Reklama

Jarný detox ako nikdy predtým: Skúste to podľa foodblogerky Mirky a vaše telo sa vám poďakuje!

Mirka Chvosteková

Zdroj: Instagram Chudnem jedlom

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj vy máte potrebu vyskúšať jarný detox? Určite si ho doprajte, no nevrhnite sa doň bezhlavo. Pri očiste nejde o preteky. Dodržujte pár pravidiel, zaraďte ich do jedálneho lístka a budete sa cítiť fit.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Doprajte svojmu telu poriadnu očistu: Pôstne obdobie je ideálne na detox!

    Mirka vie, čo znamená chudnúť jedlom. Koniec koncov, sama s jedlom prešla kus cesty. Chudla stravou a je dôkazom, že so správnymi potravinami a jedálnym lístkom možno mať zdravé a štíhle telo a zároveň sa chutne najesť. Prečítajte si jej rady ohľadom detoxu a nezabudnite vyskúšať recepty, ktoré vám odporúča.

    Miroslava Chvosteková- Chudnem jedlom 

    Naše telo sa vie prirodzene zbaviť škodlivých látok prostredníctvom pečene, čriev, obličiek, kože. Účelom celkovej detoxikácie je odstrániť toxické látky, ktoré sa v tele hromadia konzumáciou potravín, ktoré obsahujú farbivá, konzervanty a rafinovaný cukor. Nestačí dodržiavať detox len niekoľko dní, dôležité je nastaviť sa na dlhodobú zmenu a na zdravšie stravovacie návyky.

    Zdroj: archív M. CH., shutterstock

    Čo jesť počas detoxikácie

    Čo jesť počas detoxikácie? 

    ● Začínajte raňajkami, nevynechávajte ich a jedlo konzumujte, keď ste hladné.
    ● Počas detoxikácie konzumujte čo najviac zeleniny buď v surovom, či tepelne upravenom stave. Napríklad brokolicu, karfiol, kel, špargľu, cesnak, cibuľu, šaláty a podobne.
    ● Ovocie v surovom stave, prípadne čerstvá ovocná šťava alebo rozmrazené ovocie nesmie chýbať.

    Zdroj: archív M. CH., shutterstock

    Čo jesť počas detoxikácie


    ● Na dochucovanie jedál používajte čerstvé vňate. Nevynechajte pažítku, koriander, petržlen, kôpor, bazalku.
    ● Jedlo dochucujte rôznymi sušenými bylinkami a koreninami. Skvelú chuť dodá rasca, kôpor, kurkuma, oregano, tymian, rozmarín, bobkový list či zázvor.
    ● Pred podávaním pokvapkajte jedlo kvalitnými olejmi lisovanými za studena. Chutný je olivový, ľanový, tekvicový, sezamový, prípadne orechový.
    ● Do jedálneho lístka zaraďte dlhozrnnú ryžu natural.

    Zdroj: archív M. CH., shutterstock

    Čo jesť počas detoxikácie


    ● Nezabúdajte na obilniny – ovsené vločky, pohánku, quinou, pšeno či amarant.
    ● Pravidelne konzumujte strukoviny, napríklad šošovicu, fazuľu, cícer, hrach.
    ● Upečte kváskový chlebík z celozrnnej ražnej alebo zo špaldovej múky.

    Zdroj: archív M. CH., shutterstock

    Čo jesť počas detoxikácie


    ● Orechy a semená si dajte na desiatu alebo olovrant. Vynikajúce sú vlašské, pekanové orechy, mandle a sezamové, chia či tekvicové semienka.
    ● Zaraďte kvasené mliečne výroby. Nevynechajte napríklad acidofilné mlieko, kozie či ovčie výrobky.
    ● Morské ryby, ako napríklad losos, tuniak, pražma, by sa mali stať bežnou súčasťou vášho jedálneho lístka.
    ● Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je nutnosť. Nezabúdajte piť čistú vodu, bylinkové čaje ako žihľavový, kamilkový či mätový.

    Zdroj: archív M. CH., shutterstock

    Čo jesť počas detoxikácie

    Pečená zelenina so šalátom

    ● hokaido tekvica● 3 cvikly● 3 PL olivového oleja● cesnak● 1 balenie šalátových listov● parmezán● balzamový ocot ● tekvicový olej● vajce● soľ 

    Hokaido tekvicu rozkrojíme, vyberieme dužinu a so šupkou nakrájame na mesiačiky. Cviklu očistíme a nakrájame na kolieska. Na plech umiestnime alobal, ktorý potrieme trochou olivového oleja, a poukladáme nakrájanú zeleninu. V miske zmiešame olivový olej, pretlačený cesnak a soľ. Zmesou potrieme zeleninu. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút. Vajíčko uvaríme vo vode, varíme od zovretia 4 minúty. Šalátové listy zmiešame s balzamovým octom a tekvicovým olejom. Upečenú zeleninu podávame so šalátom, s uvareným vajíčkom a posypeme parmezánom. 

    Zdroj: archív M. CH., shutterstock

    Pečená zelenina so šalátom

    Zdravší tanier

    ● fazuľové struky● špargľa● zelená cuketa● žltá cuketa● tofu● mix sušených byliniek (napríklad  koriander, kurkuma, citrónová tráva,  mletá rímska rasca, sladká paprika,
    rozmarín, tymian)● olivový olej ● baby kukurica● prepeličie vajcia● ghí maslo● kurkuma● mletá červená paprika ● hrachové klíčky● sezamové semená● sušená petržlenová vňať

    Na panvici roztopíme ghí maslo a približne tri minúty pražíme jednotlivé druhy zeleniny. Najprv cukety, ktoré nakrájame na kolieska a opečieme z oboch strán, ďalej fazuľové struky, potom špargľu a na záver baby kukuricu. Poprášime kurkumou a mletou červenou paprikou. Zeleninu opečieme zo všetkých strán. Tofu nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s 1 PL olivového oleja a so zmesou sušených byliniek a opražíme na olivovom oleji dozlata. Prepeličie vajcia varíme vo vode od zovretia ešte 3 minúty. Na záver zeleninu, tofu a vajíčka poukladáme na tanier a máme hotovo.

    Zdravá rada:

    Zaraďte do svojho životného štýlu pohybové aktivity, majú pozitívny efekt na odbúravanie toxínov. Stačí rýchla chôdza, nordic walking, bicyklovanie či plávanie. Telu doprajte dostatočný spánok – 7 až 8 hodín v kuse. Detoxikáciou dosiahnete odstránenie únavy, podporíte imunitný systém či zlepšíte trávenie.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.