Reklama

Sladké a zdravé: Tieto dezerty z OVSENÝCH VLOČIEK si zamiluje celá rodina! MŇAM

Ovocné rezy

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Majú skutočne niečo do seba, a to nielen z hľadiska zdravej výživy...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte dosť ťažkých koláčov, no niečo sladké by ste si dali? Táto tvarohovo-mandľová torta je TOP
    Zdroj: Canva ncpz

    Zdravé brownies

    8 kúskov

    ● 400 ml kokosového mlieka ● 100 ml javorového sirupu ● 3 PL mandľového masla ● 250 g ovsených vločiek ● 40 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 PL drvených ľanových semiačok ● štipka soli ● 75 g čokoládových dukátikov alebo nalámanej čokolády

    Formu s rozmermi približne 16 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame kokosové mlieko, javorový sirup a mandľové maslo. V druhej mise premiešame všetky suché ingrediencie a pridáme do kokosovej zmesi. Ako posledné zapracujeme čokoládové dukátiky alebo nasekanú čokoládu. Necháme 10 minút odstáť. Dáme piecť pri teplote 160 °C asi na 40 minút. Ak nám povrch pri pečení priveľmi hnedne, prekryjeme ho papierom na pečenie.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zdravé brownies

    Čučoriedkové košíčky

    12 kúskov

    NA KOŠÍČKY: ● 2 zrelé banány ● 120 g ovsených vločiek ● 80 g medu ● 1 PL kakaa ● 1/2 ČL mletej škorice

    NA PLNKU: ● 200 g nízkotučného tvarohu ● 50 g práškového trstinového cukru ● 1 ČL korenia do perníka ● 100 g čučoriedok (čerstvé alebo zavárané)

    Rúru predhrejeme na 175 °C. Banány rozmixujeme na pyré, pridáme med, škoricu a kakao a dobre premiešame. Ako posledné zapracujeme ovsené vločky. Pripravíme si mafinový plech, ktorý vystelieme košíčkami. Do každej jamky dáme lyžicu zmesi a pomocou lyžice vytvarujeme košíčky. Pečieme asi 12 minút, kým nie sú pekne suché. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame tvaroh s cukrom a korením. Nanesieme do vychladnutých košíčkov, ozdobíme ovocím a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čučoriedkové košíčky

    Ovocné rezy

    12 kúskov

    NA CESTO: ● 240 g ovsených vločiek ● 4 datle ● 2 vajcia ● 2 PL repkového oleja

    NA KRÉM: ● 350 g nízkotučného tvarohu ● 150 g bieleho jogurtu ● 90 g smotanového syra ● 80 g erytritolu ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 20 g škrobovej múčky

    NA DŽEM: ● 250 g miešaného ovocia ● 2 PL trstinového cukru

    Rúru predhrejeme na 140 °C. Formu vystelieme papierom na pečenie. Ery­tritol rozmixujeme na prach. Datle spolu s ovseným vločkami dáme do sekáčika a nasekáme nadrobno. Pridáme vajce a olej a necháme spracúvať, kým nevznikne lepkavé cesto. To nanesieme do formy, utlačíme na dno a povrch zarovnáme. Ovocie rozmixujeme, prepasírujeme a spolu s cukrom varíme, kým zmes nezhustne na džem. Na krém vymiešame tvaroh, jogurt, smotanový syr, škrobovú múčku, erytritol a vanilkovú esenciu dohladka. Nanesieme v pásoch na povrch koláča na striedačku s ovocným džemom a špáradlom priečne prejdeme cez všetky pásy, aby vznikol pekný efekt ako na obrázku. Dáme piecť asi na 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Dáme aspoň  na hodinu do chladničky a až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Odborník radí, ako sa prestať hrbiť: "Cviky, návyky, na čo dávať pozor...
      Zdroj: canva, Petra Mitringová

      Čokoládové guľky

      30 kúskov

      ● 200 g datlí ● 100 g orechov kešu ● 60 g ovsených vločiek ● 40 g čokolády ● 2 PL agávového sirupu ● 50 ml mandľového mlieka ● strúhaná pomarančová kôra

      Datle namočíme na 10 až 20 minút do teplej vody. Potom zlejeme a dáme spolu s orechmi, ovsenými vločkami, čokoládou a pomarančovou kôrou do mixéra. Nasekáme, pridáme mandľové mlieko a agávový sirup a rozmixujeme. Nemusíme úplne dohladka. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme viac mlieka. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré dáme ešte na hodinu do chladničky stuhnúť.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas chladenia: 1 hodina

      Zdroj: shutterstock

      Čokoládové guľky

      Šťavnatý raňajkový koláč

      8 porcií

      ● 150 g jablkového pyré ● 40 g orechového masla ● 100 ml rastlinného mlieka ● 70 g cukru z kokosových kvetov ● 100 g ovsených vločiek ● 30 g kokosovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 130 g strúhanej mrkvy ● vanilková esencia podľa chuti ● kôra z 1/2 citróna

      NA POLEVU: ● 100 g smotanového syra ● 1 až 2 PL javorového sirupu ● škorica na posypanie

      Rúru predhrejeme na 180 °C. Všetky prísady spolu vymiešame na hladké cesto, ako poslednú zapracujeme nastrúhanú mrkvu. Nanesieme do zapekacej formy a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame smotanový syr s javorovým sirupom a nanesieme na koláč. Posypeme mletou škoricou a môžeme podávať.

      Čas prípravy: 20 minút

      Čas pečenia: 45 minút

      Zdroj: shutterstock

      Šťavnatý raňajkový koláč

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.