Reklama

Posilnite si imunitu s tajomstvom ajurvédy: Toto musíte vedieť, aby vás chladné dni nezaskočili

Posilnite si imunitu s tajomstvom ajurvédy: Toto musíte vedieť, aby vás chladné dni nezaskočili!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Toto obdobie prináša nielen čoraz chladnejšie počasie, ale aj zmeny v našom tele a mysli. Ajurvéda ponúka účinné tipy, ako udržať rovnováhu počas tohto obdobia. Čo je podľa nej kľúčom k tomu, aby smeto zvládli v zdraví?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Očista podľa AJURVÉDY! Ako funguje tento staroveký liečebný systém? Stačí, ak urobíte TOTO!

    Ajurvéda sa považuje za jeden z najstarších zachovaných liečebných systémov, uznaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Jej hlavným cieľom je nielen liečba, ale aj udržiavanie zdravia, kvality života a dlhovekosti. Tento systém vychádza z piatich elementov – priestoru, zo vzduchu, z ohňa, vody a zo zeme, ktoré sa spájajú do troch dóš: váta, pitta a kapha. Obdobiu, ktoré práve panuje za našimi oknami, zodpovedá dóša váta, ktorú tvoria vzduch a priestor. Váta je charakteristická svojimi suchými, chladnými a premenlivými vlastnosťami a práve preto je dôležité ju vyvážiť opačnými. Vyskúšajte nasledujúce tipy certifikovanej ajurvédskej výživovej poradkyne Ing. Nikolety Andovej, ako posilniť imunitu a starať sa o seba v tomto čase.

    Odpovedá Ing. Nikoleta Andová, certifikovaná ajurvédska výživová poradkyňa

    Poraďte, čo pre toto obdobie odporúča ajurvéda?
    Najvhodnejšie je to, čo nás zahreje, najmä zázvor, cesnak, asafoetída, klinček, škorica, čierne korenie, rímska rasca a kardamóm. Čo sa týka byliniek, môžu sa užívať vo forme čajov alebo výživových doplnkov. Najvhodnejšia je čierna rasca, ašvaganda, tulsi, gotu kola a brahmi. Čierna rasca účinne posilní imunitu, minimalizuje zápaly v tele a podporí celkové prečistenie organizmu. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje ukladanie tuku v cievach. Ašvaganda zmierňuje stres a emočné vypätie. Tulsi, nazývané aj posvätná bazalka, nielen vynikajúco zahreje, ale veľmi účinne pôsobí aj proti horúčke. Gotu kola tlmí nervozitu, podporuje pamäť, koncentráciu a pôsobí upokojujúco. Brahmi podporuje lepší spánok a je skvelou prevenciou pred úzkosťami a stresom.

    Vypočujte si náš podcast:

    A čo odporúčané jedlá a, naopak, čo by sme jesť nemali?
    Najdôležitejšie je jesť teplé jedlo a piť teplé nápoje, vďaka čomu dokážeme naše telo príjemne zahriať. Nejedzte surovú zeleninu, ochladí vás a je príliš ľahká. Z jedálnička takisto úplne vynechajte suché a studené jedlo, pretože zhoršuje vátu. Odporúčam jednoznačne potraviny sladkej, slanej a v menšom množstve aj kyslej chuti. V našom jedálničku by mala dominovať hlavne sladká chuť. Nemám však na mysli sladkosti či jedlá obsahujúce biely cukor. K odporúčaným potravinám sladkej chuti podľa ajur­védy patrí najmä ryža, pšenica, ovos, maslo ghí, mlieko (čerstvé kravské), med, datle, figy, bataty či tekvica hokaido. Mlieko a mliečne výrobky sú hlavným harmonizátorom váty. Odporúčam hlavne maslo ghí a mlieko. Ghí alebo prepustené maslo je veľmi chutné, zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Môžete si ho vyrobiť aj doma alebo kúpiť v predajni zdravej výživy. Čo sa týka pitného režimu, počas dňa pite veľa teplých tekutín, najmä bylinkové čaje ako tulsi, gotu kola, šalvia, zázvor. Nezabúdajte ani na konzumáciu olejov, orechov a semien, aby ste redukovali suchosť pokožky, vlasov a všeobecne všetkých telesných tkanív. Vhodné sú všetky oleje, obzvlášť sezamový.

    Zdroj: Shutterstock

    Tekvicová polievka je ideálnym jesenným spoločníkom.

