Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tmavá a horká čokoláda je zdravšia ako ovocie

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Mliečnu čokoládu by ste mali vymeniť za horkú. Vedci zistili, že je bohatšia na antioxidanty a znižuje riziko srdcových chorôb.

Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa prospieva ľudskému zdraviu viac ako ovocie. "Čokoholikom" to potvrdil aj nový výskum amerických vedcov, ktorých výsledky zverejnil Daily Mail. Vedci zistili, že na antioxidanty je najbohatšia tmavá čokoláda.

Vedci z centra pre zdravie a výživu americkej firmy Hershey pritom porovnávali množstvo antioxidantov v ovocných džúsoch z borievok, brusníc a granátových jabĺk a v 40 gramoch tmavej čokolády a v hrnčeku kakaa. Výskum pritom dokázal, že vďaka ich obsahu môže tmavá čokoláda znížiť riziko srdcových chorôb až o jednu tretinu.

Denná dávka pre zdravé srdce predstavuje konzumáciu 6,7 gramov tejto čokolády. Vedci na základe štúdií dokonca tvrdia, že vôňa čokolády môže pôsobiť ako prevencia pred nachladnutím. Čokoláda má však aj vysoký obsah cukrov, takže odborníci na stravovanie odporúčajú, aby sa jedla len ako súčasť vyváženého jedálnička bohatého napríklad na hnedú ryžu, ovocie či zeleninu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS