Reklama

Stavte na bielkoviny! V boji s kilami vám pomôžu vajíčka

a

Zdroj: archív

Reklama

Plavková sezóna je tu čo nevidieť, ale čo s prebytočnými kilami, ktoré sa vám nepodarilo zhodiť? Drastická diéta nemá zmysel.

Odborníci na výživu sa zhodujú: Jedzte päťkrát denne, obmedzte sacharidy a stavte na bielkoviny! Rovnako ako je pre staviteľa najdôležitejší stavebný materiál, pre ľudské telo sú základným a nenahraditeľným prvkom práve bielkoviny. Preto by mali byť v strave dostatočne zastúpené.

Príjem kvalitných zdrojov bielkovín je ešte dôležitejší v prípade, že držíte redukčnú diétu. Ak totiž máte znížený energetický príjem, telo začne pokrývať svoje energetické potreby práve bielkovinami.

Najviac rastlinných bielkovín, ktoré majú veľa vlákniny a nízky obsah tukov, nájdete v strukovinách a výrobkoch z nich, ako sú napríklad sójové mäso či tofu. Ich výživová hodnota je ale nízka.

Vajíčka sú ideálne

Druhým typom sú bielkoviny živočíšneho pôvodu. Ich zdrojom je mäso, najmä hydinové, ďalej mliečne produkty, šunka s vysokým podielom mäsa, ryby a tiež vajcia.

"Vajíčka môžeme podľa vedcov považovať za ideálnu potravinu. Majú v sebe obrovské množstvo živín a pritom obsahujú len asi 80 kalórií. Okrem vitamínov A a B obsahujú aj minerály, lecitín a tiež veľké množstvo proteínov, ktoré sú bohaté na esenciálne aminokyseliny, ktoré organizmus potrebuje pre zdravý vývoj a obnovu buniek," hovorí docentka Kamila Míková z Ústavu analýzy potravín a výživy.

Neprejedáte sa

Nedávne prieskumy amerického Rochesterovho centra pre obezitu tvrdia, že raňajkovanie vajec pomáha obmedziť energetický príjem počas dňa až o 400 kalórií. Vajcia sa skvele hodia na prípravu raňajok, olovrantu alebo večere.

Tip na rýchlu večeru

Krémová praženica so sušenými paradajkami

Čo potrebujete: 1/2 cibule, 2 lyžice masla, 125 g vaječnej melanže, 2 až 3 vajcia, lyžicu kyslej smotany, 5 až 6 sušených paradajok v oleji, soľ

Postup: Osmažte na masle nadrobno nakrájanú cibuľku. Paradajky nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Na cibuľku nalejte melanž, osoľte, pridajte lyžicu smotany a miešajte asi pol minúty.

Zložte zo sporáka. Vajcia by mali zostať krémové. Podávajte posypané sušenými paradajkami a s bielym pečivom.