    Aký režim by sme mali v tieto chladné dni dodržiavať pre zachovanie zdravia?
    Denný režim je v tomto období obzvlášť dôležitý, pretože pomáha harmonizovať premenlivosť váty. Vstávať by sme mali okolo 6.00 h. Mala by nasledovať ranná hygiena vrátane zoškrabania povlaku z jazyka špeciálnou škrabkou. Potom je vhodné vypiť ranný nápoj z prevarenej vody, medu a citróna. Ranné cvičenie jogy nás nielen preberie, ale aj rozhýbe naše telo, svaly a kosti. Po ňom si môžeme dopriať raňajky. Veľmi vhodné sú teplé obilninové kaše naslano alebo nasladko. Môžeme ich striedať s ajurvédskymi plackami čapátí s dusenou zeleninou, medom alebo prepusteným maslom ghí. Obed by sme mali zjesť medzi 11.00 a 14.00 h. Mal by byť najväčším jedlom dňa, keďže počas obeda najviac horí náš tráviaci oheň. Môžete si pripraviť napríklad khičrí, veľmi známe ajurvédske jedlo z ryže basmati a mungo fazule. Doplniť môžete aj tepelne upravenú sezónnu zeleninu podľa svojho výberu. V čase medzi 17.00 a 18.00 h odporúčam dať si večeru. Vynikajúcim tipom je krémová hokaidová polievka so zázvorom, zapekaná zelenina alebo ajurvédske placky čapátí s dusenou zeleninou. Ideálne je jesť tri hlavné jedlá denne (v pravidelných časoch) a vynechať príležitostné zobkanie medzi jedlami. Dbajte na viac odpočinku a spánku, venujte sa cvičeniu jogy a na upokojenie neváhajte využiť aj relaxačné techniky a arómoterapiu. Skvelým spôsobom na upokojenie je vypiť pred spaním pohár teplého mlieka s kardamómom a medom.

    Ktoré procedúry by sme mali realizovať, aby sme ostali zdravé?
    Na zahriatie tela je perfektná masáž teplým sezamovým olejom pred spaním. Výborne vás zahreje aj dlhý a teplý kúpeľ alebo sprcha pred začiatkom pracovného dňa či pred spaním. Pomôže vyriešiť problém so studenými rukami a nohami. Olejová terapia pomáha odstrániť aj suchosť kože a vlasov. Na vlasy sa môže použiť ricínový olej, krásne vyživí vlasy a prispeje k ich lesku a lepšej kvalite. Veľmi známou ajurvédskou procedúrou je jemná uvoľňujúca olejová masáž abhyanga, ktorá má veľké množstvo zdravotných benefitov. Odbúrava napätie a stres zo svalov, zlepšuje kvalitu spánku, odstraňuje toxíny, omladzuje celé telo, zlepšuje krvný obeh a vyživuje pokožku, znižuje bolesť vrátane stuhnutosti tela, zvyšuje produkciu bielych krviniek a protilátok, ktoré zabezpečujú ochranu proti vírusom a chorobám. Jala neti alebo preplach nosa slanou vodou je veľmi účinná procedúra na uvoľnenie tak­zvanej zadnej nádchy, zvlhčenie suchej sliznice, prečistenie nosových dutín a vďaka tomu zabezpečí lepšie dýchanie. Na preplach sa využíva vlažná voda s teplotou okolo 37 stupňov Celzia, do ktorej pridáme himalájsku soľ. Roztok vlejeme do špeciálnej konvičky. Preplachovanie nosa nebolí. Naopak, ak ho robíte správne, je celkom príjemné a hlavne prináša okamžitú úľavu. Po preplachu môžete ešte do nosa aplikovať špeciálny olej. Ide o takzvané Nasja olejovanie nosa s cieľom prečistiť a zvlhčiť nosnú sliznicu.

    Z prírodnej lekárničky
    Nesmie v nej chýbať tulsi čaj, ktorý pomáha znížiť zvýšenú teplotu, uľahčuje vykašliavanie a pomáha pri dýchacích ťažkostiach. Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru je skvelou voľbou pri prechladnutí, pričom čerstvý zázvor môžeme používať aj pri varení. Na celkové posilnenie imunity sú vhodné amalaki (indický egreš) s vysokým obsahom vitamínu C a čierna rasca, ktorá zásobuje telo potrebnými vitamínmi, proteínmi a minerálmi. Pomáha urýchľovať aj hojenie po chirurgických zákrokoch. Zo slovenských byliniek je vhodná najmä šalvia, skorocel, medovka, šípky, rakytník a čierna baza. Pri bolesti hrdla a kašli sa odporúča kloktať šalviový čaj. Šípkový, rakytníkový či medovkový čaj sú zase skvelé na zníženie teploty. Na posilnenie imunity je perfektná tinktúra z echinacey alebo kapucínky, ktorá sa považuje za veľmi účinné prírodné antibiotikum.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.