Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Trápi vás zlé trávenie a tečie vám z nosa? Možno máte tento vážny problém a ani o ňom netušíte

Ako pomôcť tráveniu?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Presnejšie s nízkou dávkou, pretože histamín sa z jedálneho lístka nedá vylúčiť úplne. Ale keby ste sa náhodou ocitli v klube HIT, musíte najmä čítať zloženie každého jedla.

Možno sa pýtate, prečo by ste si tento článok mali prečítať, keď o žiadnej histamínovej intolerancii (HIT) nič neviete. Ak dovolíte, poradíme vám. Čítajte ho práve preto! Mnohí histaminici totiž vôbec netušia, že nimi naozaj sú. A pritom sa, dajme tomu, aj dlhší čas sťažujú, že ich po jedle prepadne žihľavka, zle im trávi alebo tečie z nosa. „Často ich považujú za hypochondrov, no rozhodne to tak nie je. Príznaky histamínovej intolerancie vedia skutočne znepríjemniť život,“ hovorí alergiologička Veronika Pružincová.

Pomôže nízkohistamínová diéta

Poďme však pekne od začiatku. Čo je to histamín a ako súvisí s jedlom? „Je všade aj v našom organizme, kde plní rôzne dôležité funkcie, navyše ho prijímame s určitými potravinami. Problémom pri histamínovej intolerancii je však enzým DAO (diaminooxidáza), ktorý má histamín štiepiť. Buď ho je málo, alebo je menej funkčný. Vtedy sa histamín v tele nahromadí a začne robiť šarapatu. Najskôr v tenkom čreve, takže prvými príznakmi býva bolesť brucha, kŕče, nadúvanie. Neskôr k nim pribudnú kožné alebo dýchacie problémy typické pre alergie,“ vysvetľuje odborníčka.

HIT od alergií rozlíši lekár, ku ktorému by ste mali zájsť, keď máte podozrenie. „Ak sa dokáže, že ste histaminik, poradí vám diétu. Budete si dávať pozor na všetky potraviny, ktoré obsahujú viac histamínu. Nie je to jednoduché, ale dá sa to zvládnuť. A disciplína sa oplatí, pretože už počas prvého týždňa zbadáte výsledky.“ Pri HIT počítajte aj s tým, že nebudete len viac čítať (etikety výrobkov), ale aj viac variť. A to je na tejto diéte super, čo poviete?

Zdroj: Shutterstock

Tieto signály svojho tela neignorujte.

Prepadla vás chuť na sladké?

Bez výčitiek svedomia zobkajte trebárs aj oriešky v karameli. Pri sladkostiach platí len jedno pravidlo: čítajte zloženie výrobkov alebo ešte lepšie – upečte si vlastné!

Mudr. VERONIKA PRUŽINCOVÁ, alergiologička: 

Vo svojej ambulancii sa pravidelne stretáva s histaminikmi, ktorí ostanú po určení diagnózy tak trochu v šoku. Vystraší ich dlhý zoznam „zakázaných“ potravín. O tom, že ich obavy sú zbytočné, bude aj jej knižka, ktorú pripravuje s kamarátkou Katkou.

Zdroj: VERONIKA PRUŽINCOVÁ

Mudr. VERONIKA PRUŽINCOVÁ, alergiologička.

Také sú odhady

Asi 5 až 8 % ľudí trpí histamínovou intoleranciou. Z toho 65 % tvoria ženy. Je ich viac najmä preto, lebo na rozdiel od mužov častejšie vyhľadávajú lekára. Dotlačia ich k tomu najmä estetické problémy, ako je nepríjemné nafukovanie či zhoršená pleť.

Ste ďalší kandidát na HIT? >>>

Ak odpoviete kladne na viac z týchto otázok, mali by ste navštíviť odborníka. Možno netrpíte práve histamínovou intoleranciou, no telo vám dáva jasné signály, že niečo nie je v poriadku.

1. Trápia vás alergie?

2. Po jedle vás svrbí pokožka, vyhádžete sa, nafúkne vás alebo rozbolí hlava?

3. Búši vám srdce a kolíše tlak?

4. Začervenáte sa po jedle alebo alkohole?

5. Trpíte migrénami alebo astmou?

6. Často pijete (vodu)?

7. Máte nepravidelný menzes?

8. Melanchólia, nepokoj, depresia alebo panika sa stali vašimi najnovšími spoločníkmi?

9. Zle znášate alkohol?

Zdroj: Shutterstock

Trvá totiž až 20 minút, kým mozog dokáže spracovať informáciu, že žalúdok je plný.

Zakázané potraviny? Nie tak úplne!

1. čokoláda

Môžete však bielu! Hľadajte medzi nimi takú, v ktorej je sójový lecitín nahradený slnečnicovým.

2. kakao

Vymeňte ho za karob (svätojánsky chlieb). Chutí sladšie ako kakao, môžete s ním piecť alebo si ho len tak nasypať na mliečnu ryžu či na kaše. Zoženiete ho už aj v bežných supermarketoch.

