Reklama

Tento vitamín je pre naše telo EXTRA dôležitý! Čo jesť, aby zákerné choroby nemali žiadnu šancu

Vitamín D je veľmi potrebný.

Zdroj: iStockphoto

Reklama

Monika Fajdová

redaktorka webu Časpreženy.sk

Vitamín D je kľúčový pre rôzne funkcie v našom organizme a hrá dôležitú úlohu v udržiavaní celkového zdravia. V čom ho nájdete?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recept na ORECHOVÉ ROŽTEKY z kysnutého cesta musí poznať každá gazdinka!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Prečo vitamín D?

    Vitamín D je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika a fosforu, ktoré sú kľúčové pre silné a zdravé kosti a zuby. Pomáha udržiavať optimálnu mineralizáciu kostí a zabraňuje osteoporóze a iným ochoreniam kostí. Hrá úlohu v posilňovaní imunitného systému. Pomáha bunkám imunitného systému v boji proti infekciám a ochoreniam a je dôležitý pre rast a vývoj buniek.

    Hoci slnečné žiarenie je prirodzeným zdrojom vitamínu D, niektoré potraviny môžu byť tiež významným príspevkom k jeho príjmu, najmä v zime, kedy slnko nesvieti takou silou.

    Zdroj: Shutterstock

    V tomto období máme slnečného žiarenia čoraz menej.

    Siahnite po týchto potravinách

    Ryby - sú vynikajúcim zdrojom vitamínu D. Losos, makrela, sardinky a tuňák patria medzi najlepšie voľby. Okrem vitamínu D obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce.

    Mliečne výrobky - mlieko a mliečne výrobky, ako jogurt a syry (očakávajte obohatené varianty), obsahujú nielen vápnik, ale aj vitamín D, ktorý podporuje jeho lepšiu absorpciu v organizme.

    Červené mäso - hovädzie alebo jahňacie mäso poskytuje nielen kvalitné bielkoviny, ale aj vitamín D.

    Vajcia - žĺtko vajca je skvelým prírodným zdrojom vitamínu D

    Zdroj: Shutterstock

    Každý si medzi nimi nájde svojho favorita.