Vedci tvrdia, že až na polovicu sa zníži riziko rozvoja vážnej respiračnej choroby COVID-19, ak má človek v tele vyššiu hladinu vitamínu D. Ten sa v tele tvorí predovšetkým fotochemickou reakciou v pokožke, menšie množstvo možno telu dodať potravinami, tablety a kapsule sú podľa výskumov naopak veľmi málo účinné vo zvyšovaní hladiny tohto vitamínu v krvi. Avšak výskumy naznačujú, že pred vážnou formou COVID-19 sú chránení lepšie ľudia, ktorí konzumujú zdravú vyváženú stravu plnú vitamínov so silnými antioxidačnými účinkami a tiež sa dostatočne pohybujú na čerstvom vzduchu.

Pred vážnejším priebehom ochorenia COVID-19 vás ocrháni vyššia hladina vitamínov D a C v tele.
Pred vážnejším priebehom ochorenia COVID-19 vás ocrháni vyššia hladina vitamínov D a C v tele.
Zdroj: Shutterstock.com

Vysoká hladina vitamínu C tiež znižuje riziko rozvoja vážnej formy ochorenia, a okrem toho urýchľuje uzdravenie. Podľa najnovšieho výskumu aj ďalšie vitamíny so silnými antioxidačnými účinkami - vitamín D - znižuje riziko rozvoja vážneho priebehu COVID-19. "Táto štúdia poskytuje priame dôkazy o tom, že dostatok vitamínu D v krvi znižuje riziko komplikácií vrátane cytokinovej búrky a následného úmrtia na COVID-19," tvrdí autor doktor Michael Holick z Bostonskej univerzity.

Pred vážnejším priebehom ochorenia COVID-19 vás ocrháni vyššia hladina vitamínov D a C v tele.
Pred vážnejším priebehom ochorenia COVID-19 vás ocrháni vyššia hladina vitamínov D a C v tele.
Zdroj: Shutterstock.com

Vitamín D sa v tele tvorí po tom, keď je človek vonku na čerstvom vzduchu vystavený aspoň dvadsať minút UV žiareniu. V chladnej a tmavej časti roka je tohto žiarenia málo a ľudia majú vitamínu D nedostatok. Pomôže ale dlhá hodinová prechádzka na čerstvom vzduchu každý deň. Doplniť vitamín možno tiež konzumáciou tučných rýb alebo napríklad šampiňónov, ktoré boli pred tepelnou úpravou aspoň dvadsať minút na priamom slnku.