Aj vy veríte, že ovocný cukor je zdravší ako repný? Omyl! Netušíte, ako vám môže ublížiť
8. 4. 2015, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Shutterstock
Hoci si mnoho ľudí myslí, že ovocný cukor, čiže fruktóza, je zdravšia alternatíva k bielemu repnému cukru, nie je to tak.

Zdroj: Miro Miklas, Shutterstock

Zdroj: Archív

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Fruktóza prispieva k nadváhe a je jedno, či sladíte samotným ovocným cukrom alebo či je v kombinácii s glukózou v glukózo-fruktózovom sirupe, ktorý výrobcovia používajú aj kvôli jeho nízkej cene.
Prečo sa fruktóza nehodí ako náhrada bežného cukru?
Základné vysvetlenie je vlastne celkom jednoduché. Fruktóza čiže ovocný cukor sa v tele až príliš ľahko premieňa na tukové zásoby, najmä keď je náš energetický príjem vyšší ako výdaj. Inými slovami nejde len o to, koľko energie z cukrov prijmeme, ale aj to, o aké cukry ide. Je to okrem iného dané tým, že fruktóza sa na rozdiel napríklad od hroznového cukru čiže glukózy vždy metabolizuje iba v pečeni. Takto uložený tuk sa navyše ukladá medzi orgánmi, čo je nebezpečnejšie než podkožný tuk.
Je vážne taká nebezpečná?
Americký pediater a veľký bojovník proti nevhodnému používaniu fruktózy Robert H. Lustig tvrdí, a potvrdzujú to aj pribúdajúce štúdie, že práve fruktóza stojí za epidémiou obezity a s ňou spojených chorôb srdca alebo cukrovky. Na tieto choroby si pritom ľudia "zarábajú" často už v detstve.
Čo je to vlastne fruktóza?
Fruktóza je ovocný cukor a jej veľkým zdrojom je napríklad ovocie. Nie je pritom riešením ho zo stravy vyradiť, pretože je zároveň zdrojom vitamínov a ďalších dôležitých látok. Ale celkový príjem ovocia by nemal napríklad prevyšovať príjem zeleniny, práve vzhľadom na obsah cukrov, a tým aj vyššiu kalorickú hodnotu. Dá sa na to pozerať aj inak. Ľudské telo je nastavené na to, aby občas spracovalo fruktózu z ovocia, ale rozhodne nie na to, aby pre neho bola hlavným sladidlom.
Prečo nie je vhodný glukózovo-fruktózový sirup?
Osobitnú pozornosť si zasluhuje glukózovo-fruktózový sirup, ktorý sa v potravinárskom priemysle používa čoraz častejšie. A rozhodne nie je zdravším variantom bežného repného alebo trstinového cukru, hoci si presne toto mnoho ľudí myslí. Možno kvôli tomu, že sa objavuje aj v rôznych cereálnych tyčinkách, a to navyše na prvom mieste, čo zvádza k domnienke, že je to niečo zdravé. Omyl! Priberá sa po ňom oveľa viac, a to práve kvôli tomu, že je v ňom fruktóza. Kým sacharózu čiže repný cukor tvorí fruktóza a glukóza napoly, v sirupe je oveľa viac fruktózy. Glukóza sa v organizme mení na tuk z piatich percent, fruktóza z celých štyridsiatich.
Čím teda sladiť, aby to bolo zdravé a diétne zároveň?
Podľa výživových poradcov by ste počas dňa mali zjesť maximálne 50 gramov pridaného cukru. Ak sa budete držať tohto množstva, je vlastne jedno, že ide o obávaný biely repný cukor. Problém nastáva vtedy, keď ho skonzumujete viac, pričom skôr než zloženie prekáža množstvo kalórií.