Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hroznová diéta: Za tri dni schudnete až 2 kilá!

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Je ten pravý čas vyskúšať hroznovú diétu. Mnoho žien práve hroznu vďačí za svoju štíhlu postavu a dobrú náladu.

Zopár faktov o hrozne

  • V hrozne sa nachádzajú takmer všetky vitamíny skupiny B, výnimku tvorí len B12, a preto priaznivo vplývajú na látkovú premenu, ovplyvňujú činnosť nervov i kvalitu pokožky.
  • Obsahujú ovocný cukor, ktorý odstraňuje únavu a nervozitu a prispieva k posilneniu organizmu.
  • Hrozno slúži aj na očistu organizmu od škodlivých látok.
  • V šupke a v zrnkách hrozna sa nachádzajú najúčinnejšie antioxidanty, polyfenoly a hydroxyfenoly, ktoré zabraňujú nepriaznivému pôsobeniu voľných radikálov.
  • Šupka obsahuje cennú vlákninu potrebnú na správne trávenie, pôsobí proti zápche a lenivým črevám.
  • Čerstvá hroznová šťava si svoju kvalitu ponechá i po zmrazení, ideálne je vypiť 200 ml denne, znížite si tak hladinu cholesterolu a riziko infarktu.
  • Sušené plody, hrozienka, obsahujú tiež antioxidanty a bór, ktorý zohráva významnú úlohu v prevencii proti osteoporóze.
  • Ako na to

    Dajte si jedno hlavné jedlo a jeden dezert z hrozna denne a budete sa cítiť ako znovuzrodená!

    Šalát so syrom

    400 g zelených a modrých hroznových bobúľ
    2 limety
    4 PL orechového oleja
    1 červené jablko
    30 g tekvicových jadierok
    2 kúsky kozieho syra (po 40 g)
    šalátové listy
    biele korenie, soľ.

    Hrozno umyte, prípadne rozpoľte. Limety odšťavte. Šťavu z oboch a kôru z jedného limetu, soľ a korenie zmiešajte. Pridajte orechový olej. Jablko pokrájajte a namočte do marinády. Pridajte hrozno, jadierka a jemne premiešajte. Syr pokrájajte na kocky. Na šalátové listy vysypte hroznový šalát a ozdobte kozím syrom.

    Jablkovo-hroznová ryža

    40 g ryže
    1 jablko
    100 g hrozna
    zopár datlí
    minerálna voda.

    Ryžu uvarte v neosolenej vode, nechajte ju odkvapkať a vychladnúť. Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka a spolu s odkôstkovanými datľami pokrájajte na malé kúsky. Bobule hrozna prepoľte a vmiešajte aj s jablkom a datľami do ryže. Zapite minerálkou.

    Tmavý chlieb so syrom a s hroznom

    1 plátok čierneho chleba
    30 g 30-percentného syra
    150 g hrozna
    tmavý čaj.

    Chlieb zajedajte syrom a hroznom. Zapite tmavým čajom.

    Šalát so sušenými slivkami

    125 g sušených sliviek bez kôstky
    125 ml červeného vína
    50 g práškového cukru
    1 klinček
    125 g zeleného hrozna
    1/2 ČL mletej škorice
    8 vlašských orechov
    soľ.

    Slivky opláchnite a zalejte červeným vínom. Pridajte 2 PL cukru, škoricu, klinček a nechajte aspoň jeden deň odstáť. Na druhý deň umyte hrozno a rozpoľte bobule. Slivky nechajte asi 10 minút prevariť a potom vychladnúť. Slivky vyberte z vína a zmiešajte s hroznom. 5 PL šťavy zo sliviek polejte slivkovo-hroznový šalát, posypte orechmi.

    Sladké DEZERTY

    Hroznový tvaroh

    800 g nízkotučného tvarohu
    2 balíčky vanilínového cukru
    400 g zeleného hrozna.
    Všetky prísady zmiešajte a naservírujte do pohára.

    Hroznový koláč

    200 g vanilkového pudingu
    1 plát biskvitového cesta
    600 g zeleného a modrého hrozna.
    Puding rozotrite na hotový korpus a obložte umytým hroznom. Ak chcete, môžete koláč poliať želatínou.

    Celozrnné müsli s ovocím

    30 g müsli
    10 g ľanových semiačok
    100 g nízkotučného jogurtu
    1 ČL citrónovej šťavy
    1 malé jablko
    50 g hrozno
    figy, bylinkový čaj.
    Müsli zmiešajte s ľanovými semiačkami. Jogurt vymiešajte s citrónovou šťavou a prelejte ním müsli. Jablko rozštvrte, zbavte jadrovníka a pokrájajte na malé kúsky. Figy pokrájajte a hrozno rozpoľte. Ovocie vmiešajte do müsli.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS