Zeler je výživné jedlo, ktorého úlohou je, okrem iného, ​​znížiť apetít a chuť na sladké a mastné jedlá. Jeho plátky môžete jesť surové počas celého dňa. Na konci dňa uvidíte, že ste zjedli podstatne menej jedla. Potešujúce je, že zeler obsahuje látku, ktorá reguluje hormóny u obidvoch pohlaví. Navyše, zelerový džús zvyšuje plodnosť, odstraňuje frigiditu a dokonca bojuje proti impotencii.

V tomto je výnimočný

Skupina vitamínov skupiny B, ktoré obsahuje dosť veľa, pomáha pre správne fungovanie pečene a čriev, ale napríklad výrazne zvyšuje dobrý stav vlasov, nechtov i kože. Okrem ďalších vitamínov C, A, K a E, draslíka, horčíka, chrómu, sodíka, vápnika, železa, zinku a jódu obsahuje zeler éterické oleje, ktoré mu dodávajú onú nezameniteľnú arómu, pred ktorou niektorí utekajú. No spomínané olejové silice ocenia naše sliznice.

Nebojte sa jeho arómy, práve tieto silice sú výnimočné pre zdravie.
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Prekvapujúce účinky

Silice totiž pôsobia antibakteriálne a antimykoticky, dezinfikujú tráviaci trakt a zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách. Zeler podporuje zdravé trávenie aj pravidelné vylučovanie. Pomôže aj pri problémoch so zápchou – čerstvá šťava zo zeleru má laxatívne účinky. Zeler tiež pomáha liečbe bolestí kĺbov, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia proti žalúdočným vredom. Je ideálnou zbraňou v boji proti nachladnutiu. Zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú mikroorganizmy.

Dobré rady na prípravu zeleru

– Pred použitím zeler dôkladne olúpte a zbavte drobných korienkov. Ak ho hneď nepoužijete, narezanú časť pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedla.

– Zo zeleru sa dajú pripraviť výborné krémové polievky, ale skvelý je aj surový, keď vynikne jeho mierne oriešková príchuť. Pripravte si z neho napríklad remuládu (majonézová omáčka vo francúzskej kuchyni) s jablkami, vlašskými orechmi a majonézou.