajte. Maškrtné chúťky potlačte ovocím – pokojne aj viackrát denne.
● Ak k tomu budete dostatočne piť, môžu sa vitamíny pustiť do práce a váš tráviaci systém sa rozbehne na plné obrátky.
● Vedľajšie účinky? Kopa! Krásna pleť, lesklé vlasy a dobrá nálada! Únava, bolesti hlavy ani prechladnutie nemajú šancu.
Vitamíny pre super postavu
Vitamín C
Denná dávka: 100 mg
Pôsobenie: ničiteľ tukov, podporuje príjem bielkovín.
Kde ich nájdete: citrusy, paprika, brokolica, rakytník
Zdroj: Shutterstock
C - Ničiteľ tukov, podporuje príjem bielkovín.
Vitamín D
Denná dávka: 5 mikrogramov
Pôsobenie: zvyšuje účinok diéty. Skvelý na kosti.
Kde ich nájdete: šampiňóny, lesné huby, losos, žĺtok, tuniak
Vitamín E
Denná dávka: 10-15 mg
Pôsobenie: Chráni bunky, dôležitý pre odbúravanie tukov.
Kde ich nájdete: paprika, olivový olej, mango, orechy, hydina
Vitamín B1-B6
Denná dávka: 1,4-1,8 mg
Pôsobenie: Odbúrava tuky a sacharidy. Prečisťuje.
Kde ich nájdete:mliečne výrobky, špenát, syr, strukoviny
Zdroj: Shutterstock
Odbúrava tuky a sacharidy. Prečisťuje.
Biotín
Denná dávka: 0,25 mg
Pôsobenie: Podporuje látkovú premenu, pre peknú pleť.
Kde ich nájdete:paradajky, huby, mrkva, šunka, ovsené vločky
Zdroj: Shutterstock
D - Skvelý na kosti.
Niacín
Denná dávka: 15-20 mg
Pôsobenie: Prispieva k odbúravaniu tukov a látkovej premene proteínov.
Kde ich nájdete: vajcia, mäso, celozrnný chlieb, mlieko, ryby
Zdroj: Shutterstock
Prispieva k odbúravaniu tukov a látkovej premene proteínov.
Pondelok
Raňajky: Veľký ovocný šalát
Približne 100 g ananásu, 1 jablko a 2 banány nakrájame na kocky. Premiešame so 75 g bobuľového ovocia, s 1 PL orechov a 2 PL šťavy.
Obed: Losos s kuskusom
Jednu papriku a 1 paradajku nakrájame na kocky. Pridáme k 3 perlovým cibuľkám a opekáme na 1 ČL masla 5 minút. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, octom a cukrom. Asi 50 g kuskusu zalejeme 75 ml vriaceho vývaru a necháme 10 minút vsiakať. Pridáme 2 PL hrášku. Jednu filetu z lososa opečieme na 1 ČL oleja, podávame so zeleninou a s kuskusom.
Večera: Brokolicový krém
Približne 300 g brokolice a 1 zemiak uvaríme v 300 ml vývaru. Rozmixujeme a dochutíme 2 PL cmaru, soľou, korením a muškátovým orieškom.
Zdroj: Shutterstock
Jednu filetu z lososa opečieme na 1 ČL oleja, podávame so zeleninou a s kuskusom.
Utorok
Raňajky: Obložený chlebík
Jeden celozrnný chlebík natrieme maslom, obložíme 40 g údeného lososa a podávame s 1 vareným vajcom.
Obed: Cestoviny s mozzarellou
Asi 75 g špagiet uvaríme v osolenej vode, 100 g cherry paradajok opláchneme a prepolíme. Opláchneme 25 g rukoly, 60 g mozzarelly light nakrájame na kocky. Na 1 PL oleja opečieme 1/2 nasekaného cesnakového strúčika. Zamiešame paradajky, cestoviny, mozzarellu aj rukolu a dochutíme soľou a korením.
Večera: Tuniakový šalát
Natrháme 100 g tuniaka z konzervy. Premiešame so 100 g miešaného listového šalátu, s 2 PL kukurice, 2 ČL nasekanej cibule a 1 PL jogurtového dresingu.
Zdroj: Shutterstock
amiešame paradajky, cestoviny, mozzarellu aj rukolu a dochutíme soľou a korením.
Streda
Raňajky: Ovocné lupienky
Zalejeme 40 g celozrnných lupienkov 150 ml mlieka a posypeme 1 ČL hrozienok. Nakrájame 2 broskyne a zamiešame.
Obed: Hovädzí steak s tekvicou
Nakrájame 100 g muškátovej tekvice na kocky. Opečieme na 1 ČL bylinko- vého oleja, dochutíme a 5 minút dusí- me. Jeden hovädzí steak (150 g) opekáme na 1 ČL oleja 1 minútu z kaž- dej strany. Okoreníme. Zhruba 3 PL sójového jogurtu premiešame so soľou, s korením, citrónovou šťavou a 1 ČL sekaných byliniek.
Zdroj: Shutterstock
Okoreníme. Zhruba 3 PL sójového jogurtu premiešame so soľou, s korením, citrónovou šťavou.
Štvrtok
Raňajky: Müsli s jablkom a jogurtom
Približne 30 g ovsených vločiek premiešame so 150 g jogurtu, s 1 ČL medu a so 150 g strúhaného jablka.
Obed: Zemiaková panvička s hubami
Tri uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Očistíme 125 g šampiňónov a nakrájame na plátky. Na 1 ČL masla podusíme 1 ČL nasekanej cibule, pridáme huby, osolíme, okoreníme a 10 minút opekáme. Primiešame zemiaky a 3 cherry paradajky. Podávame na listovom šaláte s 3 PL bylinkového tvarohu.
Večera: Grécky šalát
Dve papriky, 2 paradajky, 75 g syra feta a 1/2 šalátovej uhorky nakrájame na kocky. Zmiešame s 15 g zelených olív a 2 PL octovej zálievky.
Zdroj: Shutterstock
Podávame na listovom šaláte s 3 PL bylinkového tvarohu.
Piatok
Raňajky: Sladký štart dňa
Dva plátky celozrnného chleba potrieme maslom a 2 ČL marmelády. Podávame s kapučínom.
Obed: Pečená zelenina
Približne 100 g baklažánu, 50 g fenikla, 2 menšie paradajky, 50 g šampiňónov, 1/2 papriky a 100 g cukiny očistíme a nakrájame. Opekáme na 1 PL bazalkového oleja asi 10 minút. Dochutíme soľou, čiernym korením a provensalským korením. Podávame s 1 opečenou bagetou.
Večera: Citrónové kura
Nakrájame 250 g kuracích pŕs na kocky a opečieme na 2 ČL oleja. Dochutíme 1 PL byliniek, soľou a citrónovou šťavou. Podávame s miešanými šalátom.
Zdroj: Shutterstock
ochutíme soľou, čiernym korením a provensalským korením. Podávame s 1 opečenou bagetou.