Goji (godži) považuje tradičná čínska medicína za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, silu a sexuálnu potenciu. Z nutričného hľadiska je asi tým najhodnotnejším ovocím na planéte!

Zdroj: Život

Zdroj: Život

Zdroj: Život
Galéria k článku
Majú sýtočervenú farbu a podobajú sa na šípky. Aj chuťou pripomínajú niečo medzi šípkou, brusnicou a jablkom. Goji rastú v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch.
Unikátne zloženie
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín, čo naznačuje už ich jasná červená farba. Čo sa týka betakaroténu, obsahujú ho viac než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E.
Udržujú zdravie i vitalitu
Goji obsahujú látky, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém, stimulujú mozog a tiež podporujú chudnutie. Priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene a obličiek, zlepšujú zrak i trávenie, zvyšujú plodnosť a všeobecne tonizujú organizmus. Podľa výskumov znižuje odvar z kustovnice tiež hladinu krvného cukru, priaznivo ovplyvňuje látkovú premenu cukrov a znižuje krvný tlak. Používa sa aj pri slabosti bedier a kolien, závratoch, bolestiach hlavy, rozmazanom či slabom videní, pri kašli.
Ako ich konzumovať?
Goji môžete konzumovať samostatne ako mimoriadne zdravú pochúťku, alebo ich môžete pridávať do cereálnych zmesí, napríklad na raňajky. Hodia sa i do rôznych ovocných kokteilov a šejkov. Čínskou špecialitou je príprava čaju z goji, podobne ako u nás šípkový čaj. Goji nechajte vylúhovať, čaj vypite a plody môžete zjesť. Na dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať 10 až 30 gramov denne (jedna malá hrsť). Sušené plody kustovnice čínskej zoženiete v obchodoch so zdravou výživou.
ĎALŠIE TIPY
● Čerstvú aj sušenú kustovnicu môžete vmiešať napríklad do orechovej zmesi či do iného sušeného ovocia.
● Liehový výluh „nesmrteľnosti“ si pripravíte z 80 g plodov, ktoré sa vložia do 1 litra 40 % liehu a nechajú sa 2 mesiace lúhovať. Po tomto čase sa môže pridať trochu medu. Užívajte 3 PL výluhu aj s plodmi, 2-krát denne nalačno.
● Plody kustovnice môžete pridávať tiež do zeleninových vývarov a polievok. Obľúbená je aj ryžová kaša s kustovnicou, ktorá posilňuje pečeň.