Prečo sa oplatí zbierať KRÁĽOVNÚ ŽIHĽAVU? A ako si ju pripraviť, aby ste vyťažili čo najviac?
16. 5. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Pŕhľava dvojdomá je jedným slovom skvelá! Všetci ju poznáme ako detoxikačnú rastlinu, ale zvládne toho oveľa viac.

Viete, prečo vlastne žihľava pŕhli? Pŕhlivé vlásky jej slúžia na obranu pred bylinožravými zvieratami. Ale to človeka neodradí, lebo jej listy sú bohaté predovšetkým na triesloviny, kyselinu kremičitú, vitamíny, zlúčeniny železa, vápnika a draslíka. Obsahuje aj chlorofyl, horčík, vitamíny C, B1, B2, K a provitamín A, organické kyseliny, glukokiníny, amíny a fytoncídne látky i hormón šťastia – sérotonín.
Ako ju spracovať
Zdroj: Shutterstock
Aj sušená má svoju silu.
Ako si ju teda pripraviť, aby sme z nej vyťažili čo najviac? Pŕhľavu je najlepšie zbierať hneď ráno. Kosíme buď celé rastliny, alebo strhneme zo stonky iba listy. Na zber vyberáme mladé, nerozkvitnuté rastlinky. Jeden deň ich môžeme nechať zvädnúť na slnku, potom ich čo najšetrnejšie sušíme v tieni na sitách v tenkej vrstve, aby sa nesparili a nesčerneli. A nezabudnime, že na manipuláciu s ňou budeme potrebovať rukavice.
Zdroj: Shutterstock
Najlepšie je sušiť ju v tieni a nezabudnite, že pri manipulácii s ňou treba použiť rukavice.
V tomto vám určite pomôže
Využitie má naozaj rozmanité. Výborne vplýva na pečeň, žlčník, obličky, podporuje metabolizmus, pomáha pri cukrovke. Prospieva pri liečbe kožných ochorení, napríklad psoriázy, pri liečbe reumy, astmy. Zmierňuje zápaly, zastavuje krvácanie a urýchľuje hojenie rán. Je účinná proti vírusom, najmä chrípkovým, i hnačkám. Podporuje činnosť vaječníkov, pankreasu, tvorbu materského mlieka, pôsobí močopudne, proti málokrvnosti, prospievacievam a odstraňuje niektoré bolesti hlavy.
Zdroj: Shutterstock
Vedeli ste, že podporuje činnosť vaječníkov, pankreasu, tvorbu materského mlieka?
Užívať sa dá všelijako
Pŕhľava sa osvedčila na vonkajšie aj vnútorné užívanie, dá sa použiť na obklady, kúpele, masáže, čaj, priamu konzumáciu alebo ako prísada do jedál. Aj čerstvá šťava z práve strhnutých listov je výborná.