Najpríjemnejší spôsob, ako predchádzať zubnému kazu či boľavému hrdlu: Neuveríte, čo pomáha!
12. 5. 2019, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Nepríjemný zubný kaz, boľavé hrdlo ani angína vám nebudú hroziť, keď ako prevenciu vyskúšate toto!

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Vedci si už v osemdesiatych rokoch všimli toho, že má víno antibakteriálne účinky. Predtým sa súdilo, že tieto mikroorganizmy potláča zmes kyselín a alkoholu. Ale je to inak...

Zdroj: Shutterstock
Staré zlaté časy môžete mať aj dnes – priateľské stretnutie nemusí rušiť vyzváňanie.
Antibakteriálne pôsobia predovšetkým polyfenoly a ďalšie biologicky aktívne látky bohato zastúpené v červenom aj bielom víne. Podľa najnovších výskumov účinne potláčajú streptokoky vrátane tých, ktoré pôsobia povlak a zubný kaz či zápaly hrdla a angínu.
Zdroj: Shutterstock
Gastronómia Francúzská a Talianska je to pravé orechové.
Štúdia publikovaná v odbornom magazíne Journal of agricultural and food chemistry uvádza, že víno zničí 99,9 percenta zubných baktérií a zárodkov, ktoré vyvolávajú angínu a bolesť v krku. Dať si tak zdravotné deci vína môže mať blahodarný vplyv na dezinfekciu úst a krku. A pomôcť dokonca na začiatku infekcie.
Zdroj: Shutterstock
Každá žena chce byť dokonalou hostiteľkou.
"Výsledky nášho výskumu naznačujú, že víno môže byť účinným antimikrobiálnym prostriedkom proti testovaným patogénnym ústnym streptokokom a môže byť účinnou prevenciou infekcií úst a horných dýchacích ciest a krku," tvrdia autori.
Zdroj: Shutterstock
Roman a Eva: Chémia medzi nimi funguje neuveriteľne silno.
Vyšší obsah polyfenolov, ktoré tiež prospievajú srdcu a cievam a chránia pred rakovinou, majú vína červené. Hoci sa ich ľudia často boja, pretože farbia sklovinu, vedci preukázali, že tmavnutie zubov viac súvisí s konzumáciou vína bieleho.
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
V každom prípade sa stále hovorí o konzumácii striedmej - v množstve jeden až dva decilitre denne. Väčšie množstvo dodáva telu nadbytok toxického etanolu. Navyše nadmerná konzumácia vína príliš znižuje pH v ústach, kyseliny narušujú sklovinu.
A hoci je víno dezinfekcia, na chvíľu síce baktérie zničí, ale pri nadmernom pôsobení kyslé pH oslabí sklovinu. Po skončení konzumácie vína sa baktérie vracajú a môžu napadnúť zub s oslabenou sklovinou. Samy baktérie totiž produkujú kyseliny narušujúce povrch zuba.
Zdroj: Shutterstock
Na osvieženie často postačí aj vínny strek alebo tzv. soft nápoje.