Reklama

Pravda o soli v našom jedle: Solíme viac, ako je potrebné

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Soľ, alebo chlorid sodný, je pre život a zdravie človeka nesmierne dôležitá. V jej prípade však platí viac než pri čomkoľvek inom, že všetkého veľa škodí.

Nadmerné solenie nám môže ublížiť

Naše telo obsahuje asi 250 g soli, najväčšia koncentrácia je v kostiach, krvi a v zuboch.

Denne nám stačí prijať menej ako 0,5 g sodíka, čo je asi 5 – 7 g soli, teda asi jedna čajová lyžička, v ktorej je zahrnuté nielen množstvo, ktorým potraviny prisáľame, ale aj soľ obsiahnutá v hotových potravinách. Priemerný príjem sa v skutočnosti pohybuje okolo 2 – 6 g sodíka, a teda 10 – 15 g soli. Zvýšené množstvo je opodstatnené iba v období väčších strát, napríklad keď sa viac potíme, počas menštruácie či v prípade hnačiek a nevoľnosti.

75 percent pochádza zo spracovaných potravín, preto je obmedzenie prisáľania pri konzumácii iba menšou časťou úspechu. Dôležitejšie je zníženie obsahu soli, respektíve sodíka pri technologickej príprave potravín a sledovanie obsahu soli na obale výrobkov, ktoré konzumujeme.

Náš organizmus si ju sám nedokáže vytvoriť, preto soľ musíme prijímať v potrave. Bez nej by telo jednoducho vyschlo, pretože by vodu nedokázalo udržať.

Úlohou soli, sodíka a chlóru je:

• regulovať krvný tlak
• kontrolovať rovnováhu tekutín
• udržiavať dobrý stav svalovej a nervovej sústavy
• uľahčuje vstrebávanie živín, napríklad glukózy a aminokyselín
• je základným stavebným kameňom všetkých buniek

Prečo nesoliť?

Spotreba soli sa oproti minulému storočiu zvýšila 20-násobne. Odborníci tvrdia, že keby sme to s bielym zlatom nepreháňali, počet úmrtí by sa znížil minimálne o 10 %. Nadmerné využívanie soli predstavuje viaceré zdravotné riziká:

• výrazne zvyšuje krvný tlak a hrá jednu z hlavných úloh pri vzniku infarktu

• nadbytok soli zaťažuje organizmus sodíkom, ktorý na seba viaže vodu a zadržuje ju v tele

• poškodzuje obličky a zabraňuje vylučovaniu odpadových látok a moču z tela

• zhoršuje príznaky reumy, ekzémov a iných kožných ochorení

• prispieva k vzniku osteoporózy, ochoreniu kostí

• prispieva i k narastaniu hmotnosti

• spôsobuje opuchy, zápchu, únavu i nespavosť

• najhoršie účinky má na srdce a cievy, negatívne ovplyvňuje srdcovú činnosť

• zvýšená hladina soli znižuje hladinu draslíka, čo vedie k dráždeniu svalov i nervov a k vzniku migrény

Soliť by ste nemali, keď...

→ máte problémy so srdcom
→ trpíte ochorením obličiek
→ mávate vysoký krvný tlak
→ ste obézni
→ trápi vás migréna
→ ste tehotná alebo dojčíte
→ pripravujete jedlo dieťaťu

Výskum japonských vedcov ukázal, že 15 až 20 g soli denne prispieva k nárastu prípadov rakoviny kože.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!