Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TAJOMSTVO večnej MLADOSTI sa skrýva v týchto POTRAVINÁCH: Stačí zahrnúť do jedálnička a...

Optimizmus prispieva k dlhovekosti.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vedci zistili, že za obdivuhodne dlhým vekom ľudí, ktorí žijú v priemere okolo 100 rokov je okrem vzťahov a prostredia aj strava. Tieto potraviny sa v ich jedálničku objavovali častejšie než iné...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOP 10 najsexi MUŽOV z latinskoamerických TELENOVIEL! Ach, budete očarené...
    Zdroj: NCpZ

    Strukoviny

    Sú výborným zdrojom bielkovín nielen pre vegánov a vegetariánov. V porovnaní so živočíšnymi bielkovinami majú neporovnateľne menej tukov a veľa vlákniny. I keď sú bohaté na sacharidy, mnohé z nich patria medzi škroby, ktoré sa pomaly trávia, takže nespôsobujú výkyvy hladiny cukru v krvi. Okrem toho sú bohaté na fytochemikálie, ktorých dlhodobá konzumácia má pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Obsahujú vysoké množstvo minerálov a vitamínov skupiny B.

    Zelený čaj

    Je bohatý na antioxidanty. Reguluje hladinu cukru v krvi a telesnú teplotu. Zvyšuje rýchlosť metabolizmu a urýchľuje oxidáciu tukov. Preventívne pôsobí proti reumatoidnej artritíde a nádorovým ochoreniam. Pravidelné pitie už dvoch šálok zeleného čaju denne pomôže predísť zníženiu kognitívnych funkcií.

    Granátové jablko

    Je bohaté na draslík a vitamín C. Obsahuje až trikrát viac antioxidantov ako zelený čaj. Pomáha zabraňovať usadzovaniu tukových častíc v tepnách a tým preventívne pôsobí proti infarktu, mŕtvici, alzheimeru i rakovine.

    Ovocie a zelenina

    Nájdete v nich množstvo minerálov, vlákniny a fytochemikálií, zato majú málo kalórií a tuku. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť najmenej 400 g ovocia a zeleniny denne, čo zodpovedá piatim porciám po 80 g. Do zeleniny však nepatria škrobovité plodiny, ako sú zemiaky, maniok či chlebový koreň. Skvelým pravidlom je jesť rôzne druhy zeleniny a ovocia rôznych farieb. Napríklad tie žltej a oranžovej farby (mrkva, grep, kukurica, tekvica, paprika) sú bohaté na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS