Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Surová či pečená zelenina. Doprajte si dávku vitamínov

Vitamíny sú na mieste.

Zdroj: archív

Reklama

Surová, nakrájaná na pásiky. Nikdy nám nechýba na tanieri ako príloha alebo jednoduché predjedlo s cesnakovým dipom.

Zeleninový šalát

Kúsky sezónnej zeleniny v jednej miske spolu s balzamovým nálevom sú základom rýchleho obedového menu.

Upečená

Zeleninu nakrájame na rovnaké kúsky, pridáme pár kvapiek olivového oleja, prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Premiešame, vložíme do zapekacej misky a 20 minút pečieme pri strednej teplote. Opekať môžeme paradajky, cibuľu, papriku aj cesnak. Teraz na jar si zeleninu jednoducho pripravíme na grile.

Rozmixovaná v polievke

Hrnček najemno nasekanej cibule a k tomu nakrájaná uvarená zelenina. Stačí už len mixér a krémová polievka je na svete.

V omáčke či dipe

Zmes najemno pokrájaných paradajok, zelenej cibuľky, byliniek a octu sa výborne hodí ku kuraciemu alebo bravčovému mäsu, k cestovinám či zemiakovým čipsom.


Jarné trio

Reďkovka je odpoveďou na chrípku či nachladnutie. Obsahuje vápnik, vitamín C, draslík a horčík, ktoré sa starajú o dobré prekrvenie slizníc a zároveň podporujú imunitný systém. Je nízkokalorická, takže sa hodí pri redukčnej diéte. Nezabudnite, čím je reďkovka mladšia, tým má jemnejšiu chuť.

Hlávkový šalát je zelenina bohatá na vitamíny B, C, E, kyselinu listovú a pantoténovú. Listy obsahujú veľa vody. Dobre požuté a strávené prinášajú zo žalúdka do čriev množstvo vlákniny. Pri príprave by sa listy nemali krájať kovovým nožom, lebo sa tým ničia vitamíny, ale umyté a osušené treba ručne trhať na menšie kúsky až tesne pred konzumáciou.

Každá jarná cibuľka je malá injekcia s antibakteriálnym účinkom. Jej konzumácia chráni sliznice a pomáha predchádzať infekciám. Účinne znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Skúste jarnú misu

Potrebujete: 1 hlávkový šalát, 1 zväzok reďkoviek, 50 g mladej cibuľky, 200 g kalerábu, 200 ml sladkej smotany, 100 ml majonézy, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL práškového cukru, 15 g pažítky, 100 g petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: Smotanu vymiešame s majonézou, so soľou, s korením, citrónovou šťavou, cukrom a nadrobno posekanou pažítkou. Umytú mladú zeleninu nakrájame na malé kocky a zmiešame, hlávkový šalát rozdelíme na listy a opláchneme vodou. Servírujeme tak, že jednotlivé šalátové listy poukladáme na misu, povrch posypeme zmiešanou nakrájanou zeleninou a polejeme dresingom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS