Reklama

ZELENÝ ŠTVRTOK v područí ŠPENÁTOVÝCH receptov: Vychutnajte si ho na slano aj na sladko!

Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom

4 porcie

450 g listového špenátu (mrazeného) ● 1 cibuľa ● 8 PL olivového oleja ● 650 ml zeleninového vývaru ● 1 zväzok bazalky ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL crème fraîche ● kôra z citróna ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 4 PL bieleho vínneho octu ● 4 vajcia

Špenát necháme povoliť. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. V hrnci rozohrejeme 2 PL oleja a cibuľu na ňom podusíme. Pridáme špenát a za občasného miešania necháme roztopiť. Zalejeme vývarom a varíme asi 5 minút. Bazalku opláchneme a natrháme z nej lístky. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Spolu s bazalkou a 6 PL oleja rozmixujeme. Do polievky pridáme crème fraîche a rozmixujeme dohladka. Dochutíme citrónovou kôrou, soľou, korením a muškátovým orieškom podľa chuti. V hlbokom hrnci privedieme do varu vodu, vmiešame ocot. Vajcia opatrne rozbijeme do misky a po jednom necháme vkĺznuť do vriacej vody, v ktorej sme urobili naberačkou vír. Varíme asi 4 minúty a potom vyberieme dierkovanou lyžicou. Polievku podávame s pošírovaným vajíčkom a trochou cesnakovo-bazalkového oleja.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom

Tuniakovo-špenátový nákyp

4 porcie

● 2 cibule ● 1 PL repkového oleja ● 800 g listového špenátu ● 560 g tuniaka z konzervy ● 4 vajcia ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 100 ml smotany na šľahanie ● štipka muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie● 100 g syra feta ● 60 g syra gouda

Rúru predhrejeme na 200 °C a zapekaciu misu vytrieme olejom. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Špenát očistíme. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a opečieme dosklovita. Vsypeme špenát a necháme zvädnúť. Tuniaka zlejeme. V miske vymiešame vajcia, tvaroh a smotanu, dochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Zapracujeme tuniaka, ako aj špenát a nanesieme do zapekacej formy, posypeme fetou a strúhanou goudou a dáme piecť asi na 45 minút dozlatista.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: shutterstock

Tuniakovo-špenátový nákyp

Anketa

Pamätáte si Pepka námorníka?

Zapekané vajcia s fetou

1 porcia

● 400 g listového špenátu ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL olivového oleja ● 2 vajcia ● 45 g syra feta ● 80 g nízkotučného smotanového syra ● soľ ● mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 °C. Cibuľua cesnak ošúpeme, nasekáme a opekáme na rozpálenom oleji. Pridáme špenát spolu so smotanovým syrom, osolíme a okoreníme a necháme zvädnúť. Premiestnime do zapekacej misy, posypeme nakrájanou fetou a vyklepneme vajcia. Dáme piecť asi na 20 minút, kým bielky vajec nestuhnú.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Zapekané vajcia s fetou

Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

Špenátovo-banánové mafiny

12 kúskov

● 180 g špenátových listov ● 2 zrelé banány ● 1 vajce ● 120 ml rastlinného mlieka ● 60 ml oleja ● 250 g celozrnnej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL mletej škorice ● 40 g hrozienok

Rúru predhrejeme na 175 °C. Plech na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. Špenát, banány, vajce, mlieko a olej dáme do mixéra a rozmixujeme. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a škoricu a zapracujeme do špenátovej zmesi. Ako posledné vmiešame hrozienka a cesto nanesieme do papierových košíčkov. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: shutterstock

Špenátovo-banánové mafiny

Strana

2/2

Reklama