Šesť najlepších potravín pre zdravé kosti: Toto musíte jesť!
19. 11. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:37)

Zdroj: Dušan Křístek
Ženy, ktorým už osteoporózu diagnostikovali, by si mali dopriať až 1 400 mg vápnika denne. Ktoré potraviny ho majúnajviac?
Najlepšie potraviny pre zdravé kosti
Mak
Obsahuje až 12 razy viac vápnika ako mlieko. Už 100 gramov naplní odporúčanú dennú dávku.
Mliečne výrobky
Najvyšší obsah vápnika majú tvrdé syry. Vedie parmezán (má 1 100 mg vápnika v 100 gramoch), ementál (900 mg), gouda a eidam (800 mg). Biely jogurt (100 g) má „len“ 180 mg vápnika.
Orechy a semienka
Vedú lieskové orechy (majú 300 mg vápnika na 100 g), potom vlašské orechy, mandle a para orechy. Zo semienok sú najcennejšie sezamové, ktoré ho obsahujú až 670 mg na 100 g.
Ryby
Morské aj sladkovodné ryby sú bohatým zdrojom vápnika a zároveň vitamínu D. Vysoké hodnoty majú sardinky, losos či tuniak.
Zelenina
Ak neznášate ryby a mlieko, skvelou alternatívou je zelenina, najmä hlúbová. Pol kila karfiolu obsahuje odporúčanú dennú dávku vápnika, o trochu menej je v keli a brokolici.
Tofu
Viete, prečo Japonky nemajú osteoporózu? Lebo jedia sóju a výrobky z nej. Jedno tofu (200 g) obsahuje od 500 do 1 700 mg vápnika, čo je viac ako odporúčaná denná dávka! Dá sa pripraviť na sladko aj na slano.