3. alkohol

Alkohol by mal byť tabu pre všetkých s HIT, pretože patrí medzi takzvané DAO blokátory. Dobrá správa je, že nedávno sa už aj na slovenskom trhu objavilo nízkohistamínové víno. Vyskúšajte, uvidíte.

4. káva, čierny a zelený čaj

Relaxujte radšej nad šálkou maté alebo rooibosu. Neobsahujú kofeín a neblokujú účinok enzýmu DAO.

5. pizza

Tak, tu vás sklameme. Kysnuté cesto, paradajkový základ a kopa syra je trojkombinácia, ktorá sa s HIT vôbec nekamaráti. Opatrne s ňou!

Súrne niečo veeeľmi kalorické?

Zachránia vás čipsy alebo hranolčeky! Neobsahujú žiaden histamín, respektíve minimum. No keďže by ste sa mali stravovať zdravo, nepodľahnite náhlemu pokušeniu príliš často. Na to, aby ste alergiu na histamín zvládali bez problémov, potrebujete byť hlavne v dobrej kondícii.

Čo teda jesť? >>>

RAŇAJKY

OVSENĚ KOLÁČIKY

4 PORCIE

● 60 g ovsených vločiek

● 100 ml mlieka

● 1-2 jablká

● 10 g vanilkového cukru

Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na drobnejšie (nie na múku) a zalejeme mliekom. Pridáme jablká nastrúhané nahrubo a vanilkový cukor. Podľa chuti môžeme prisypať orechy nakrájané nadrobno.

Pečieme v mafinovej forme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút.

Príprava: 10 minút

Pečenie: 30 minút

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ/SPOONDELIGHT.com,

Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na drobnejšie (nie na múku) a zalejeme mliekom.

DESIATA

REĎKOVKOVÁ NÁTIERKA

2 PORCIE

● 200 g reďkovky

● 80 g smotanovej nátierky (Lučina, Bánovecká)

● 2 vajcia natvrdo

● 60 g (2 lyžice) syra cottage 

● soľ

● za hrsť pažítky

Reďkovky nastrúhame a jemne osolíme. Necháme postáť 15-20 minút a potom z nich vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Pridáme smotanovú nátierku, syr cottage a nastrúhané uvarené vajce. Všetko dobre premiešame, osolíme a dochutíme pažítkou.

Príprava: 10 minút

TIP

Ak mliečne neznesiete, použite obyčajné maslo.

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ/SPOONDELIGHT.com,

Reďkovky nastrúhame a jemne osolíme.

Uberte!

Je dokázané, že alergie „živí“ aj znížená imunita a vnútorný stres. Histaminici na ne takisto reagujú zhoršenými prejavmi. Ak ste jednou z nich (alebo aj nie), naučte sa oddychovať. Športujte, prechádzajte sa na čerstvom vzduchu, venujte sa viac samy sebe. V prípade, že ste v strese dlhodobo, možno je načase okrem jedálneho lístka zmeniť prácu alebo partnera.

Aha!

Vďakabohu, dnes už v lekárni zoženiete kapsuly s enzýmom DAO, ktoré dokážu histamín z jedla rozložiť, a tak vám nespôsobí obvyklé problémy. Užijete ich pred pokrmom, o ktorom viete alebo aspoň tušíte, že bude vysokohistamínový. „Lieky sú fajn, napríklad keď plánujete oslavu, dovolenku, služobnú cestu alebo dostanete chuť jednoducho zhrešiť. Diétu však nimi určite nenahradzujte,“ radí alergiologička Veronika Pružincová.

OBED

Cuketové lodičky

2 PORCIE

● 1 cuketa

● 50 g póru (odkrojte z neho štvrtku)

● 25 g mandlí

● mozzarella (stačí aj polovica)

● 1 vajce

Očistenú cuketu rozkrojíme na polo- vicu a lyžičkou vydlabeme dužinu – tú si odložíme na neskôr. Vydlabané lodičky trochu osolíme a necháme „vypotiť“.

Mandle nasekáme a opečieme na panvici s trochou oleja. Potom na nej opečieme aj dužinu a pór. Všetko mierne osolíme. Mozzarellu rozmixujeme nadrobno, pomiešame so zmesou z panvice, pridáme mandle a vajce.

Dobre premiešanou zmesou naplníme lodičky, položíme ich na vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 20 minút.

Príprava: 10 minút

Varenie: 15 minút

Pečenie: 20 minút

TIP

Spolu s lodičkami môžeme na jednom plechu upiecť aj nakrájané bataty. Mňam!

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ/SPOONDELIGHT.com,

Očistenú cuketu rozkrojíme na polovicu a lyžičkou vydlabeme dužinu.

