Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zdravá vagína aj väčšia chuť na sex! Toto sú potraviny, ktoré môžu zachrániť váš intímny život

woman holds hands over her genital

Zdroj: iStockphoto

Reklama

Nevyvážená strava škodí nielen postave, metabolizmu a obehovej sústave, ale aj ženskému sexuálnemu zdraviu.

Mnoho žien má problémy s vaginálnym zdravím a zníženým libidom. Na dosiahnutie rovnováhy a nápravu zdravotného stavu pohlavných orgánov môže pomôcť vyradenie určitých potravín a zvýšenie konzumácie iných. Podľa austrálskej dietologičky Lyndy Cohenovej niektoré potraviny pomáhajú k vyváženému pH vagíny a obmedzujú rozvoj kvasiniek a nezdravých baktérií v nej.

"Zdravie stojí na kondícii našich orgánov. Živiny, ktoré prijímame s potravou, ovplyvňujú naše zdravie i zdravie vagíny a jej funkcie. Dôležité je udržiavať vyvážené pH. Konzumácia dobrých potravín udržiava vagínu zvlhčenú, podporuje libido a celkovú náladu,“ povedala Cohenová austrálskemu denníku The Mail.

Ženy by mali konzumovať veľa zeleniny a niektoré druhy ovocia bohaté na farbivo karotén, z ktorého telo tvorí vitamín A. "Podporuje obeh krvi, zvlhčenie vagíny a libido, uľahčuje tiež dosiahnutie orgazmu," tvrdí Cohenová. V strave ženy by nemal chýbať cesnak, zelený čaj, paradajky, losos a tiež grécky jogurt.

Zdroj: Shutterstock

Grilovaný losos so zelenou zeleninou

Cesnak je plný antioxidantov a tiež antibakteriálnych a protiplesňových látok, jeho častý príjem pomáha udržať vagínu v dobrej kondícii. "Cesnak podporuje prekrvenie, čo je dôležité pre zdravie vagíny, navyše obmedzuje kvasinkové zápaly," tvrdí Cohenová.

Grécky jogurt je zase cenné probiotikum, ktoré podporuje dobré baktérie vo vagíne a bráni rozvoju tých zlých.

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktorých je veľké množstvo tiež v ľanovom oleji. "Losos pomáha znižovať menštruačné bolesti a nepríjemné pocity," tvrdí Cohenová.

Zelený čaj je cenným zdrojom antioxidantov, ktoré obmedzujú zápaly v tele, zlepšujú aj zdravie močových ciest. Podobne aj paradajky zásobia telo veľmi silným antioxidantom lykopénom. Aby sa do tela dobre vstrebával, mali by byť paradajky uvarené.

Vyhýbať by ste sa mali všetkému, čo je bohaté na sacharidy a predovšetkým jednoduché cukry. Škodia tiež príliš tučné a vyprážané pokrmy.

Vyberáme pre vás niečo PLUS