Hoci chudntete, teplá večera musí byť, ale... 5 super receptov, z ktorých určite nepriberiete
12. 10. 2019, 6:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 16:38)

Zdroj: shutterstock
Aj keď chudnete, určite si chcete dať na obed či večeru niečo, z čoho by ste nepribrali, ale zároveň by vám to aj chutilo. Skúste teplé šaláty, zasýtia vás, ale nepriberiete z nich.
Zdroj: Dušan Kŕístek
Zdroj: isifa
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
Kapustový šalát s ryžou a pažítkou
Potrebujeme:
300 g uvarenej dlhozrnnej ryže, 30 ml sezamového oleja, 2 paradajky, 1 cibuľu, 1 biela kapusta, bazalku a pažítku na ozdobenie, soľ, mleté čierne korenie
Takto sa to podarí:
1. Vo veľkej panvici rozpálime olej, na ktorom 2 až 3 minúty prudko opekáme najemno pokrájanú cibuľu a strúhanú kapustu.
2. Znížime teplotu, panvicu zakryjeme a podusíme 4 až 5 minút, kým kapusta zmäkne.
3. Potom panvicu odokryjeme, opäť zvýšime teplotu a vyvaríme tekutinu.
4. Do zmesi zamiešame ryžu a chvíľu opekáme.
5. Paradajky rozštvrtíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Pridáme ich do zmesi a premiešame.
6. Osolíme, okoreníme, odstavíme, rozdelíme do misiek a pred podávaním posypeme sekanou bazalkou a pažítkou. Nakoniec ozdobíme celými lístkami bazalky.
Zdroj: Shutterstock
Brokolicový šalát s vajcom
Teplý brokolicový šalát s vajcom
Potrebujeme:
300 g brokolice, 2 vajcia, 20 g oleja, 20 g horčice, 1 cibuľa, 1 lyžica nasekanej pažítky, mleté čierne korenie
Nálev: 500 ml vody, soľ, 50 ml octu, 10 g práškového cukru
Takto sa to podarí:
1. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, umyjeme a uvaríme do polomäkka v sladkokyslom náleve, ktorý pripravíme zmiešaním uvedených surovín.
2. Brokolicu vyberieme z nálevu. Asi 100 ml nálevu odoberieme, rozmiešame v ňom horčicu, korenie, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, nasekanú pažítku a natvrdo uvarené vajcia nakrájané nadrobno.
3. Premiešame s brokolicou v hlbšej miske, dochutíme soľou, prípadne ešte octom a cukrom.
Zdroj: Tomas To-mas Halasz
Bez lepku a laktózy. Janica Lacová, Aneta Orosiová, spolupracovníčky Jamieho Olivera. Teplý šalát z quinoy a cícera Potrebujeme: 200 g quinoy, 30 g nakrájaných sušených paradajok, 240 g vareného cícera, 2 nastrúhané mrkvy, 1 lyžičku soli, 4 lyžice olivového oleja, šťavu z polovice limety, štvrť lyžičky čierneho korenia, štvrť lyžičky kurkumy, 1 lyžicu bieleho sezamu, 1 lyžicu čierneho sezamu, tretinu (strednú časť) väčšieho póru nakrájaného na polmesiačiky, nasekané lístk
Teplý šalát s karfiolom a špenátom
Potrebujeme:
1 karfiol, 500 g čerstvého špenátu, 3 strúčiky cesnaku, olej, soľ, čierne korenie
Takto sa to podarí:
1. Karfiol rozoberte na ružičky a v osolenej vode uvarte domäkka.
2. Na panvici nechajte rozpustiť olej a opečte na ňom prelisované strúčiky cesnaku. Pridajte prepláchnutý špenát a nechajte ho spariť.
3. Uvarený a odkvapkaný karfiol opečte na inej panvici dozlatista, pridajte ho ku špenátu, dobre premiešajte a zmes ešte krátko poduste. Nakoniec podľa chuti osoľte a okoreňte.
Zdroj: Profimedia.sk
Stavte na ľahko stráviteľné pochúťky ako ryby, zeleninové šaláty s celozrnnou hriankou alebo rizoto.
Cestovinový šalát s tuniakom
Potrebujeme:
250 g cestovín, soľ, 150 g konzervovanej mrkvy, 120 g mrazeného hrášku, 80 g konzervovaná kukurica, 1/2 ks šalátovej uhorky, 1 ks červenej papriky, 150 g konzervovaný tuniak, 3 PL olivového oleja 3 PL biely balzamikový ocot, mleté čierne korenie, 30 g strúhaný parmezán
Takto sa to podarí:
1. Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu. Precedíme a opláchneme pod studenou vodou. Vložíme do misy, pokvapkáme olejom, aby sa nelepili. Mrkvu a kukuricu umyjeme pod tečúcou vodou a vmiešame do cestovín.
2. Hrášok varíme 3 minúty v slanej vode, scedíme a pridáme do cestovín. Uhorku ošúpeme, pozdĺžne rozštvrtíme a pokrájame na tenké plátky. Papriku umyjeme, prekrojíme na polovicu, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Tuniaka precedíme a rozdrobíme na kúsky, salámu nakrájame na tenké plátky.
3. Všetko spolu s cestovinami zmiešame, dochutíme olivovým olejom a balzamikovým octom. Osolíme, okoreníme a asi 15 minút necháme odležať. Na záver posypeme parmezánom.
Zdroj: Recepty zo života 13
Tuniakový šalát
Teplý šalát z cukety na karí
Potrebujeme:
1 kyslú smotana, 1 cuketu, 1 cibuľu, 3 červené papriky, 4 paradajky, 3 polievkové lyžice olivového oleja, 1 lyžička pasty karí, 4 strúčiky cesnaku, zväzok čerstvej bazalky
Takto sa to podarí:
1. Cibuľu a 2 strúčiky cesnaku olúpte a nasekajte najemno. Cuketu nakrájajte na kocky. Papriku zbavte semienok a nakrájajte ju na prúžky, paradajky rozdeľte na osminky.
2. V hrnci zohrejte olej a speňte na ňom cibuľu a cesnak.
3. Pridajte cuketu, karí pastu a osoľte. Všetko poduste do polomäkka.
4. Pridajte papriky, paradajky a duste, kým nie je všetko mäkké.
5. Zmes odstavte a podľa potreby ešte osoľte a okoreňte.
6. V mise zmiešajte smotanu s 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku a nasekanou bazalkou.
7. Šalát podávajte s kopčekom ochuteného bieleho jogurtu a pečivom.