VEČERA

Mrkvovo - zázvorová polievka

4 PORCIE

● 1 cibuľa

● 250 g mrkvy

● 1 väčší zemiak

● kúsok zázvoru

● 450 ml zeleninového vývaru

● 1-2 lyžice olivového oleja

● štipka rozmarínu

● soľ

Mrkvu, zázvor a cibuľu ošúpeme a nakrájame ich na menšie kúsky. Všetko spolu opražíme na oleji. Zmes zalejeme vývarom, osolíme, pridáme rozmarín a necháme variť asi 25 mi- nút. Uvarenú polievku poriadne rozmixujeme.

Príprava: 15 minút

Varenie: 25 minút

TIP

Polievku podávame s opraženými mandľami. Môžeme ju zjemniť aj trochou sladkej smotany.

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ/SPOONDELIGHT.com,

Mrkvu, zázvor a cibuľu ošúpeme a nakrájame ich na menšie kúsky.

Aj hviezdy si musia dávať pozor 

Gisele Bündchen (38), modelka

Kráska nedá dopustiť na zdravú stravu svojej rodiny a pre svoj náročný jedálny lístok dokonca zamestnáva vlastného šéfkuchára. Napriek tomu, že nik z jej najbližších netrpí histamínovou intoleranciou, modelka prísne dodržiava diétu s jeho nízkym obsahom. Strava Gisele sa skladá z 80 % z rastlinnej potravy a 20 % tvorí mäso. Modelka však v jedle nechce paradajky, papriku ani ovocie ako jahody, ktoré podľa jej slov vyvolávajú v tele zápal a vedú k mnohým ochoreniam. Naopak, rada si pochutná na jedlách s nízkym obsahom histamínu, ako je brokolica, čerstvé mäso či biele ryby.

Zdroj: Shutterstock

Kráska nedá dopustiť na zdravú stravu svojej rodiny a pre svoj náročný jedálny lístok dokonca zamestnáva vlastného šéfkuchára.

Dominika Stará (26), speváčka

Mladá slovenská speváčka sa roky trápila, no diagnóza prišla, až keď mala 19 rokov. „Som silná histaminička a keďže môžem jesť len kuracie a úplne čerstvé mäso, vajíčka len natvrdo, syry žiadne a mliečne výrobky len obmedzene, rozhodla som sa pre vegánstvo. Odkedy som vegánkou, cítim sa skvele. Nebýva mi po jedle zle, mám viac energie a zlepšila sa mi pleť. Milujem variť, vymýšľam recepty, hľadám vegánske alternatívy svojich obľúbených jedál, ktoré varím celej rodinke. V tomto životnom štýle som sa našla,“ povedala Novému Času pre ženy Dominika.

DEZERT

Hruškový koláčik

4 PORCIE

TORTOVÁ FORMA S PRIEMEROM 25 cm

● 200 g hladkej špaldovej múky

● 1 kg hrušiek

● 2 vajcia

● 30 g trstinového cukru

● 70 ml mlieka

● kúsok masla

Očistené hrušky nakrájame na tenké plátky. Vajcia rozmiešame s mliekom, prisypeme cukor a vyšľaháme.

Do vyšľahaných vajec pridáme najprv múku, potom nakrájané hrušky. Cesto by malo obaliť čo najviac hrušiek. Vylejeme ho do tortovej formy vysypanej múkou, navrch nakrájame kúsok masla.

Pečieme pri teplote 190 °C asi 50 minút.

Príprava: 15 minút

Pečenie: 50 minút

Zdroj: ALEX RYMŠINOVÁ/SPOONDELIGHT.com,

Očistené hrušky nakrájame na tenké plátky.

Potraviny, ktoré obsahujú alebo uvoľňujú histamín

● paradajky, baklažán, avokádo, špenát

● nakladané a konzervované potraviny (kyslé uhorky, kyslá kapusta)

● zrejúce syry a fermentované mliečne výrobky: jogurty, acidofilné mlieko, bryndza

● čerstvé pečivo, chlieb, kysnuté cesto (obsahujú životaschopné kvasnice)

● údeniny – salámy, šunky, klobásy

● ryby a kôrovce

● strukoviny – najmä cícer a sója

● kakao a čokoláda

● citrusy a banány

● bobuľové ovocie, najmä jahody

● ocot, horčica

● hotové jedlá

● jedlá s konzervantmi a pridanými farbivami (benzoáty, siričitany, dusičnany, glutamany)

● alkohol

Potraviny s nízkym obsahom histamínu

● čerstvé mäso

● vajca

● jablká a hrušky

● zemiaky

● čerstvá zelenina okrem paradajok, špenátu a baklažánu

● špaldové a celozrnné pečivo

● ryža, ryžové cestoviny, ryžový chlieb, ovsené vločky, pšenová múka, kukuričné cestoviny

● čerstvé pasterizované mlieko

● mozzarella, ricotta, cottage, maslo

● kokosové a ryžové mlieko

Vyberáme pre vás niečo PLUS