Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pozor, toto vás nepoteší! Sladkosti výrazne zhoršujú pamäť

Archív

Zdroj: Shutterstock

Reklama

So sladkosťami to nie je jednoduché. Síce upokojujú nervy, dodávajú rýchlu energiu a hlavne vyvolávajú pocit šťastia, ale...

...tiež sa po nich priberá a v neposlednom rade zhoršujú pamäť.

Sem tam si zobnete nejakú tú sladkosť a v stresových situáciách si doprajete rovno celé vrecúško cukríkov naraz? Lenže práve cukor, ktorý ste si dali, má na svedomí to, že si vôbec nič nepamätáte.

Testy, ktoré vedci vykonali na desiatkach ľudí, preukázali, že vysoká hladina cukru v krvi má za následok fakt, že zúčastnení si už po 30 minútach neboli schopní vybaviť viac ako každé druhé slovo zo zoznamu pätnástich slov, ktorý im bol predtým predložený. A to teda nie je veľa.

Lyžička cukru do kávy, na obed pohár coly, večer nejaký ten dezert a medzitým mnoho žuvačiek. Viete, koľko cukru do seba dostávate každý deň?

Priemerná spotreba cukru na osobu sa pohybuje okolo 200 g za deň, čo je asi 7x viac, než naše telo potrebuje. Organizmus zdravého dospelého človeka potrebuje okolo 30 g denne, čo by mal byť súčet celkového cukru v potrave aj toho, ktorý si pridáte napríklad do kávy. U detí sa potom denné maximum pohybuje okolo 12 g a deťom do 4 rokov by sa cukor nemal podávať vôbec.

Ženy v ohrození

Ako je známe, ženy sú na sladké omnoho viac, než muži. Spôsobené je to tým, že v ženskom mozgu prebiehajú odlišné chemické procesy, tvorí sa menej serotonínu - čiže hormónu šťastia, a práve sladkosti napomáhajú k jeho vyššej tvorbe. Zvlášť potom v období menštruácie ženy pociťujú neovládateľnú túžbu po cukre a môžu si od neho dokonca vypestovať závislosť.

Regulujte svoju pamäť

Ak sa chcete vyhnúť rapídnemu nárastu vlastnej zábudlivosti a tiež kilám navyše, vymeňte rafinované cukry za tie s nízkym glykemickým indexom. Potraviny, u ktorých sa hladina glukózy zvyšuje pomalšie, nespôsobujú výkyvy cukru v krvi a dokážu udržať jeho stabilnú hodnotu, takže vás prestanú prepadať nezvládateľné záchvaty chutí. Do svojho jedálnička preto zaraďte celozrnné cestoviny a pečivo, strukoviny, mrkvu, repu, orechy alebo biele mäso, tiež ovocie ako sú jablká, brusnice alebo čučoriedky, sú vhodným zdrojom zdravých cukrov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS