Sladké a zdravé: Tieto dezerty z OVSENÝCH VLOČIEK si zamiluje celá rodina! MŇAM
25. 1. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: shutterstock
Majú skutočne niečo do seba, a to nielen z hľadiska zdravej výživy...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Zdravé brownies
8 kúskov
● 400 ml kokosového mlieka ● 100 ml javorového sirupu ● 3 PL mandľového masla ● 250 g ovsených vločiek ● 40 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 PL drvených ľanových semiačok ● štipka soli ● 75 g čokoládových dukátikov alebo nalámanej čokolády
Formu s rozmermi približne 16 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame kokosové mlieko, javorový sirup a mandľové maslo. V druhej mise premiešame všetky suché ingrediencie a pridáme do kokosovej zmesi. Ako posledné zapracujeme čokoládové dukátiky alebo nasekanú čokoládu. Necháme 10 minút odstáť. Dáme piecť pri teplote 160 °C asi na 40 minút. Ak nám povrch pri pečení priveľmi hnedne, prekryjeme ho papierom na pečenie.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Zdravé brownies
Čučoriedkové košíčky
12 kúskov
NA KOŠÍČKY: ● 2 zrelé banány ● 120 g ovsených vločiek ● 80 g medu ● 1 PL kakaa ● 1/2 ČL mletej škorice
NA PLNKU: ● 200 g nízkotučného tvarohu ● 50 g práškového trstinového cukru ● 1 ČL korenia do perníka ● 100 g čučoriedok (čerstvé alebo zavárané)
Rúru predhrejeme na 175 °C. Banány rozmixujeme na pyré, pridáme med, škoricu a kakao a dobre premiešame. Ako posledné zapracujeme ovsené vločky. Pripravíme si mafinový plech, ktorý vystelieme košíčkami. Do každej jamky dáme lyžicu zmesi a pomocou lyžice vytvarujeme košíčky. Pečieme asi 12 minút, kým nie sú pekne suché. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame tvaroh s cukrom a korením. Nanesieme do vychladnutých košíčkov, ozdobíme ovocím a môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: shutterstock
Čučoriedkové košíčky
Ovocné rezy
12 kúskov
NA CESTO: ● 240 g ovsených vločiek ● 4 datle ● 2 vajcia ● 2 PL repkového oleja
NA KRÉM: ● 350 g nízkotučného tvarohu ● 150 g bieleho jogurtu ● 90 g smotanového syra ● 80 g erytritolu ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 20 g škrobovej múčky
NA DŽEM: ● 250 g miešaného ovocia ● 2 PL trstinového cukru
Rúru predhrejeme na 140 °C. Formu vystelieme papierom na pečenie. Erytritol rozmixujeme na prach. Datle spolu s ovseným vločkami dáme do sekáčika a nasekáme nadrobno. Pridáme vajce a olej a necháme spracúvať, kým nevznikne lepkavé cesto. To nanesieme do formy, utlačíme na dno a povrch zarovnáme. Ovocie rozmixujeme, prepasírujeme a spolu s cukrom varíme, kým zmes nezhustne na džem. Na krém vymiešame tvaroh, jogurt, smotanový syr, škrobovú múčku, erytritol a vanilkovú esenciu dohladka. Nanesieme v pásoch na povrch koláča na striedačku s ovocným džemom a špáradlom priečne prejdeme cez všetky pásy, aby vznikol pekný efekt ako na obrázku. Dáme piecť asi na 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Dáme aspoň na hodinu do chladničky a až potom nakrájame.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Ovocné rezy

Zdroj: canva, Petra Mitringová
Čokoládové guľky
30 kúskov
● 200 g datlí ● 100 g orechov kešu ● 60 g ovsených vločiek ● 40 g čokolády ● 2 PL agávového sirupu ● 50 ml mandľového mlieka ● strúhaná pomarančová kôra
Datle namočíme na 10 až 20 minút do teplej vody. Potom zlejeme a dáme spolu s orechmi, ovsenými vločkami, čokoládou a pomarančovou kôrou do mixéra. Nasekáme, pridáme mandľové mlieko a agávový sirup a rozmixujeme. Nemusíme úplne dohladka. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme viac mlieka. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré dáme ešte na hodinu do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: shutterstock
Čokoládové guľky
Šťavnatý raňajkový koláč
8 porcií
● 150 g jablkového pyré ● 40 g orechového masla ● 100 ml rastlinného mlieka ● 70 g cukru z kokosových kvetov ● 100 g ovsených vločiek ● 30 g kokosovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 130 g strúhanej mrkvy ● vanilková esencia podľa chuti ● kôra z 1/2 citróna
NA POLEVU: ● 100 g smotanového syra ● 1 až 2 PL javorového sirupu ● škorica na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Všetky prísady spolu vymiešame na hladké cesto, ako poslednú zapracujeme nastrúhanú mrkvu. Nanesieme do zapekacej formy a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame smotanový syr s javorovým sirupom a nanesieme na koláč. Posypeme mletou škoricou a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Šťavnatý raňajkový koláč