Jarný detox ako nikdy predtým: Skúste to podľa foodblogerky Mirky a vaše telo sa vám poďakuje!
21. 3. 2021, 7:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:33)

Zdroj: Instagram Chudnem jedlom
Aj vy máte potrebu vyskúšať jarný detox? Určite si ho doprajte, no nevrhnite sa doň bezhlavo. Pri očiste nejde o preteky. Dodržujte pár pravidiel, zaraďte ich do jedálneho lístka a budete sa cítiť fit.

Mirka vie, čo znamená chudnúť jedlom. Koniec koncov, sama s jedlom prešla kus cesty. Chudla stravou a je dôkazom, že so správnymi potravinami a jedálnym lístkom možno mať zdravé a štíhle telo a zároveň sa chutne najesť. Prečítajte si jej rady ohľadom detoxu a nezabudnite vyskúšať recepty, ktoré vám odporúča.
Miroslava Chvosteková- Chudnem jedlom
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Miroslava Chvosteková
Naše telo sa vie prirodzene zbaviť škodlivých látok prostredníctvom pečene, čriev, obličiek, kože. Účelom celkovej detoxikácie je odstrániť toxické látky, ktoré sa v tele hromadia konzumáciou potravín, ktoré obsahujú farbivá, konzervanty a rafinovaný cukor. Nestačí dodržiavať detox len niekoľko dní, dôležité je nastaviť sa na dlhodobú zmenu a na zdravšie stravovacie návyky.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Čo jesť počas detoxikácie
Čo jesť počas detoxikácie?
● Začínajte raňajkami, nevynechávajte ich a jedlo konzumujte, keď ste hladné.
● Počas detoxikácie konzumujte čo najviac zeleniny buď v surovom, či tepelne upravenom stave. Napríklad brokolicu, karfiol, kel, špargľu, cesnak, cibuľu, šaláty a podobne.
● Ovocie v surovom stave, prípadne čerstvá ovocná šťava alebo rozmrazené ovocie nesmie chýbať.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Čo jesť počas detoxikácie
● Na dochucovanie jedál používajte čerstvé vňate. Nevynechajte pažítku, koriander, petržlen, kôpor, bazalku.
● Jedlo dochucujte rôznymi sušenými bylinkami a koreninami. Skvelú chuť dodá rasca, kôpor, kurkuma, oregano, tymian, rozmarín, bobkový list či zázvor.
● Pred podávaním pokvapkajte jedlo kvalitnými olejmi lisovanými za studena. Chutný je olivový, ľanový, tekvicový, sezamový, prípadne orechový.
● Do jedálneho lístka zaraďte dlhozrnnú ryžu natural.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Čo jesť počas detoxikácie
● Nezabúdajte na obilniny – ovsené vločky, pohánku, quinou, pšeno či amarant.
● Pravidelne konzumujte strukoviny, napríklad šošovicu, fazuľu, cícer, hrach.
● Upečte kváskový chlebík z celozrnnej ražnej alebo zo špaldovej múky.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Čo jesť počas detoxikácie
● Orechy a semená si dajte na desiatu alebo olovrant. Vynikajúce sú vlašské, pekanové orechy, mandle a sezamové, chia či tekvicové semienka.
● Zaraďte kvasené mliečne výroby. Nevynechajte napríklad acidofilné mlieko, kozie či ovčie výrobky.
● Morské ryby, ako napríklad losos, tuniak, pražma, by sa mali stať bežnou súčasťou vášho jedálneho lístka.
● Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je nutnosť. Nezabúdajte piť čistú vodu, bylinkové čaje ako žihľavový, kamilkový či mätový.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Čo jesť počas detoxikácie
Pečená zelenina so šalátom
● hokaido tekvica● 3 cvikly● 3 PL olivového oleja● cesnak● 1 balenie šalátových listov● parmezán● balzamový ocot ● tekvicový olej● vajce● soľ
Hokaido tekvicu rozkrojíme, vyberieme dužinu a so šupkou nakrájame na mesiačiky. Cviklu očistíme a nakrájame na kolieska. Na plech umiestnime alobal, ktorý potrieme trochou olivového oleja, a poukladáme nakrájanú zeleninu. V miske zmiešame olivový olej, pretlačený cesnak a soľ. Zmesou potrieme zeleninu. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút. Vajíčko uvaríme vo vode, varíme od zovretia 4 minúty. Šalátové listy zmiešame s balzamovým octom a tekvicovým olejom. Upečenú zeleninu podávame so šalátom, s uvareným vajíčkom a posypeme parmezánom.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Pečená zelenina so šalátom
Zdravší tanier
● fazuľové struky● špargľa● zelená cuketa● žltá cuketa● tofu● mix sušených byliniek (napríklad koriander, kurkuma, citrónová tráva, mletá rímska rasca, sladká paprika,
rozmarín, tymian)● olivový olej ● baby kukurica● prepeličie vajcia● ghí maslo● kurkuma● mletá červená paprika ● hrachové klíčky● sezamové semená● sušená petržlenová vňať
Na panvici roztopíme ghí maslo a približne tri minúty pražíme jednotlivé druhy zeleniny. Najprv cukety, ktoré nakrájame na kolieska a opečieme z oboch strán, ďalej fazuľové struky, potom špargľu a na záver baby kukuricu. Poprášime kurkumou a mletou červenou paprikou. Zeleninu opečieme zo všetkých strán. Tofu nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s 1 PL olivového oleja a so zmesou sušených byliniek a opražíme na olivovom oleji dozlata. Prepeličie vajcia varíme vo vode od zovretia ešte 3 minúty. Na záver zeleninu, tofu a vajíčka poukladáme na tanier a máme hotovo.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Zdravší tanier
Zdravá rada:
Zaraďte do svojho životného štýlu pohybové aktivity, majú pozitívny efekt na odbúravanie toxínov. Stačí rýchla chôdza, nordic walking, bicyklovanie či plávanie. Telu doprajte dostatočný spánok – 7 až 8 hodín v kuse. Detoxikáciou dosiahnete odstránenie únavy, podporíte imunitný systém či zlepšíte trávenie.
Zdroj: archív M. CH., shutterstock
Zdravá rada