Ľahké recepty celebrít si zamilujete aj vy: Špagety Miriam Kalisovej sa stanú HITOM v rodine!
18. 7. 2021, 7:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:41)

Zdroj: Instagram.com
V lete prirodzene jeme menej. Nechceme sa prepchávať a v horúčavách nám až tak nechutí. Ale živiny treba doplniť! Vyskúšajte tieto chutné a ľahké recepty od známych tvárí. My sa už oblizujeme.

Zdroj: instagram.com/Miriam Kalisová
Maroš Molnár
Zdroj: Maroš Molnár
Maroš Molnár
osobný tréner (48)
Zemiakové plackys kukuricou
● 900 g zemiakov ● 1 cibuľa ● pol šálky strúhanky ● 1 ČL kypriaceho prášku ● pol šálky kukurice ● 150 ml kyslej smotany (plus na podávanie) ● petržlenová vňať ● pažítka ● soľ ● mleté čierne korenie
Očistené zemiaky a cibuľu nastrúhame nahrubo. Zmes preložíme do čistej utierky a vytlačíme z nej čo najviac šťavy. Preložíme do väčšej misy, pridáme strúhanku, kypriaci prášok, štipku čierneho korenia, lyžičku soli, kukuricu a smotanu. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať aj pažítku. Z hmoty tvarujeme placky hrubé asi 1 cm a ukladáme ich vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 až 20 minút na 230 °C. V polovici pečenia ich otočíme, aby boli krásne zlatohnedé z oboch strán. Podávame so smotanou ochutenou nasekanou pažítkou.
Zdroj: Instagram.com
ZEMIAKOVÉ PLACKY S KUKURICOU
Adriana Poláková,
Zdroj: Instagram.com
Adriana Poláková
cukrárka (44)
Pečené paprikys cesnakom
● 10 paprík (červená, oranžová, žltá) ● 1 cesnak● olivový olej ● soľ ● cukor ● pár kvapiek octu ● čerstvá petržlenová vňať
Zohrejeme rúru, ideálne na 200 °C, zapneme horný gril a dáme piecť papriky nasucho. Je dôležité, aby šupka trošku sčernela. Kým sa pečú, pripravíme si cesnak. Nakrájame ho na tenučké plátky a pripravíme aj sladkokyslý nálev. Dôležité je papriky sem-tam pootáčať obracačkou. Ale veľmi opatrne, aby nepraskli a nestratili šťavu. Papriky upečené domäkka dáme do hrnca a zakryjeme, aby sa sparili a šupka sa dala ľahko odstrániť. Všetky papriky ošúpeme nad hrncom, aby sme zachytili šťavu. Papriky v hrnci jemne osolíme, pridáme trochu cukru, nakrájaný cesnak a bohato zalejeme olivovým olejom. Jemne dusíme a miešame, kým cesnak nezmäkne. Pridáme pár kvapiek octu, aby sme dosiahli sladkokyslý nálev. Premiešame, zakryjeme a necháme odpočívať. Nakoniec naložíme do misky a posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Miriam Kalisová,
Zdroj: Instagram.com
Miriam Kalisová
moderátorka (36)
Špagety so špenátom a s cícerom
● 3 strúčiky cesnaku ● olivový olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● čerstvý špenát ● špagety ● 220 g konzervovaného cícera ● bazalkové pesto
Cesnak nakrájame a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme soľ, korenie, čerstvý špenát a restujeme pár minút, kým zmenší svoj objem. Na osolenom olivovom oleji orestujeme cícer nachrumkavo. Uvaríme špagety. Do hotových cestovín pridáme bazalkové pesto, restovaný špenát a chrumkavý cícer.
Zdroj: Instagram.com
ŠPAGETY SO ŠPENÁTOM A S CÍCEROM
Martin Šmahel,
Zdroj: Instagram.com
Martin Šmahel
moderátor (38)
Nevšedné rezance
z hnedej ryže so syrovouomáčkou a s edamame● 1 balenie rezancov z hnedej ryže ● šálka mrazených edamame ● balzamový olej ● sójová omáčka ● šálka orechov kešu ● 2-3 PL lahôdkového droždia (pre syrovú chuť) ● 1 datľa bez kôstky ● soľ ● cesnakový prášok ● kurkuma ● jablčný ocot
Kým sa rezance budú variť v osolenej vode, zalejeme mrazené edamame horúcou vodou s trochou soli. Jemne ich opražíme na sójovej omáčke a balzamovom oleji. Horúcu vodu budeme potrebovať aj na prípravu „syrovej“ omáčky. Zalejeme vodou šálku orechov kešu a 1 datľu, aby zmäkli. Po pár minútach vodu zlejeme a odložíme si ju, ak by sme ňou museli omáčku riediť. Pridáme 2-3 PL sušeného lahôdkového droždia, štipku soli, 1 KL sušeného cesnakového prášku, pre krajšiu farbu môžeme pridať 1 KL kurkumy a 1 PL jablčného octu. Všetko zmixujeme na jemný krém. Ak je omáčka hustá, pridáme trochu vody. Ak jej chceme viac, zriedime ju sójovou smotanou, ktorá jej dodá krémovosť. Hotovú zmes vylejeme na cestoviny v hrnci, zmiešame aj s edamame a môžeme podávať.
Zdroj: Instagram.com
NEVŠEDNÉ REZANCE Z HNEDEJ RYŽE SO SYROVOU OMÁČKOU A S EDAMAME
Zuzana Vačková,
Zdroj: Instagram.com
Zuzana Vačková
herečka (52)
Kurkumovépalacinky s tuniakom
● 1 vajce ● 400 ml mlieka ● 200 g hladkej múky ● soľ ● kurkuma ● pažítka● 2 strúčiky cesnaku ● 1 väčšia mrkva ● 1 červená paprika (čerstvá) ● 2 jarné cibuľky ● olej ● 1 konzerva tuniaka ● 150 ml kyslej smotany ● čerstvý špenát
Do klasického palacinkového cesta pridáme kurkumu a nasekanú pažítku. Keď máme palacinky hotové, pripravíme zmes, ktorou ich budeme plniť. Do misky dáme nakrájaný cesnak, rezance z mrkvy, papriku a jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno. Osolíme, okoreníme, orestujeme a pridáme hlavnú ingredienciu – tuniaka. Všetko zmiešame a môžeme plniť palacinky. Natrieme ich kyslou smotanou, pridáme čerstvý špenát a tuniakovú zmes. Ako prílohu môžeme zvoliť grilovaný fenikel.
Zdroj: Instagram.com
KURKUMOVÉ PALACINKY S TUNIAKOM