Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sladké a zdravé: Tieto dezerty z OVSENÝCH VLOČIEK si zamiluje celá rodina! MŇAM

Ovocné rezy

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Majú skutočne niečo do seba, a to nielen z hľadiska zdravej výživy...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:02
Remaining Time 1:02
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte dosť ťažkých koláčov, no niečo sladké by ste si dali? Táto tvarohovo-mandľová torta je TOP
    Zdroj: Canva ncpz

    Zdravé brownies

    8 kúskov

    ● 400 ml kokosového mlieka ● 100 ml javorového sirupu ● 3 PL mandľového masla ● 250 g ovsených vločiek ● 40 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 PL drvených ľanových semiačok ● štipka soli ● 75 g čokoládových dukátikov alebo nalámanej čokolády

    Formu s rozmermi približne 16 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame kokosové mlieko, javorový sirup a mandľové maslo. V druhej mise premiešame všetky suché ingrediencie a pridáme do kokosovej zmesi. Ako posledné zapracujeme čokoládové dukátiky alebo nasekanú čokoládu. Necháme 10 minút odstáť. Dáme piecť pri teplote 160 °C asi na 40 minút. Ak nám povrch pri pečení priveľmi hnedne, prekryjeme ho papierom na pečenie.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zdravé brownies

    Čučoriedkové košíčky

    12 kúskov

    NA KOŠÍČKY: ● 2 zrelé banány ● 120 g ovsených vločiek ● 80 g medu ● 1 PL kakaa ● 1/2 ČL mletej škorice

    NA PLNKU: ● 200 g nízkotučného tvarohu ● 50 g práškového trstinového cukru ● 1 ČL korenia do perníka ● 100 g čučoriedok (čerstvé alebo zavárané)

    Rúru predhrejeme na 175 °C. Banány rozmixujeme na pyré, pridáme med, škoricu a kakao a dobre premiešame. Ako posledné zapracujeme ovsené vločky. Pripravíme si mafinový plech, ktorý vystelieme košíčkami. Do každej jamky dáme lyžicu zmesi a pomocou lyžice vytvarujeme košíčky. Pečieme asi 12 minút, kým nie sú pekne suché. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame tvaroh s cukrom a korením. Nanesieme do vychladnutých košíčkov, ozdobíme ovocím a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čučoriedkové košíčky

    Ovocné rezy

    12 kúskov

    NA CESTO: ● 240 g ovsených vločiek ● 4 datle ● 2 vajcia ● 2 PL repkového oleja

    NA KRÉM: ● 350 g nízkotučného tvarohu ● 150 g bieleho jogurtu ● 90 g smotanového syra ● 80 g erytritolu ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 20 g škrobovej múčky

    NA DŽEM: ● 250 g miešaného ovocia ● 2 PL trstinového cukru

    Rúru predhrejeme na 140 °C. Formu vystelieme papierom na pečenie. Ery­tritol rozmixujeme na prach. Datle spolu s ovseným vločkami dáme do sekáčika a nasekáme nadrobno. Pridáme vajce a olej a necháme spracúvať, kým nevznikne lepkavé cesto. To nanesieme do formy, utlačíme na dno a povrch zarovnáme. Ovocie rozmixujeme, prepasírujeme a spolu s cukrom varíme, kým zmes nezhustne na džem. Na krém vymiešame tvaroh, jogurt, smotanový syr, škrobovú múčku, erytritol a vanilkovú esenciu dohladka. Nanesieme v pásoch na povrch koláča na striedačku s ovocným džemom a špáradlom priečne prejdeme cez všetky pásy, aby vznikol pekný efekt ako na obrázku. Dáme piecť asi na 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Dáme aspoň  na hodinu do chladničky a až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 1:57
    Remaining Time 1:57
    Loaded: 10.25%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Odborník radí, ako sa prestať hrbiť: "Cviky, návyky, na čo dávať pozor...
      Zdroj: canva, Petra Mitringová

      Čokoládové guľky

      30 kúskov

      ● 200 g datlí ● 100 g orechov kešu ● 60 g ovsených vločiek ● 40 g čokolády ● 2 PL agávového sirupu ● 50 ml mandľového mlieka ● strúhaná pomarančová kôra

      Datle namočíme na 10 až 20 minút do teplej vody. Potom zlejeme a dáme spolu s orechmi, ovsenými vločkami, čokoládou a pomarančovou kôrou do mixéra. Nasekáme, pridáme mandľové mlieko a agávový sirup a rozmixujeme. Nemusíme úplne dohladka. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme viac mlieka. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré dáme ešte na hodinu do chladničky stuhnúť.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas chladenia: 1 hodina

      Zdroj: shutterstock

      Čokoládové guľky

      Šťavnatý raňajkový koláč

      8 porcií

      ● 150 g jablkového pyré ● 40 g orechového masla ● 100 ml rastlinného mlieka ● 70 g cukru z kokosových kvetov ● 100 g ovsených vločiek ● 30 g kokosovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 130 g strúhanej mrkvy ● vanilková esencia podľa chuti ● kôra z 1/2 citróna

      NA POLEVU: ● 100 g smotanového syra ● 1 až 2 PL javorového sirupu ● škorica na posypanie

      Rúru predhrejeme na 180 °C. Všetky prísady spolu vymiešame na hladké cesto, ako poslednú zapracujeme nastrúhanú mrkvu. Nanesieme do zapekacej formy a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame smotanový syr s javorovým sirupom a nanesieme na koláč. Posypeme mletou škoricou a môžeme podávať.

      Čas prípravy: 20 minút

      Čas pečenia: 45 minút

      Zdroj: shutterstock

      Šťavnatý raňajkový koláč

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.