Reklama

Prečo nám klíčky môžu zachrániť život! Viete, ako si ich vypestovať?

Vychutnať si klíčky na jar sa oplatí.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Na jar akosi prirodzene vyhľadávame mladé rastlinky alebo také, ktoré klíčia či rovno klíčky a pochutnávame si na nich všetci, nielen vegetariáni. Vypestujte si ich aj vy, pretože sú zdravé a dodajú vám veľké množstvo živín.

Naklíčené semienko je vlastne zárodok rastliny a obsahuje v sebe koncentrované množstvo výživných látok, ktoré k rastu potrebuje. Semienka obsahujú zásobu enzýmov, minerály, vitamíny, proteíny, rastlinné bielkoviny, a to v najprirodzenejšej možnej forme. Okrem toho majú chlorofyl, ak ich posledný deň klíčenia dáte na slnko.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prejedli ste sa? TOTO sú zaručené triky, ktoré pomôžu vášmu tráveniu!

    Tisícnásobná sila

    Vedeli ste, že... po namočení ovsa sa zvyšuje obsah vitamínu B2-riboflavínu o neuveriteľných 1300 % a v momente, keď už má ovos zelené naklíčené lístky obsahuje až o 2000 % viac tohto vitamínu. Vitamín B7-biotín sa zvyšuje o 50 %, B5-kyselina pantoténová o 200 %, B6-pyridoxín o 500 % a B9-kyselina listová až o 600 %. Vitamín C v sójových bôboch sa po troch dňoch klíčenia znásobuje až päťkrát.

    V čom vám pomôžu

    Klíčky zlepšujú trávenie, pomáhajú zvýšiť metabolizmus, udržujú zdravé srdce, bránia vzniku anémie, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravé oči a pomáhajú liečiť opary.

    Zdroj: shutterstock

    Klíčky sú koncentrát vitamínov a minerálnych látok a skoro nič nás nestoja.

    Pomáhajú aj pri rakovine

    Pšeničné klíčky sú „koncentrátmi zdravia“- vo veľkom množstve obsahujú aminokyseliny, mastné kyseliny, minerálne soli, bielkoviny a vitamíny. Pšeničné klíčky sú mimoriadne bohaté na vitamíny E, ktoré majú antioxidantné účinky, vďaka čomu pšeničné klíčky účinne bojujú proti starobe a sú účinné aj proti voľným radikálom zodpovedným za vznik rakoviny.

    Ktoré naklíčovať

    Nakličovať môžete rôzne druhy semien – suchý hrach, fazuľu, šošovicu, sóju, lucernu, horčicu, pšenicu, pohanku, raž, ovos, ľan, kukuricu, žeruchu, ryžu, či slnečnicu. Niektoré z nich, napríklad cícer,  s nízkou kalorickou hodnotou, sú vhodné pre diabetikov. Ale najčastejšie sa používajú strukoviny ako šošovica, cícer, fazuľa, ale aj obilniny, semienka a orechy.

    Aký je správny postup?

    Zdroj: shutterstock

    Nenáročnosť klíčenia zaručuje, že sa to podarí každému.

    Vznikajúca rastlinka potrebuje tri základné podmienky – vodu, teplo a tmu.
    ❶ Namočte semienko na noc do vody na 8 až 12 hodín pred tým, ako sa ho rozhodnete naklíčiť.
    ❷ Použite tanier s navlhčenou vatou alebo zaváraninovú fľašu, ak nemáte poruke špeciálne misky.
    ❸ Semienka prepláchnite dva- až trikrát za deň, keď začnú klíčiť.
    Samotné klíčenie môže trvať od 12 hodín do piatich dní podľa zvoleného druhu. Hotové produkty môžete pridať do šalátu, raňajkových vločiek, smoothie alebo zjesť len tak.