Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte doma TIETO potraviny? Ak sa chcete vyhnúť chorobách rýchlo sa ich ZBAVTE!

Young,Brunette,Woman,With,Blue,Eyes,Holding,Healthy,Groceries,In

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zistiť, či sú niektoré potraviny pre vás dobré alebo nie, je dosť mätúce. Pri mnohých je však ich negatívny dopad na vaše zdravie priam zjavný. Pokiaľ chcete schudnúť alebo sa vyhnúť chronickým chorobám, dajte si dobrý pozor na tie nasledovné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Potraviny pre zdravé a silné kosti: Jete ich pravidelne?

    Sladené nápoje

    Zdroj: Dávid Duducz

    Sladené nápoje obsahujú množstvo cukru. Ilustračné foto

    Umelý cukor je zrejme najhoršou zložkou modernej stravy. Niektoré zdroje cukru sú pre vaše zdravie oveľa horšie ako iné. Úplne najhorší je zbytočný cukor zo sladených nápojov. Mozog totiž tieto kalórie vôbec nevníma ako jedlo. V praxi to znamená, že hoci ste prijali také množstvo kalórií ako by ste zjedli plnohodnotný obed, stále pociťujete hlad.

    Prehnané množstvo cukru v krvi môže viesť k inzulínovej rezistencii, nealkoholickým ochoreniam pečene, cukrovke a srdcovým ochoreniam. Sladené nápoje sú aj jednou z hlavných príčin obezity.

    TIP: Sladené nápoje vymeňte za vodu. Ak vám nechutí obyčajná, pridajte si do nej plátok citróna či mätu. Dopriať si môžete aj kávu či čaj.

    Biely chlieb

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Biele pečivo radšej nahraďte celozrnným. Ilustračné foto

    Väčšina chleba sa vyrába zo spracovanej pšenice, ktorá obsahuje len veľmi málo živín a predstavuje len prázdne kalórie. Navyše biela múka rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi. Okrem toho obsahuje lepok, s ktorým má v súčasnosti mnoho ľudí problém.

    TIP: Chlieb z bielej múky nahraďte celozrnným, ktorý je lepšou voľbou. Pre štíhlu líniu je však jednoznačne najlepší bielkovinový.

    Ovocné šťavy

    Zdroj: SHUTTEERSTOCK

    V obchode si vyberte radšej džús bez pridaného cukru. Ilustračné foto

    Hoci si väčšina ľudí myslí, že ovocné šťavy sú zdravé, opak je pravdou. Väčšina z nich je len ovocnou vodou s príchuťou ovocia a množstvom cukru. Mnohé na prvý pohľad zdravé šťavy obsahujú toľko cukru ako kolové nápoje.

    TIP: Ak máte chuť na pomarančový džús, v obchode vyberajte taký, ktorý neobsahuje cukor, alebo si šťavu pripravte doma.

    Spracované rastlinné oleje

    Zdroj: Shutterstock

    Z rastlinných olejov si vyberajte zdravšie alternatívy ako napríklad olivový olej. Ilustračné foto

    Za posledných sto rokov ľudstvo rapídne zvýšilo spotrebu pridaných tukov, čo súvisí s drastickým nárastom využívania rafinových rastlinných olejov ako napríklad sójový, kukuričný či repkový. Práve tie obsahujú množstvo omega-6 mastných kyselín, sú extrémne citlivé na oxidáciu a spôsobujú zvýšenie oxidačného napätia v tele. Odborníci ich taktiež spájajú so zvýšením rizika vzniku rakoviny.

    TIP: Nezdravé tuky nahraďte zdravými rastlinnými alternatívami, ako je napríklad kokosový či olivový olej alebo maslom.

    Hranolky a zemiakové čipsy

    Zdroj: Wittekova Laura

    Zemiaky sú najzdravšie varené. Ilustračné foto

    Hoci zemiaky sa dajú považovať za zdravé jedlo, hranolky a čipsy, ktoré sa z nich vyrábajú, však jednoznačne nie. Na posedenie ich vieme zjesť aj veľké množstvo a keďže obsahujú veľa prázdnych kalórií, mnoho štúdií ich spája s výrazným prírastkom na váhe. Tieto potraviny tiež môžu obsahovať veľké množstvá akrylamidov, teda rakovinotvorných látok, ktoré vznikajú pri vyprážaní či pečení zemiakov.

    TIP: Zemiaky konzumujte varené a pokiaľ máte chuť na niečo chrumkavé, doprajte si mrkvu alebo orechy.

    Margarín

    Zdroj: Laura Witteková

    Maslo, margarín, nátierka, nôž


    Margarín vznikol ako zdravšia alternatíva masla, no dnes už vieme, že to má ďaleko od pravdy. Margarín je vysoko spracovaná pseudo potravina, ktorá sa vyrába z rafinovaných rastlinných olejov. Tie sú v procese výroby hydrogenované, aby boli pevnejšie, čo výrazne zvyšuje obsah umelých tukov, ktoré pre výživu nemajú takmer žiadny význam.

    TIP: Umelé margaríny nahraďte maslom, ktoré je pre ľudské telo ľahšie na spracovanie.

     
     
     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS