Poznáte bystrické slivky? Sú ZÁZRAČNÉ! Skvelé pre zdravie i krásu: TOTO je ich TOP 10 účinkov!
6. 9. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:20)

Zdroj: shutterstock
Milujeme ich najmä preto, že sú chutné, dajú sa spracovať rôznymi spôsobmi a prospievajú nášmu tráveniu. Štúdie však ukazujú, že tieto plody dokážu oveľa viac.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Počuli ste už o jesenných slivkách? Ide o odrodu s názvom myrobalán, ktorá je známa aj ako slivka bystrická a je to skutočne multitalent. Má veľké, sladké plody dozrievajúce v polovici septembra. Dužina je príjemne aromatická a sladká. Pravidelná konzumácia jej plodov môže priniesť ľudskému organizmu rôzne zdravotné benefity, a to vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu a bioaktívnym zlúčeninám, ktoré pozitívne ovplyvňujú rôzne aspekty ľudského tela.
1. Chránia bunky
Fialové plody sú obzvlášť bohaté na flavonoidy. Rastlinné farbivá pôsobia ako antioxidanty, ktoré sa ako ochranný plášť obaľujú okolo buniek tela a chránia ich pred patogénnymi voľnými radikálmi. Ich základné minerály ako železo a meď prispievajú k tvorbe červených krviniek, čím podporujú krvný obeh.
2. Pomoc pri trávení
Vďaka vláknine, ktorú obsahujú, podporujú trávenie a možno ich použiť na liečbu zápchy. Pektíny a celulóza v črevách napučia, a tým zvyšujú pohyb čriev. Cukrový alkohol sorbitol, ktorý sa v nich nachádza, má tiež prirodzený laxatívny účinok. Konzumácia približne ôsmich až dvanástich sliviek denne pozitívne ovplyvní vaše trávenie. Podľa štúdie sú slivky pri liečbe tráviacich ťažkostí dokonca účinnejšie ako napríklad šupky psyllia. Vláknina podporuje zdravú črevnú flóru, predchádza zápche a zlepšuje trávenie. Pomáha aj pri regulácii hladiny cukru v krvi a udržiavaní zdravej hmotnosti.
3. Dobré na nervy
Zo všetkých druhov ovocia práve slivky v sebe ukrývajú najvyššie množstvo zdraviu prospešných sekundárnych rastlinných látok. Bodujú vysokým obsahom vitamínov skupiny B, ktoré priaznivo vplývajú na náš nervový systém. Obsahujú aj látku tryptofán, ktorá hrá dôležitú úlohu pri tvorbe hormónu šťastia sérotonínu.
4. Tréning pamäti
Štúdie Bostonskej univerzity ukázali, že flavonoidy obsiahnuté v šťave zo sliviek ponúkajú účinnú ochranu pred kognitívnymi poruchami súvisiacimi s vekom. Fytonutrienty, ktoré obsahuje, pomáhajú podľa vedcov znižovať zápaly v neurologických oblastiach a zlepšujú funkcie učenia a pamäti. Denná konzumácia sliviek tiež pomáha predchádzať neurodegeneratívnym poruchám súvisiacim s vekom.
5. Budete bystrozrakí
Vďaka látkam, ako sú betakarotén, luteín a zeaxantín, prispievajú slivky aj k zdraviu očí. Sú to pigmenty nachádzajúce sa v sietnici oka. Fungujú ako filtre, ktoré ich chránia pred slnečným žiarením. Ovocie obsahuje až 60 mikrogramov vitamínu K na 100 gramov. Ten hrá hlavnú úlohu pri opravných procesoch v očiach.
6. Zatočia s cukrom
Konzumácia sušených sliviek, aj vo forme prášku alebo šťavy, môže zabrániť obezite. Rovnako ako čerstvé slivky, ktoré vďaka vysokému obsahu vody veľmi zasýtia, a tak šikovne zabraňujú vlčiemu hladu. Navyše majú len 49 kalórií na 100 gramov. Vláknina v slivkách prispieva k postupnému uvoľňovaniu cukru do krvi, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru a zabraňuje návalom vlčieho hladu. Tým sa znižuje aj riziko vzniku cukrovky a podporuje sa celková energetická stabilita.
7. Hladká pokožka
Toto sladké ovocie obsahuje množstvo vitamínov E a C. Chránia našu pokožku pred škodlivinami, zásobujú kožné bunky kyslíkom a udržujú naše cievy elastické. Obsahujú tiež dvakrát viac polyfenolov ako napríklad nektárinky a starajú sa tak o mladosť a sviežosť pokožky.
8. Znižujú tlak i cholesterol
Vedci v Pakistane porovnávali ľudí, ktorí pili šťavu zo sliviek a jedli tri až šesť sliviek každé ráno počas ôsmich týždňov, so skupinou, ktorá ráno nalačno vypila len jeden pohár vody. Jedáci sliviek mali výrazne nižší krvný tlak a hladinu cholesterolu. Štúdia navyše ukázala, že pri každodennej konzumácii sliviek sa hladina C-reaktívneho proteínu (CRP) v krvi znižuje. Tento proteín je považovaný za rizikový faktor pre naše srdce.
9. Skvelé pre pevné kosti
Štúdie ukazujú, že slivky môžu znížiť riziko osteoporózy. Dôvodom je stopový prvok bór, ktorý znižuje vylučovanie horčíka a vápnika dôležitých pre kosti, a tým zvyšuje účinok vitamínu D. Zvyšuje tiež hladinu estrogénu posilňujúceho kosti. Preventívne zjedzte štyri až päť sušených sliviek denne.
10. Predchádzajú ochoreniam
Tieto slivky obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a už spomínaných polyfenolov, čím dokážu zabezpečiť posilnenie imunitného systému. Výskum ukázal, že tieto stimulujúce zložky podporujú produkciu oxidu dusnatého v tele, zabraňujú metastázam nádorových buniek a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam. Sušené slivky však sušením a skladovaním strácajú veľa životne dôležitých látok, preto je lepšie konzumovať ich čerstvé.
Bojujú so stresom
Bystrické slivky obsahujú rôzne antioxidanty, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Týmto spôsobom sa znižuje riziko chronických ochorení vrátane srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.