Granátové jablko
Zdroj: Shutterstock
Je bohaté na draslík a vitamín C. Obsahuje až trikrát viac antioxidantov ako zelený čaj. Pomáha zabraňovať usadzovaniu tukových častíc v tepnách a tým preventívne pôsobí proti infarktu, mŕtvici, alzheimeru i rakovine.
Ovocie a zelenina
Zdroj: Shutterstock
Nájdete v nich množstvo minerálov, vlákniny a fytochemikálií, zato majú málo kalórií a tuku. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť najmenej 400 g ovocia a zeleniny denne, čo zodpovedá piatim porciám po 80 g. Do zeleniny však nepatria škrobovité plodiny, ako sú zemiaky, maniok či chlebový koreň. Skvelým pravidlom je jesť rôzne druhy zeleniny a ovocia rôznych farieb. Napríklad tie žltej a oranžovej farby (mrkva, grep, kukurica, tekvica, paprika) sú bohaté na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.