Reklama

Sladké a zdravé? Vyskúšajte tieto DEZERTY a zažijete gastronomický raj, nepriberiete ani gram!

Sladkosti, z ktorých nepriberiete

Zdroj: foodblogeriek, shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj vy ste milovníčkou sladkých dobrôt, ale zároveň chcete byť fit do plaviek? Nevešajte hlavu, naše foodblogerky pripravili recepty na leto pre maškrtné jazýčky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO: Praktické tipy a rady z mojej kuchyne: OVOCIE

    Aj foodblogerka Mirka Chvosteková má rada sladké. No dobre vie, že sa nekamaráti so štíhlou líniou. Ale vymyslela spôsob, ako si zamaškrtiť a nepribrať. Prezradí vám to v nasledujúcich riadkoch.

    Miroslava Chvosteková, Chudnem jedlom 

    Úprimne? Sladké nie je práve pochutina, ktorou sa dopracujeme k ideálnej postave. Biely cukor, ktorý má prázdne kalórie a vysoký glykemický index, vyskúšajte nahradiť vhodnejšími alternatívami, ako sú prírodné sladidlá: ryžový, datľový alebo javorový sirup, med či kokosový cukor.

    Rady maškrtíte?

    Prospešnejšie pre naše telo je odvyknúť si od sladkého, ale nie je to až také jednoduché. Ale pri správnom, pestrom jedálničku, dostatku fyzickej aktivity a spánku nás troška cukru určite nevyvedie z miery. Koláče môžeme osladiť aj ovocím: banánom, datľami, brusnicami či hrozienkami. Ak zakomponujeme do koláča fazuľu, prepašujeme do tela bielkoviny, a čo je pozitívne, fazuľu v koláči málokto zaregistruje, ak vôbec.

    Podeľte sa!

    Upečte si jeden z troch zdravších koláčikov. Ak si potrebujete udržať fit postavu, nepreháňajte to s množstvom. Vychutnajte si jeden koláčik a o zvyšok sa radšej podeľte, aby vás táto maškrtka zbytočne nelákala.

    Fazuľové brownies

    ● 300 g uvarenej červenej fazule (v suchom stave 150 g)● 1 zrelý banán● 1/2 hrnčeka kakaa● 1/2 hrnčeka ovsených vločiek● 1/2 hrnčeka datlí● 50 g jablkového pyré● 2 vajcia● 2 až 4 PL medu● 1 ČL vanilkového extraktu● 80 g sušených brusníc● 70 g sušeného strúhaného kokosu  na ozdobenie● 40 g pekanových/para orechov

    Spolu rozmixujeme fazuľu, ovsené vločky, banán, kakao, datle, vajcia, vanilkový extrakt, med a jablkové pyré. Do rozmixovaného cesta primiešame umyté a precedené brusnice a kokos. Do zapekacej misky umiestnime papier na pečenie a vylejeme cesto, navrch poukladáme brusnice, ktoré doň zatlačíme. Pečieme v rúre 35 minút pri 180 stupňoch. Po upečení ozdobíme koláč orechmi (pekanovými/para).

    Tvarohový koláč bez múky s bobuľovým ovocím

    ● 600 g hrudkovitého tvarohu● 2 balíky vanilkového pudingu● 330 g gréckeho jogurtu● 4 vajcia● 80 g mäkkého masla● strúhaná kôra z citróna● pár kvapiek vanilkovej arómy● 4 PL kokosového cukru● čerstvé alebo mrazené maliny a čučoriedky

    Tvaroh zmiešame s jogurtom, vanilkovým pudingom, vajíčkami, maslom, citrónovou kôrou, vanilkovou arómou a kokosovým cukrom. Všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom. Hotové cesto dáme piecť na okrúhly plech. Navrch poukladáme mrazené ovocie – čučoriedky a maliny. Pečieme v rúre   pri 175 stupňoch 20 minút, znížime teplotu na   150 stupňov a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Koláč podávame vychladený.

    Zdroj: foodblogeriek, shutterstock

    Tvarohový koláč bez múky s bobuľovým ovocím

    Raw kokosovo-orechový koláčik s medovým mascarpone

    Na cesto:

    ● 4 až 5 mrkiev (podľa veľkosti)● 2 šálky ovsených vločiek● 1 šálka strúhaného kokosu● 1 šálka vlašských orechov● 1 šálka datlí● 1/2 šálky hrozienok● 1 PL javorového sirupu● 1 ČL škorice

    Na krém:

    ● 250 g syra mascarpone● 2 PL medu● pár kvapiek vanilkového extraktu

    Datle a hrozienka namočíme do vody a vložíme cez noc do chladničky. Mrkvu očistíme a nastrúhame.   V mixéri rozmixujeme vločky, kokos a orechy, datle a hrozienka. Zmes primiešame k mrkve spolu so škoricou. Krém vytvoríme zmiešaním mascarpone, medu a vanilkového extraktu. Cesto umiestnime na plech, na ktorý položíme papier na pečenie, a navrch cesta natrieme krém. Hotový koláč umiestnime do chladničky na 2 hodiny.

    Zdroj: foodblogeriek, shutterstock

    Raw kokosovo-orechový koláčik s medovým mascarpone

    Nikoleta Kováč, Surová dcérka

    Raw ovocná zmrzlina z banánov

    ● 400 g banánov● šťava z limetky● lístky mäty

    Zrelé banány ošúpeme a nakrájame na kolieska. Vložíme do nádobky na jedlo a necháme v mrazničke aspoň pár hodín alebo cez noc. Ideálne je pripraviť si zásobu banánov, keď máte doma veľa zrelých, ktoré nestíhate zjesť. Potom si môžete vyrobiť zmrzlinu kedykoľvek. Zmrzlinu vyrobíme pomocou spoľahlivého mixéra alebo kuchynského robota. Najskôr do mixéra dáme šťavu z limetky a pridáme lístky mäty. Po ich zmixovaní pridáme banány a mixujeme znova, až kým sa chute nespoja. Vznikne studená zmes – raw ovocná zmrzlina, ktorá je pripravená na konzumáciu. Pridaním raw kakaa, karobu alebo vanilky vznikne obľúbená čokoládová alebo vanilková zmrzlina.

    Zdroj: foodblogeriek, shutterstock

    Raw ovocná zmrzlina z banánov

    Domáca šmolková zmrzlina

    ● 400 g banánov● 150 ml kokosového mlieka● 1 PL modrej spiruliny● 1 PL agávy● 1/4 ČL mletej vanilky● mletý kokos● čučoriedky

    Večer nakrájame banány na menšie kolieska a vložíme do uzatváracej misky. Takto banány necháme v mrazničke cez noc. Ráno ich dáme do mixéra a zalejeme kokosovým mliekom. Použijeme husté kokosové mlieko, ktoré zväčša nájdeme v konzerve a patrí do thajskej kuchyne. K mlieku pridáme agávu, vanilku a spirulinu. Všetko spolu mixujeme asi minútu dohladka. Ak chceme silnejšiu modrú farbu, pridáme ešte spirulinu a znova rozmixujeme. Krémovú zmrzlinu naložíme do misky, pridáme kokos a čerstvé čučoriedky.


    Zdroj: foodblogeriek, shutterstock

    Domáca šmolková zmrzlina

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.