Sladké a zdravé, presne také sú tieto CHUTNÉ FIT ovocné KOLÁČE, ktorým sa nedá ODOLAŤ! MŇAM
16. 9. 2023, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:21)

Zdroj: Shutterstock
To, že leto utieklo rýchlosťou svetla, našťastie neznamená, že sa musíme rozlúčiť s čerstvým ovocím priamo zo záhrady. Do hry totiž vstupujú sladké figy, černice, čučoriedky i slivky...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Mandľový koláč so slivkami
12 kúskov
1 až 1 a pol kg sliviek ● 300 g špaldovej múky ● 100 g ovsených otrúb ● 25 g masla ● štipka soli ● 3 až 4 ČL javorového sirupu ● 1/2 droždia ● 125 ml vlažného mandľového mlieka ● 125 ml vlažnej vody
Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame vodu, mandľové mlieko a rozpustíme v nich droždie. Pridáme lyžicu javorového sirupu a necháme 15 minút odstáť. Múku premiešame s otrubami a so soľou. Pridáme drožďovú zmes a maslo, prípadne aj dve lyžice javorového sirupu, a dobre premiesime. Prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Medzičasom opláchneme slivky, vykôstkujeme a nakrájame na plátky. Vykysnuté cesto premiesime a dáme do dvoch menších tortových foriem. Navrch naukladáme slivky a zľahka zatlačíme do cesta. Pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Mandľový koláč so slivkami
Černicová pena s kokosovým jogurtom
4 porcie
300 g černíc ● šťava z 1 citróna ● 200 g tvarohu ● 50 g trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 120 ml rastlinnej šľahačky ● 80 ml vody ● 1 ČL agaru
NA OZDOBU: 250 g kokosového jogurtu ● medovka ● černice
Na černicovú penu opláchneme ovocie a dáme ho do hrnca. Zľahka ohrievame, až kým nezmäkne. Potom ho prepasírujeme cez sitko. Rastlinnú šľahačku vyšľaháme dotuha a dáme bokom. V mise dohladka vymiešame tvaroh, cukor, vanilkovú esenciu, šťavu z citróna a prepasírované černice. V menšom hrnci rozmiešame agar v 80 ml vody. Zľahka privedieme do varu a za stáleho miešania varíme asi minútu-dve. Rýchlo zapracujeme do černicovej zmesi a ihneď nadľahčíme vyšľahanou šľahačkou. Penu nanesieme do pohárov a dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť. Potom ozdobíme kokosovým jogurtom, ovocím a medovkou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Černicová pena s kokosovým jogurtom
Maková torta s figovým krémom
12 kúskov
NA KORPUS: 3 vajcia, 1 šálka trstinového cukru ● 1 šálka hladkej špaldovej múky ● 1 šálka mletého maku ● 1 šálka bieleho jogurtu ● 1/2 šálky oleja ● 1 balíček prášku do pečiva
NA KRÉM: 5 zrelých fíg ● 3 PL medu ● 90 g práškového trstinového cukru ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 250 g smotanového syra ● štipka škorice ● čerstvé figy na ozdobu
Na cesto vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista. Pridáme ostatné suroviny a zľahka premiešame. Nanesieme do formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Povrch uhladíme a pečieme 70 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém nakrájame figy na kocky a dáme do hrnca. Ohrievame, kým figy nezmäknú, a potom prepasírujeme do misky. Zmiešame s medom a následne aj s práškovým cukrom, tvarohom, so smotanovým syrom a škoricou. Vychladnutý korpus prepolíme a naplníme polovicou krému. Korpusy položíme na seba a potrieme zvyšným krémom. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním ozdobíme čerstvými figami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 70 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Maková torta s figovým krémom
Mrveničkový koláč s ovsenými vločkami
12 kúskov
NA MRVENIČKU: 120 g studeného masla, 150 g hladkej špaldovej múky, 100 g trstinového cukru ● 2 ČL vanilkového cukru ● štipka soli ● 80 g ovsených vločiek
NA CESTO: 250 g zmäknutého masla ● 170 g trstinového cukru ● 1 ČL vanilkového cukru ● 4 vajcia ● štipka soli ● 400 g hladkej pohánkovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 5 PL mlieka ● 600 g čučoriedok
Rúru predhrejeme na 190 °C. Do misy dáme všetky suroviny na mrveničku a pomocou prstov vypracujeme. Dáme do chladničky. Na cesto vyšľaháme zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec múku premiešanú s práškom do pečiva. Ako posledné pridáme mlieko. Plech 40 x 30 cm vystelieme papierom na pečenie a potrieme pripraveným cestom. Posypeme čučoriedkami a navrch nasypeme vrstvu mrveničky. Pečieme 35 až 45 minút. Necháme vychladnúť a až potom nakrájame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Mrveničkový koláč s čučoriedkami
Nepečený tart
8 kúskov
NA KORPUS: 50 g mandľovej múky ● 50 g ovsených vločiek ● 80 g datlí ● 30 g kakaa ● 30 g kokosového oleja ● štipka soli
NA KRÉM: 200 g čučoriedok ● 6 g agaru ● 200 g orechov kešu ● 60 g datlí ● 130 g kokosového krému (tuhá časť z kokosového mlieka v plechovke) ● 1/2 citróna ● 1 vanilkový struk
NA OZDOBU: hrozno ● čučoriedky ● černice
Orechy kešu namočíme na noc do studenej vody. Tartovú formu s priemerom 16 cm vystelieme papierom na pečenie. Všetky prísady na korpus nasekáme v sekáčiku nadrobno a natlačíme na dno a po bokoch formy. Dáme do chladničky. Na krém privedieme čučoriedky spolu s agarom do varu, krátko povaríme. Potom spolu s 20 g datlí rozmixujeme. Polovicu zmesi natrieme na korpus a dáme do chladničky. K zvyšku pridáme zliate orechy kešu, 40 g datlí, kokosovú smotanu, šťavu z citróna a dreň z vanilkového struku. Rozmixujeme dohladka a natrieme na tart. Povrch uhladíme a dáme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Nepečená tarta