Horká čokoláda znižuje hladinu stresových hormónov v krvi
29. 12. 2009, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:54)

Zdroj: Archív
Milovníci čokolády, ktorí sa vyhovárajú pri svojich nájazdoch na tmavohnedé tabuľky na stres, sa nemusia cítiť previnilo. Neklamú.
Najnovšie výskumy totiž potvrdzujú, že čokoláda skutočne pomáha obmedzovať zhubný vplyv stresu. Látky obsiahnuté v horkej čokoláde pôsobia totiž na hormonálny systém človeka a pomáhajú znižovať sekréciu stresových hormónov.
Pritom sa dlho vie, že dlhodobé pôsobenie stresových hormónov telu veľmi škodí. Stresové hormóny podnecujú vznik najrôznejších chorôb. Normálne sa vylučujú len krátko pri psychickej alebo fyzickej záťaži, aby telo na extrémny stav pripravili, ale ak je človek stresovaný dlhodobo, aj hormóny sú v krvi dlhšiu dobu a pôsobia na telo negatívne.
Po konzumácii jednej tabuľky horkej čokolády denne došlo po štrnástich dňoch u skúmaných osôb k výraznému poklesu hladiny stresového hormónu kortizolu v krvi. Nižšia bola aj hladina ďalších nebezpečných hormónov zo skupiny katecholamínov.