Sú bezpečné

Potraviny označené dátumom minimálnej trvanlivosti sú pri dodržaní podmienok ich skladovania zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné, a to aj tri mesiace po uplynutí dátumu ich trvanlivosti. Vyplynulo to z výsledkov laboratórnych skúšok vybraných trvanlivých potravín, ktoré si v štátnom akreditovanom laboratóriu v Bratislave zadala urobiť Asociácia spotrebiteľov Slovenska (ASS).

Ide predovšetkým o suché potraviny

Laboratórne skúšky vybraných trvanlivých potravín sa uskutočnili v dvoch termínoch, a to v deň končiaceho sa dátumu ich minimálnej trvanlivosti a potom o tri mesiace. V obidvoch prípadoch laboratórne skúšky preukázali zdravotnú bezpečnosť aj chuťovú a kvalitatívnu stálosť testovaných potravín. Išlo o zásadne trvanlivé potraviny, nazývané často aj suché potraviny, ako je fazuľa, tarhoňa, rezance, lúpané paradajky v konzerve, krekry a rôzne trvanlivé potraviny v prášku.

Darujme ich

Jedným z riešení, ako tieto potraviny efektívne využívať, je podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) úprava legislatívy tak, aby aj na Slovensku bolo možné tieto potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti za stanovených podmienok darovať. Slovensko je totiž jednou z posledných členských krajín EÚ, v ktorých je darovanie takýchto potravín zakázané.

„Efektívnejšie využitie týchto potravín by bezpochyby výrazne prispelo k zníženiu potravinového odpadu, ktorý je vážnym ekonomickým, sociálnym, ale aj environmentálnym problémom,“ hovorí predsedníčka SAMO Katarína Fašiangová. Slovensko produkuje takmer dvojnásobok potravinového odpadu ako Česko a je porovnateľné s Maďarskom, ktoré však má skoro raz toľko obyvateľov.

A čo čerstvé potraviny?

Potraviny, ktoré sú označené dátumom spotreby, označeným ako „Spotrebujte do“, ako napríklad čerstvé mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty či čerstvé ryby, by mali byť skonzumované pred uplynutím uvedeného dátumu. „Po“ sú už škodlivé zdraviu a treba ich zlikvidovať.